foto

Martha Plimpton

  • nar. 16.11.1970 (48 let)
    New York City, New York, USA

Biografie

Vlastním jménem Martha Campbell Plimpton se narodila dne 16.11.1970 v New Yorku jako nemanželské dítě herců Keitha Carradine a Shelley Plimton. Svou kariéru zahájila již v době, kdy jako 8-letá holčička navštěvovala „Professional Children´s School“ na Manhattanu, a to jako modelka pro zančku Calvin Klein a také tím, že jí její rodiče přihlásili do jejího prvního hereckého kurzu. Ve svých jedenácti letech dostala svou první malou roli ve filmu ROLLOVER.

O tři roky později se její první významnou rolí stala uličnice ve filmu THE RIVER RAT a už následující rok ji obsadil sám Steven Spielberg do filmu THE GOONIES, což ji proslavilo. V roce 1986 potkala svou velkou lásku River Phoenixe při natáčení THE MOSQUITO COAST, ale protože jí bylo 15 let, nemohla s ním odejít a třebaže role v POBŘEŽÍ MOSKYTŮ byla malá, zajistila jí roli seriózní herečky, následně se objevila v několika dalších filmech, jako třeba v bláznivé komedii STARS AND BEARS nebo v dramatu RUNNING ON EMPTY, kde se po čase opět setkala s Phoenixem. Jejich vztah však netrval dlouho a to, kvůli problému s drogami, který Phoenix měl a Martha se po krátkém čase zasnoubila s hercem Jonem Patrickem Walkerem. V roce 1989 si zahrála ve filmu Woodyho Allena ANOTHER WOMAN a tentýž rok spolupracovala s Jami Gertem ve filmu Zwei Frauen, díky nemuž byla za roli pacientky s rakovinou nominována na cenu za roli v German Film Award.

Tvroba filmů však Marthu nezaměstnala natolik, aby nemohla hrát i divadelní role, kde se jejím debutem stala hra The Libertine v podání souboru Steppenwolf theatre company. A jako členka tohoto souboru byla na podzim 1996 oceněna Mezinárodní medailí umění. Hrála i v řadě dalších filmů a za zmínku stojí kritiky vychvalované, ale veřejností odsouzené PECKER a 200 CIGARETTES nebo třeba I SHOT ANDY WARHOL. Vidět ji můžete i v epizodní roli v seriálu LAW AND ORDER.

To, že hodiny herectví měly pro Marthu opravdový význam dokazuje fakt, že se zapojila do neziskové organizace „52nd Street Project“ zaměřující se na spolupráci opravdových herců s dětmi z ulice za účelem vytvoření originálního divadla, které hraje hry dětmi napsané i zrežírované. A není vyloučeno, že nějaké z dětí se nestane další Hollywoodskou hvězdou třeba jakou je sama Martha Plimpton.

tereza.s

Herecká filmografie

Filmy

2017 Hello Again
2010 Nezapomeň na mě
Small Town Murder Songs
2008 End of Steve, The (TV film)
2006 Marvelous
2005 Fur on the Asphalt: The Greg the Bunny Reunion Show (TV film)
2004 Hair High
2001 The Sleepy Time Gal
1999 200 cigaret
1998 Defenders: Choice of Evils, The (TV film)
Hudba ze sousedního pokoje
Obhájci: Nenávist (TV film)
Pecker
1997 Colin Fitz
Stíhání
The Defenders: Payback (TV film)
1996 Ještě na to máme!
Nádherný holky
Střelila jsem Andyho Warhola
1995 Poslední léto v Hamptonu
1994 Beans of Egypt, Maine, The
Mrs. Parker a začarovaný kruh
1993 Chantilly Lace (TV film)
Josh a S.A.M.
My Life's in Turnaround
Perfect Woman, The
Úsvit (TV film)
1992 Samantha
Svět Monkeyho Zetterlanda
1991 Woman at War, A (TV film)
1990 Stanley a Iris
1989 Comicitis
Rodičovství
Zwei Frauen
1988 Jiná žena
Pravý Američan
Čas zastavit se
1987 Nesmělí lidé
1986 Life in the Day, A
Pobřeží moskytů
1985 Rošťáci
1984 Říční krysa
1981 Bankovní převod

TV seriály

2018 Černá listina (TV seriál)
The Capricorn Killer (No. 19) (S05E16)
Mr. Raleigh Sinclair III (No. 51) (S05E14)
2017 The Real O'Neals (TV seriál)
The Real Secrets (S02E16)
The Real Mr. Nice Guy (S02E15)
The Real Heartbreak (S02E14)
další epizody (8)
2016 The Real O'Neals (TV seriál)
The Real Christmas (S02E08)
The Real Match (S02E07)
The Real Fit (S02E06)
další epizody (21)
Znovu 20 (TV seriál)
Beyond Therapy (S02E08)
2015 Znovu 20 (TV seriál)
The Old Ma'am and the C (S01E12)
2014 Vychovávat Hope (TV seriál)
Svatební tanec (S04E22)
Jak jsem našel svoji vášeň (S04E21)
Nejlepší přítel člověka (S04E20)
další epizody (12)
2013 Vychovávat Hope (TV seriál)
Včelí příběh (S04E10)
Chance, který ukradl Vánoce (S04E09)
Funkční dysfunkce (S04E08)
další epizody (22)
Dobrá manželka (TV seriál)
What's In The Box? (S04E22)
2012 Vychovávat Hope (TV seriál)
Poslední Vánoce (S03E10)
Úchylná veverka (S03E09)
Dobročinný pochod (S03E08)
další epizody (22)
Dobrá manželka (TV seriál)
Tým snů (S03E22)
2011 Jak dobýt Ameriku (TV seriál)
Na jméně nezáleží (S02E08)
Vychovávat Hope (TV seriál)
Život bez Hope (S02E10)
Násilník (S02E09)
Chlapogurt (S02E08)
další epizody (21)
Dobrá manželka (TV seriál)
Dva týdny života (S02E21)
2010 Jak dobýt Ameriku (TV seriál)
Naděje neumírá (S01E08)
Krůček od úspěchu (S01E07)
Vzhůru do Japonska (S01E05)
další epizody (5)
Vychovávat Hope (TV seriál)
Příběh hraček (S01E11)
Kývání (S01E10)
Díkůvzdání (S01E09)
další epizody (11)
Dobrá manželka (TV seriál)
Srdce (S01E17)
Hranice nemožného (TV seriál)
Peterova cesta (S02E21)
2009 Dobrá manželka (TV seriál)
Nehoda (S01E05)
Chirurgové (TV seriál)
Sbohem (S06E02)
Pět stupňů zármutku (S06E01)
Médium (TV seriál)
Pain Killer (S06E03)
2008 Puppy Love (TV seriál)
2006 Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
Slabina (S06E01)
2005 Character Studies (TV seriál)
2002 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Zapírání (S03E21)
1999 Pohotovost (TV seriál)
Smutný případ (S06E07)
Klid divočiny (S06E06)
Pravda a důsledky (S06E05)
další epizody (4)

Dokumentární

2002 Searching for Debra Winger
1996 Kdo je Henry Jaglom?
1993 Canceled Lives: Letters from the Inside

Host

TV pořady

2013 The 67th Annual Tony Awards (TV pořad)
The Queen Latifah Show (TV pořad)
2012 64. Emmy Awards (TV pořad)
2011 63. Emmy Awards (TV pořad)
The 65th Annual Tony Awards (TV pořad)
The Chew (TV pořad)
2009 The 63rd Annual Tony Awards (TV pořad)
2002 Comedy Central Presents: The N.Y. Friars Club Roast of Chevy Chase (TV pořad)
1989 The Pat Sajak Show (TV pořad)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace