Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V každé generaci se objeví nějaká osobnost, která má natolik příznivý vztah k vyvolávání skandálů, rebelii a porušování tabu, že se jí dříve či později podaří překonat obecný světový názor na to, co to doopravdy znamená být svobodným člověkem. V 17. století byl touto osobností jednoznačně John Wilmot, známý také jako Hrabě z Rochesteru - prohnaný a talentovaný rošťák, který prožil svůj krátký a divoký život jako středověká rocková hvězda a stal se známým potížistou, géniem i jedním z nejnezkrotnějších prostopášníků v historii.

Příběh, který se odehrává v době osvícení, kdy rychlý vývoj v oblastech vědy, náboženství a umění a rostoucí pocit sexuální svobody přispěl ke vzniku moderního světa, dokumentuje rychlý vzestup hlavního hrdiny a jeho ještě rychlejší pád. Na začátku příběhu přitahuje zájem okolí svým odvážným psaním a získává pověst talentovaného dareby s lascívním životním stylem. Hrabě, který je důvěrným přítelem krále Karla II. (na dva Oscary nominovaný John Malkovich), se vyžívá v zesměšňování anglické šlechty a neustále šokuje londýnskou společnost svými sexuálními eskapádami - a všechno mu neustále prochází. Když se však zamiluje do divadelní herečky Elizabeth Barry (taktéž na dva Oscary nominovaná Samantha Morton), z níž chce udělat největší hvězdu celé Anglie, jejich vztah a následná zrada zvěstují začátek Earlova sestupu z výšin společenské prestiže a jeho proměnu v lidskou trosku, hledající své poslední vykoupení. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (247)

CinemaView.sk (Pavol Tomčík)

"Suma sumárum, herecký štvorlístok vynáša film Libertin do výšin. Nie je to film na ktorý budete do smrti spomínať, ale je to film, ktorý aj napriek pomalému a sem tam nudnému rozbehu nadobudne rozmer svižného, zaujímavého a nevtieravého predstavenia. Neviem ako to bude vo vašom prípade, no vo mne…" více

Filmkabi.net (Rena Androvičová)

"Toto je záznam rozhovoru dvou blondýnek na kadeřnickém křesle. The Libertine je skvělý počin skvělých tvůrců (directed by Laurence Dunmore, produced by Ralph Kamp,mimo jiné také producent Ryby jménem Vanda a Dobrodružství barona Prášila), o kterém bohužel nebylo a není skoro slyšet. Snad pro…"

Filmpub.cz (Jan Klíma)

"Někdy působí až moc chladně a odměřeně, ale to je možná jedině dobře. Náladu vám tudíž svou ponurou atmosférou určitě nezlepší, spíše ještě více pokazí, ale o to tu nakonec přece nejde. Tohle není film, jehož úkolem je pobavit, ale zneklidnit. Dlouho jsem proto váhal, zda mám Libertina oznámkovat…"

Filmweb.cz (Aleš Harazim)

"Celý příběh je rozkouskovaný do kratších epizod, režisér Laurence Dunmore zbytečně prodlužuje naprosto zbytečné a nudné scény a film nedokáží zachránit ani vynikající herci. To je film Libertin, který vypráví docela zajímavý příběh prvního rebela v historii, ale naprosto nepovedeným způsobem. Je to…" více

Kinema.sk (Vladimír Kurek)

"Bez ohľadu na (ne)znalosť pozadia tohto filmu (ide o úspešný divadelný projekt s Malkovichom v hlavnej úlohe) neunikne prísne rozdelenie filmu do výstupov, ktoré sú najmä silnými dialógmi resp. monológmi. Silné postavy a ich presné repliky však, zdá sa, potrebujú osobný kontakt s divákom. Na plátne…" více

MovieZone.cz (Petr Čihula)

"Libertin je hodně vulgární, oplzlý a rozhodně nekorektní. Wilmot takový byl, tak proč si něco nalhávat. Nemyslím, že se toho tvůrci měli vyvarovat, jen jsem chtěl podotknout, že jsem si po hodně dlouhé době opravdu vydatně rozšířil slovník pejorativních výrazů a upřímně se podivil nad tím, jak i…" více

Tiscali.cz (Jan Jaroš)

"Film chce předestřít, jak lidé sedmnáctého století mohli vnímat svou přítomnost. Jednostranně pojatá všednost (motivy rozbahněnosti či provokativní nestydatost v jednání postav) však působí i jako mondénní schválnost. Lépe vyšel hudební doprovod Michaela Nymana, jenž pracuje s dobovými hudebními…"

Související novinky

Hříšní lidé města temného

Hříšní lidé města temného

09.04.2007

Hororové kombo Grindhouse je připravené na start a Robert Rodriguez se může konečně pustit do dlouho slibovaného Sin City 2. Premiéra byla původně plánovaná už na léto 2006, ale z rychlovky, kterou… (více)

Reklama

Reklama