Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po smrti matky se odstěhuje otec (James Nesbitt) se svými syny do nového domu v Anglii. Starší 9letý syn Anthony (Lewis McGibbon) je praktický, mladší 7letý Damian (Alex Etel) věří v Boha a ve svaté, kteří se mu zjevují a mluví s ním. Jednoho dne, kdy si Damian hraje ve svém kartonovém boxu, spadne mu doslova "do náruče z čistého nebe" taška se čtvrt milionem liber. Damian to považuje za dar od Boha a chtěl by nejraději všechny ty peníze rozdat na dobročinné účely a těm, komu se jich nedostává. Svěří se s tím ovšem i svému bratru, který jeho nadšení pro dobročinnost příliš nesdílí. Vše se ještě komplikuje skutečností, že se vše odehrává asi týden před koncem platnosti liber, protože Anglie přechází na eura a navíc původ peněz není tak poetický, jak si Damian myslel... (otula)

(více)

Recenze (84)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Asi sa netreba na Milióny sústrediť ako na film Dannyho Boylea, ale ako na klasický vianočný film, ktorého funkciou je "zahriať na duši". Tin Tina tiež neberieme v porovnaní so Shindlerovým zoznamom ako Spielbergovu stratu súdnosti, ale ako oddychovku, nadýchnutím sa pred niečím väčším. Bohužiaľ aj ako pokus o vianočnú klasiku Boyle úplne neuspel, chvíľami je to neprehľadné a poriadne to nevie, kam to kráča. Únosnú mieru otravnosti ale film v mojich očiach nikdy neprekročil. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Vymazlená obrazová stránka ilustruje příběh, o kterém se ani nedá říct, že sotva popadá dech, protože ten už vlastně umírá na těžkou rozedmu plic.____ Malý chlapeček vídá svaté, což bylo vždycky děsně nebezpečné poznávací znamení pro někoho, kdo pak skončil buď na hranici nebo v blázinci a později - ve některých vzácných případech - mohl být svatořečen. V současnosti už planoucí hranice tolik nehrozí, ale blázinec je téměř jistý. Kolik svatých uznávaných katolickou církví by do něj dneska šlo rovnou a bez pardonů? Ale to jsem odbočila. _____ Režisér dodává dětské představivosti (pomatenosti, svatosti?) krásně barevné zpodobnění plné hravých nápadů. Jenom ten příběh a hlavně atmosféra k nim nesedí. Trhá se to a drhne, máme tu občas psychologické drama, letmou romantiku, sociální film a krimi z drsného prostředí. Neumí si to vybrat, vsází na hodně možností a výkladů a tudíž prohrává jak utahaná herka, která už ani neví, kam jede. /8. 4. 14./ ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Milionář z domku na předměstí aneb katechetická agitka Dannyho Boylea. Zatímco ve filmech určených pro dospělé dokáže míru moralizování (a že je morální status quo jedním z leitmotivů Dannyho děl, o tom asi netřeba vést debatu) udržet pod únosnou mezí, ve filmu pro děti se tato míra náhle stává bezbřehou... ()

Faye 

všechny recenze uživatele

.„Francouzi řekli "au revoir" franku.Němci řekli "auf wiedersehen" marce.A Portugalci řekli.....prostě něco té svojí věci. A teď je na nás, abychom řekli sbohem libře. Letošní vánoce budeme mít euro. Sbohem, stará libro.“ A není to pech, když zrovna v téhle době spadne z nebe 250.000 liber? Odevzdat je nepřipadá v úvahu „Jestli na to přijde stát, tak si z toho vezme čtyřicet procent. Víš kolik to je? Téměř všechno.“ Takže Damien pod vlivem svatých patronů pomáhá, kde se dá. Mormoni si tak můžou např. dovybavit domácnost. A Anthony, ten se stará o svůj prospěch. Jenže peníze z nebe nepadají jen tak. „Myslel jsem, že je to od Boha.-Tohle není zrovna jeho parketa, rozdávat peníze.“ Cynicky se přikláním na stranu sobce Anthonyho. Mormoni si můžou ošplouchnout nádobí (a nohy vlastně taky) i ve škopku. A mimochodem věděli jste, že svatá patronka televize je Klára z Assissi a ráda si dá joint? Já tedy ne. ()

hellstruck

všechny recenze uživatele

Tenhle počin nedovedu ohodnotit, protože jsem jej jednak nedokoukala (nejsem masochistka) a hlavně - a to především - na to ani samotný odpad nestačí. Prostředí Anglie je příjemné, kluci docela sympatičtí, ale celkově je to prostě nuda k uzívání a to navíc taková, která je prostě absolutně nesmyslná a pošetilá ( euro v UK, malí kluci co jen tak najdou tašku s kupou peněz a rozhodnou se je rozdat chudým, malý kluk mluvící se svatými.. ). Připadá mi, jakoby Boylovi někdo zaplatil, aby natočil pronáboženský film s morálním ponaučením. Kdyby to alespon nebylo tak do očí bijící, ale mně z toho bylo fakt špatně. Bleh. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (5)

  • Namísto výroby triček pro štáb a herce produkce darovala peníze organizaci Water Aid k postavení studen v Africe (jako to udělala rodina ve filmu). (CliffLee)
  • V jednom záběru sleduje rodina soutěž Chcete být milionářem? v televizi. Tato soutěž hrála samozřejmě velkou úlohu v pozdějším filmu Dannyho Boyla – Milionář z chatrče (2008). (CliffLee)

Související novinky

Luxusní digitální „animáky“?

Luxusní digitální „animáky“?

12.09.2008

Možná. Danny Boyle chce natočit něco pro mladší publikum a vybral si k adaptaci knížky Terryho Pratchetta. Fanoušky humoristické fantasy ságy Úžasná Zeměplocha však musíme zklamat. Boyle totiž… (více)

Reklama

Reklama