Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Třináctiletá Maeve se už necítí jako dítě, ale ještě není ženou. Zajímají ji podprsenky a každou chvíli si je zkouší nebo je pozoruje na druhých. Většinu tráví času se svým třemi kamarádkami, které jsou rovněž posedlé ženským světem. Nacházejí se v "mezičase" svého života, v období poznávání, v němž je vše nové a poprvé. Zdá se, že v irském Dublinu v roce 1979 řeší dívky stejné věci jako jejich vrstevnice kdekoliv jinde. Kamarádky Ruth, Claire a Orla mají už zkušenosti s kluky, Maeve na první milostný zážitek netrpělivě čeká. Když se zamiluje do školního idolu, na nějaký čas zapomene na všechny kolem. Aniž by to tušila, čeká ji velká životní lekce o přátelství. Bude po ní trochu moudřejší?

Částečně autobiografický film režisérky Marian Quinnové vypráví o dívčím dospívání s pochopením a humorem. Její citlivé vedení herců a smysl pro detail pomohly vytvořit malý filmový klenot, který okouzluje svojí atmosférou a pravdivostí. Hereckým objevem je zde Ailish McCarthyová v roli mladé Maeve. Kromě přesvědčivých hereckých výkonů zdobí tento komorní snímek skvělá kamera a hudba. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (30)

freddy 

všechny recenze uživatele

I film o obyčejném dívčím dospívání může mít své kouzlo a být zajímavý, pokud je napsaný, natočený a zahraný s citem a s láskou. A to se v případě tohoto irského filmu povedlo dokonale. A přitom zde není nic příliš převratného, prostě obyčejný pohled na dospívání čtyř dívek z jedné irské katolické školy, které řeší první podprsenku, první lásky, a trable s rodiči. Ale to všechno stačí na to, aby mohl být můj výsledný dojem z tohoto filmu maximálně pozitivní. Nechápu, jak takový obyčejný příběh mohl tak skvěle zafungovat, ale povedlo se a to je hlavní. Pokud se zamyslím nad jednotlivými hereckými výkony, tak tam je vše v naprostém pořádku, nezaregistroval jsem, že by to někdo vyloženě kazil, mladí herci a herečky si poradili se svými party naprosto dokonale a herecké výkony tak jsou rozhodně pozitivní částí tohoto filmu. Bohužel ale i když se tu takto rozplývám, tak to na maximální hodnocení nevidím, to by totiž film musel nabídnout něco originálního a nezapomenutelného, něco, díky čemu bych si byl schopen tento film za nějakých pár měsíců konkrétně vybavit. A nic takového zde bohužel není, film má jen ten příběh, který jak už jsem se zmínil je velice obyčejný, a potom kvalitní herecké výkony. A to na pět hvězd opravdu nestačí, ale myslím, že i čtyři hvězdy jsou rozhodně kvalitním hodnocením a rád je tomuto filmu uděluji. ()

waits 

všechny recenze uživatele

Typický film na nedělni pozdní večer na ČT 2 - jednoduchý, obyčejný, bez většího příběhu, jen takové nahození ze života třináctileté Maeve, která chodí do katolické školy (Dublin, 1979) a pouští se do prvního milostného dobrodružství (ve vší slušnosti). A jako obvykle v tuhle dobu na téhle stanici mě tenhle příjemně podaný film bavil. Na konci zazní Shout od Donny Lewis, tak mě to evokovalo staré dobré Sundays, že jsem ji desku hned stáhnul. ()

Reklama

Maq 

všechny recenze uživatele

Dramata čtrnáctiletých dívenek nám připadají jako legrace, jenom jako taková přípravka na dospělost. Ale zrovna tenhle film zdařile ukazuje, že právě v tomto věku dokáže být život docela pes. --- Citlivý, nesentimentální scénář a pozoruhodné výkony náctiletých hereček (i herců). Taková věc se málokdy vidí. ()

Jeremiah 

všechny recenze uživatele

Křehký film o dospívání mladé dívky, který si na nic nehraje a ukazuje život v reálných dimenzích i s problémy které přináší. Trochu mě to připomnělo život v ČR před 30 lety - samozřejmě s výjímkou katolické školy astejnokrojů, které žáci museli nosit. Hezky vybraná hlavní představitelka, slušný příběh - pro mne 3,5. ()

numi 

všechny recenze uživatele

Příjemný a civilní způsob, jak prodat téma proměny dívek na ženy (tedy alespoň tu proměnu vizuální). Dokáže pobavit, dojmout i donutit k zamyšlení napříč diváckým spektrem, což mu mohou tuzemští autoři jen slepě závidět. PS: Je fajn vědět, že ve čtrnácti jsem koukal do výstřihu angličtinářce nejen já, ale i moje spolužačky o) ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama