Reklama

Reklama

Nimona

Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Rytíř chce po křivém obvinění prokázat svoji nevinu, a tak spojí síly s holkou, co umí měnit podobu. Ta je ale ve skutečnosti příšera, kterou má on za úkol zničit. (Netflix)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (120)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Výborný nápad a výborne prezentovaný fikčný svet. Tvorcovia k nemu pristupujú s hravosťou a nápaditosťou. Preto výrazne zamrzí, že sa jedná o pomerne jednoduchú schému, bez výraznejších a prekvapivejších zvratov. Každá jedna vec je tam predvídateľná a uberá tomu na kráse. Ale to by možno až tak nevadilo. V zásade je takýchto filmov milión. Skôr zamrzí, že to neustále pôsobí dojmom, ako keby si tvorcovia nevedeli zadefinovať cieľovku. Je film určený pre dospelých? Ale potom je tam príliš veľa infantilnosti. Je to pre deti? Farbné je to dosť, ale väčšina vtipov a dialógov si vyžaduje trošku dospelejší nadhľad. Má to v sebe obrovský potenciál, ktorý je ale využitý len na polovicu. Nejedná sa ale o žiadnu katastrofu. Tempo to má šialené, neustále sa tam niečo deje, a v rámci tej svojej jednoduchosti to funguje na výbornú. Dokonca to aj dobre pracuje s emóciami, len mi to v určitých detailoch prišlo nedotiahnuté. A na to, ako veľmi to chce pôsobiť nad vecou, to v rámci charakterov kĺže dosť po povrchu. Predloha musela byť podľa môjho názoru trošku o niečom inom, ale nemám to veľmi ako posúdiť. Každopádne funkčná vec na jedno pozretie. Klasika z toho asi nebude. ()

NorseSword24 

všechny recenze uživatele

"But, Im not a girl. Im a shark" Pekná animácia a dizajn stavieb v novom zaujímavom fantasy svete. Ta animácia bola kvôli svojmu "minimalistickému" štýlu niekedy fajn, niekedy priemer a niekedy nadpriemer, ale osobne sa mi viac ľúbila než neľúbila. Samozrejme tu je tiež animácia ovplyvnená od Spiderverse, ale má aj svoje osobné prvky, ktoré môžu byť až trochu moc štylizované ale to sú vyslovene detaily, ktoré si bežný divák nepovšimne. Futuristické rytierske mesto niekedy pripomína Gotham, inokedy svet Arcane a chvíľu pripomínali aj kulisy z Macbetha. Čo sa týka deja a postáv tak tie ma prekvapili. Čakal som podobný film ako bol The Sea Beast, ktorý bol viac pre mladších. A aj keď sa to tak zdá, a áno ma to viac vtipov pre mladších, tak to má dosť dobré dospelejšie témy. Tiež sa mi ľúbi ako je film pomenovaný Nimona ale tá sa na pozíciu hl. postavy plnohodnotne dostane až v druhej polovici filmu, prvá je o našom hlavnom rytierovi a jeho zápletka nie je síce nič nové, ale vďaka tomu fantasy svetu to funguje lepšie. Zato Nimonin origin a jej konflikt fungujú perfektne, aj keď sa to teda plne rieši až vo finále, ktoré je síce znova veľkolepé s gigantickou príšerou, ktorej dizajn je síce veľmi jednoduchý ale zato mi to pripomínalo Mijazakiho takže body+. A to finále prekvapivo dobre funguje na emóciách. Strašne mi tento film pripomenul už staršie animované filmy z rokov cca 2010-17, ale zato v novom kabáte. Takže z očakávania na ďalší novodobý, neznámy, animovaný, priemerne až podpriemerne vyzerajúci film sa stala pekná pripomienka toho ako by mal dobrý animák vyzerať. Ale ešte tu je strašiak v skrini a to rytiersky pár od ktorého som hneď čakal volakú scénku (ktorá prišla na konci) ale vzhľadom k tomu, že som ju čakal a nemám žiadny dôvod ju nenávidieť tak nemám čo kritizovať :) ()

Reklama

FrankSusta 

všechny recenze uživatele

Netflix dokáže zhruba poslední tři roky vydat jednou až dvakrát za rok jeden skvělej animák (kterej mimochodem tvoří výraznou část jeho opravdu dobrejch výtvorů toho roku). Loni to byl Pinocchio Guillerma del Tora, předloni Rodina na baterky a letos Nimona. Strašně zajímavý počin ta Nimona vlastně je. Zajímavá animace, nápaditý děj, promyšlené postavy... film si zároveň pohrává s myšlenkami a tématy (rasismus, vina, idealismus, hledání identity), které dítěti vůbec vadit nebudou a zároveň je tak nějak bude chápat, ale pro straší to bude do očí bijící fakt, film pozvedávající na novou úroveň. Můj jediný problém s tímto filmem je skutečnost, že film občas až moc tlačí na pilu co se komediální stránky týče a občas to je až na škodu, protože dost vtipů bohužel nefunguje (naopak dost jiných funguje). Ale trochu se umírnit a nebýt furt tak šílený (pokud nejde o akci) by filmu jen pomohlo, protože to je potom mnohem hůře uchopitelné. 7,5/10 ()

ER 

všechny recenze uživatele

Tohle se povedlo. Tentokrát nejde o epický příběh, ale spíše naopak. Staví na povaze jednotlivců a jednoho nudícího se "dítěte". Upozorňuje na nešvary naší společnosti jako jinakost, dezinformace aj. Zároveň vyzdvihuje důležitost přátelství, čemuž velmi dobře porozumí i dětský divák. Děj je dostatečně dynamický, humorný a animace tak akorát. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Dle některých ohlasů a taky dle úvodních 10 minut jsem čekal katastrofu. Přece jen spojení tolika stylů, mixů animací a jednotlivých klíčových prvků definující tuto "pohádku" je dost o hubu a jak moc jsem byl zpočátku skeptický o jejich kombinaci, tak jsem byl na konci spokojen s výsledkem. Nimona je fantastická "pohádka pro dospělé", která v sobě skrývá luxusní humor, komické scény a vtipné i kvalitní animace zároveň, no na druhou stranu si je jistá i v akčních scénách, které rvou koule i v celkové pointě animáku, která je zde taky ťip-ťop. Smál jsem se od ucha k uchu, bavil mě příběh, bavily mě hlavní postavy a hlavně tohle mixnutí punk fantasy světa s prvky futurismu, "star wars-like" komponent mezi starověkým rytířským světem a zároveň shapeshifer příšera k tomu dělají z Nimony hodně neortodoxní, ale velmi zábavnou jednohubku, která konečně není jen další tuctový animák, ale originalita z ní tryská do všech stran. Excelentní. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (4)

  • Film byl originálně produkcí Blue Sky Studios od roku 2015. V roce 2021 byl film zrušen kvůli uzavření studia společností Disney. Film byl údajně dokončen na 70 %. Vývoj filmu byl obnoven o rok později společností Annapurna Pictures. Animacici dokončila společnost DNEG Animation. (petr.koca)
  • Režisérské duo Troy Quane a Nick Bruno namluvilo postavy Sir Troy Quartermane a Sir Nicholas Brun, což jsou narážky na jejich jména. (petr.koca)
  • Film malo točiť štúdio Blue Sky pre Disney, avšak vedenie spoločnosti výrobu pozastavilo kvôli LGBT témam vo filme. Projekt zachránil Netflix. (Arsenal83)

Související novinky

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

23.01.2024

V úterý 23. ledna 2024 byl v Samuel Goldwyn Theater v Beverly Hills z úst herců Jacka Quaida a Zazie Beetz oznámen kompletní výčet nominací pro nadcházející 96. ročník předávání cen americké Akademie… (více)

Herní Stray se dočká filmu

Herní Stray se dočká filmu

06.09.2023

Pokud jsou v otázce domácích mazlíčků kočky vaší preferovanou volbou a sem tam doma sáhnete po nějaké videohře, jistě vám neušel chválený loňský titul Stray od herní divize studia Annapurna Pictures.… (více)

Reklama

Reklama