Reklama

Reklama

Nimona

Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Rytíř chce po křivém obvinění prokázat svoji nevinu, a tak spojí síly s holkou, co umí měnit podobu. Ta je ale ve skutečnosti příšera, kterou má on za úkol zničit. (Netflix)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (120)

ER 

všechny recenze uživatele

Tohle se povedlo. Tentokrát nejde o epický příběh, ale spíše naopak. Staví na povaze jednotlivců a jednoho nudícího se "dítěte". Upozorňuje na nešvary naší společnosti jako jinakost, dezinformace aj. Zároveň vyzdvihuje důležitost přátelství, čemuž velmi dobře porozumí i dětský divák. Děj je dostatečně dynamický, humorný a animace tak akorát. ()

NorseSword24 

všechny recenze uživatele

"But, Im not a girl. Im a shark" Pekná animácia a dizajn stavieb v novom zaujímavom fantasy svete. Ta animácia bola kvôli svojmu "minimalistickému" štýlu niekedy fajn, niekedy priemer a niekedy nadpriemer, ale osobne sa mi viac ľúbila než neľúbila. Samozrejme tu je tiež animácia ovplyvnená od Spiderverse, ale má aj svoje osobné prvky, ktoré môžu byť až trochu moc štylizované ale to sú vyslovene detaily, ktoré si bežný divák nepovšimne. Futuristické rytierske mesto niekedy pripomína Gotham, inokedy svet Arcane a chvíľu pripomínali aj kulisy z Macbetha. Čo sa týka deja a postáv tak tie ma prekvapili. Čakal som podobný film ako bol The Sea Beast, ktorý bol viac pre mladších. A aj keď sa to tak zdá, a áno ma to viac vtipov pre mladších, tak to má dosť dobré dospelejšie témy. Tiež sa mi ľúbi ako je film pomenovaný Nimona ale tá sa na pozíciu hl. postavy plnohodnotne dostane až v druhej polovici filmu, prvá je o našom hlavnom rytierovi a jeho zápletka nie je síce nič nové, ale vďaka tomu fantasy svetu to funguje lepšie. Zato Nimonin origin a jej konflikt fungujú perfektne, aj keď sa to teda plne rieši až vo finále, ktoré je síce znova veľkolepé s gigantickou príšerou, ktorej dizajn je síce veľmi jednoduchý ale zato mi to pripomínalo Mijazakiho takže body+. A to finále prekvapivo dobre funguje na emóciách. Strašne mi tento film pripomenul už staršie animované filmy z rokov cca 2010-17, ale zato v novom kabáte. Takže z očakávania na ďalší novodobý, neznámy, animovaný, priemerne až podpriemerne vyzerajúci film sa stala pekná pripomienka toho ako by mal dobrý animák vyzerať. Ale ešte tu je strašiak v skrini a to rytiersky pár od ktorého som hneď čakal volakú scénku (ktorá prišla na konci) ale vzhľadom k tomu, že som ju čakal a nemám žiadny dôvod ju nenávidieť tak nemám čo kritizovať :) ()

Reklama

PanTumnus 

všechny recenze uživatele

je to o lgbtq lidech. hrdinka je nebinární a hrdina gay. konflikt se k tomu metaforicky vztahuje a dokonce big deal v tom filmu je i tematizace sebevraždy v lgbtq+ komunitě. zvlášť u mladých lidí, které jejich rodina/komunita odmítá. nikdy jsem nic takového v animáku neviděl. je to super a s dětma pak může být navázaná velmi zajímavá konverzace. ()

Blackhand47 

všechny recenze uživatele

S komiksovou předlohou filmu jsem seznámen nebyl a možná i o to více mne snímek překvapil. Nimona by mohla být vlastně i takovým Shrekem pro novou generaci, kdy tu máme monstrum, které chce akorát někam patřit. Téma outsiderství je tedy středobodem celého díla a onen specifický mix sci-fi a fantasy se tvůrcům povedl. Nebýt konce, který je šílené klišé, záporačky a možná zbytečně nízkému ratingu, dal bych filmu rozhodně vyšší hodnocení, jelikož potenciál je tu obří. Homosexuální vztah je tu navíc velmi organicky zpracovaný, kdy by vedle Dračího prince mohla Nimona klidně přerůst v silné fantasy pro děti s LGBT tematikou. Konečně něco animovaného, co je své a nespoléhá jen na milion referencí. Hodnocení: 70 % ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Hodnotím spíš jako příznivec komiksu - kdo ho nezná, možná bude mít víc pochopení. Nicméně volba laciného animačního stylu (který se tak odklání od specifické estetiky komiksu), zásadní změny v příběhu (Bylo na to vážně potřeba osm lidí? Proč teda vůbec adaptovat existující předlohu?) i znuděné hlasové herecké kreace nereflektující dynamiku postav to celé podstatně sráží. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (4)

  • Režisérské duo Troy Quane a Nick Bruno namluvilo postavy Sir Troy Quartermane a Sir Nicholas Brun, což jsou narážky na jejich jména. (petr.koca)
  • Film byl originálně produkcí Blue Sky Studios od roku 2015. V roce 2021 byl film zrušen kvůli uzavření studia společností Disney. Film byl údajně dokončen na 70 %. Vývoj filmu byl obnoven o rok později společností Annapurna Pictures. Animacici dokončila společnost DNEG Animation. (petr.koca)
  • Film je založený na rovnomennom grafickom románe z roku 2015 od ND Stevensona, ktorý sa odohráva vo futuristickej verzii stredoveku. (Arsenal83)

Související novinky

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

23.01.2024

V úterý 23. ledna 2024 byl v Samuel Goldwyn Theater v Beverly Hills z úst herců Jacka Quaida a Zazie Beetz oznámen kompletní výčet nominací pro nadcházející 96. ročník předávání cen americké Akademie… (více)

Herní Stray se dočká filmu

Herní Stray se dočká filmu

06.09.2023

Pokud jsou v otázce domácích mazlíčků kočky vaší preferovanou volbou a sem tam doma sáhnete po nějaké videohře, jistě vám neušel chválený loňský titul Stray od herní divize studia Annapurna Pictures.… (více)

Reklama

Reklama