Reklama

Reklama

Zrada a pomsta

  • Čína Tian guo en chou (více)

Vůbec první kung-fu film, který byl uveden v českých kinech v říjnu 1987. Odehrává se v Číně v sedmdesátých letech devatenáctého století, krátce po zániku „Nebeské říše velké rovnosti“. Hlavním hrdinou je potomek Opičího krále Jü-lung, odhodlaný pomstít smrt svého otce a znovu pozdvihnout prapor povstání. Léty usilovného tréninku však získá něco, co jeho protivníci postrádají – morální sílu, která v rozhodujících chvílích znásobí jeho fyzickou zdatnost a houževnatost. (NFA)

(více)

Recenze (55)

inutihar 

všechny recenze uživatele

Nostalgie je zrádná. Viděl jsem to nedávno znovu po nějakých více než 20 letech a upřímně si přiznám, že není to moc dobrý film. Předvídatelný scénář s řadou klišé, někdy až tragická choreografie soubojů i velmi svérázný střih akčních záběrů (v některých momentech je úplně vidět, jak bitky začínají na režisérův povel) se vůbec nedá srovnávat s běžnou hongkongskou produkcí dané doby. I Čína se to zkrátka musela někdy naučit. Ale prostě ten kult, který si to v 80. letech vytvořilo, ten se mi zaryl hluboko pod kůži. A moc by mě zajímalo, jak se tento film v 80. letech dostal do československých kin a následně TV. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Miliónkrát prevarený koncept, ktorý je aj v názve filmu, no spracovaný veľmi dobre. Scenár nemá výraznejšie slabiny, čo je na film tejto kategórie vzácnosť. Chybičky sa samozrejme nájdu - výskok hlavného hrdinu visiaceho na skale, aj pri súbojoch to občas pokrivkáva, keď hlavne pri súbojoch s palicami a šabľami vidno synchronizované pohyby, keď útočník čaká na pohyb súpera, aby sa na neho mohol zahnať, ak by reagoval prirodzene, tak by už nemal súpera... Ale väčšina súbojov je natočených pekne. V rámci kategórie jeden z TOP. ()

Reklama

mira007 

všechny recenze uživatele

Tak tahle bomba ( která je dneska za střízliva koukatelná jen jako hodně velká kuriozita ) bylo pro mne jako předškolního fandy akčních filmů a nadšence pro bojové sporty ten nejúžasnější film. Kung-fu jízda paar excelence a hlavně to salto o strom byl můj sen. Typ filmu, kterým čistě filmový diváci nedají víc než tři hvězdy, ale my ostatní, kteří kvůli takovým filmům naběhli do nejbližší tělocvičny karate a začali sportovat, oceníme tohle dílo jako inspiraci a dnes hodně sentimentální vzpomínku. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

celý film je akousi oslavnou poémou bojovému štýlu Kung fu. Na čo si prídu určite milovníci takýchto filmov. S históriou to nemá nič spoločné. Osobne pochybujem aj o historičnosti kung fu. Pokladám to len za akýsi módny výstrelok co sa objavil ku koncu v ázijských (rozumej skôr Čína a Japonsko) filmoch. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Dnes je tento snímek pro mnohé nostalgicky hlavně vzpomínkou na dětství, neboť se jedná o první kung-fu film, který se dostal do československých kin a to dokonce ještě v dobách totalitní moci. Pamatuji se, jak ho také pomlouvali v Televizních novinách tehdejší československé televize. Bylo to něco, co do té doby ještě nikdo, nikdy, nikde neviděl a tak na to každý koukal jak na zjevení. Film je to kvalitní nejen úžasnou přehlídkou bojového umění, ale hlavně je výjimečný svým silným příběhem. To nebývá zase až tak často. O čem je děj již napovídá samotný název, což je motto téměř všech dalších. Příběh plyne zcela přirozeně a srozumitelně, což je velké plus. Určitého kýče se tvůrci nevyhnuli, ale těžko říci, jestli to nebylo úmyslně. Jedná se o jeden z mnoha výborných asijský počinů a je veliká škoda, že je u nás pořád opomíjen. Vydání alespoň na DVD by mnohým udělalo radost. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (2)

  • Akční režii měli na starost Li Kai-Ming a Lu Yong-Bin. (Epistemolog)

Reklama

Reklama