Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když se mezi českými filmovými profesionály vysloví slovo „Inža“, každému se hned vybaví zvukový mistr Ing. Ivo Špalj. Ten věnoval šedesát let svého života tvorbě filmového zvuku pro animované, hrané i dokumentární filmy, jejichž počet nelze skoro ani spočítat... Zvukový mistr Ing. Ivo Špalj prošel cestu od analogového zvuku až po dnešní digitální éru, od technicky vnímané práce až po dnešní uznávanou uměleckou profesi. Stal se u nás průkopníkem vícekanálového zvuku a zvukové dramaturgie. Dodnes je věrný svému řemeslu: pokorný, skromný a profesionální. Mezi významnými filmovými osobnostmi, se kterými Ivo Špalj spolupracoval, jsou nejzásadnější režisér surrealistických snímků Jan Švankmajer a jeho producent Jaromír Kallista. Posledním společným titulem této trojice je Kunstkamera. Dokument sleduje dokončovací práce na jeho zvukové složce a dává tak divákům nahlédnout do různých fází vzniku filmového zvuku. Ten obvykle vnímáme spíš automaticky, aniž bychom tušili, kde se ve filmu vzal a jak se vlastně tvoří. Dokumentární portrét nestora české zvukové tvorby natočila citlivým pohledem jeho dcera, střihačka a režisérka Adéla Špaljová. Spojení otce a dcery nabízí velmi blízký úhel pohledu, který odkrývá málo známý svět filmového zvuku a jeho vývoje v uplynulých šedesáti letech. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Marze 

všechny recenze uživatele

Exkurze do výroby zvuků. Ke shlédnutí https://www.ceskatelevize.cz/porady/14791390803-inza-zvukovy-mistr-ivo-spalj/ ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

O mistru zvuku a ruchů i jeho spolupracovnících...vynikající, informace, které jsou k mému filmovému životu opravdu velmi potřebné, navíc mistr Švankmajer v roce dvacet tři...stále nad věcí a plný inspirativních poznámek. Paní režisérka přidává do své sbírky další skvělý kousek. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Dokumentárních nahlédnutí do dílen filmových zvukařů zase tolik není, navíc Ivo Špalj toho za 60 let stihl ozvučit fakt hodně. A tady ho můžeme sledovat přímo na práci s fragmenty Švankmajerovy Kunstkamery. Pokud se zajímáte o film, je to něco pro vás. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama