Reklama

Reklama

Šťastné a krvavé

  • Norsko There's Something in the Barn (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Bill, jeho manželka a dvě dospívající děti jsou prototypem naivní americké rodinky. Když Bill zdědí po strýci starou horskou usedlost v Norsku, nadšeně se před Vánocemi stěhují do svého nového domova s vyhlídkou přeměnit nemovitost na výdělečný podnik. Jejich představa o romantickém zasněženém severu nemůže být vzdálenější realitě… Každý rodilý seveřan totiž ví, že správná skandinávská usedlost má stodolu a v ní samozřejmě žije prastarý elf, který má rád svůj klid. Existují přísná pravidla, jak udržet stodolního skřeta šťastného, aby neškodil. Tím nejdůležitějším je – žádné společenské oslavy, žádné návštěvy! Když se Bill rozhodne ve stodole uspořádat velký vánoční večírek, klidumilný elf se nevítaných vetřelců rozhodne nemilosrdně zbavit za každou cenu. (Bioscop)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (58)

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Mnohem víc komedie než horor. Jako komedie je snímek solidní, v hlavní roli se zpovykanou a ignorantskou americkou rodinkou, která se přistěhuje před vánočními svátky do zasněženého Norska s naivní představou, že si tam bude fotit selfie se soby a každý večer sledovat polární záři. Společnost jí dělá kolorit tamních svérázných postaviček, přičemž film si satiricky střílí ze stereotypů obou národů. Jako horor nicméně film zklamává v tom, že zpočátku navnadí na krvavě drsnou podívanou typu Krampus nebo Šílená noc (a ano, v pár okamžicích se toto naplní), ale celkově je ve srovnání s nimi strašlivě vyměklý, skoro až rodinný. Na pořádnou akci se dlouho čeká až do poslední třetiny, která je solidně napěchovaná, ale zas v ní jdou dost stranou logika i dříve nastavená pravidla. Vánoční klasika z toho asi nebude i proto, že spíš než hlučným a přihlouplým hlavním hrdinům, vykresleným ve výsměšně nesympatickém světle, je naopak větší důvod fandit jejich klid a pořádek milujícím protivníkům. ()

Othello odpad!

všechny recenze uživatele

Není nic horšího než sledovat standardní komerční film, jehož všechny limity nevycházejí z nedostatku prostředků či nějakého tření během procesu natáčení, nýbrž proto, že je tady všechno všem úplně jedno. Kamera je hnusná, herci jedou na první dobrou, scénář jenom variuje zažitá klišé v úporné snaze stát se vánoční klasikou, není tu žádný nápad, nenavazuje střih, chybí úvody k některým sekvencím a trikové scény jsou vyloženě k poblití (a ještě by tam ani nemusely být). V neposlední řadě jsou všechny pokusy o humor nepopsatelně trapný, až se kroutíte studem za všechny zúčastněné. Hodně to upomíná současné německé pokusy o rodinné komedie s Elyasem M'Barekem, čímž se dokazuje, že na určité úrovni finsko-německá osa zla ještě má své ostří. Napsat, že "film je řemeslně bezchybný, sympaticky obsazený" prakticky není možné pokud nejste již úplně rezignovaní. ()

Reklama

blackkocour 

všechny recenze uživatele

Ono jednoho krásného zasněženého polárního dne se Czechcloud rozhodl, že se svou rodinkou nebude o svátcích spát na vavřínech, a radši ze svého nevhodného komentování nad cizími neštěstí, se na pár dní ukryje do hor. Aby to nestačilo, probudí prokletí pohádkových skřítků a plebů, co mu chcou zavřít hubu.. kdyby se takhle prezentoval film, byl by hned zajímavější. Tak z jiného soudku, zas tak černě bych to neviděl. Víme, že Norové dokážou ty hororové komedie [bože, tohle slovní spojení už předemnou neříkejte..], trochu okořenit originálním pojetím, aby se to obešlo bez rodinného klišé, ale pořád aby se zachoval duch rodiny, tyhle hrůzné svátky každého stmelí, třeba nějakým masakrem hobitama, nebo malých liliputů. Označení malí lidé, to by se jim dvakrát nelíbilo. Není to Dead Snow, ale pokud si ještě pamatujete Gremlins, tohle by se mohlo vysílat dopoledne na Štědrý den. Ať už jsou Američani blbý hamburgerový národ, a Norové morousové po krk ve sněhu, oba dva to jsou na hovno národy.. Dalo by se tohle zařadit do mého vánočního playlistu na příští rok? To asi ne, ale cítil jsem větší elán a angažma od celého štábu a herců, že si to zaslouží aspoň veselou trojku. Jako trojku, ne švédská trojka. Já bych si teda hned na místě zabral tu stepmom, a ta dcerka taky ušla, i když nebyla plnoletá, ale jsme v Norsku, vánoční vize, nezapomněliste? ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Doma mi momentálně svítí několik elfů, tak doufám, že mě za to hodnocení, v noci nepřeříznou vejpůl. Vánoční, lehce Hororová pohádka, která neurazí, ale ani bůhvíjak nenadchne. Potěší příjemná zimní atmosféra, nějaká ta koleda, pár povedených fórků a nechybí ani nějaký ten kill (přejetí policistky asi jediná krvavější scéna), i když v tomhle směru, se to drželo hodně při zemi, ale chápu - přístupné od 12 let. Každopádně, mohlo to být o dvacet minut kratší, v závěru už na mě doléhala nuda, rodinka na mě nepůsobila úplně sympatickým dojmem a to zelený plátno při jízdě na lyžosáňkách, bylo do očí bijící. Ale jako momentální oddechovka před Vánocemi, na jedno zhlédnutí asi dobrý, ale klasikou, kterou bych musel vidět nutně každý rok o svátky, se to u mě určitě nestane. (18. hodnocení, 4. komentář) ()

jefff 

všechny recenze uživatele

Je to špatný, fakt jo. Podle mě tu byl nápad tvůrců natočit "něco" s trpaslíky. A zbytek už vymýšleli za chodu během natáčení, protože jinak tenhle pseudo scénář vzniknout nemohl. Scény jsou často nahodilé a úplně tragicky natočené, víceméně na úrovni domácích rom-kom filmů posledních deseti let. Fakt. A hlavní vtip celého filmu - tedy naštvaní skřítci - přestává být vtipný někdy po dvaceti minutách. Ještě kdyby to mělo 80 minut maximálně, tak by to šlo, ale stovka je hrozně nesoudná. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (2)

  • Natáčanie prebiehalo od 24. októbra do konca novembra 2022 v Nórsku a Litve, kde bola natočená až polovica záberov. (Arsenal83)
  • Kvôli obmedzenému sneženiu v tom čase Starr nariadil, aby sneh priviezli nákladnými autami, aby sa splnila vízia, ktorá bola potrebná pre film. (Arsenal83)

Reklama

Reklama