Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Řekne-li se Jean Paul Belmondo, vybaví se většině filmových diváků postava sympatického dareby. Jeden z nejslavnějších francouzských herců jich vytvořil desítky a ať už stály na straně zákona nebo na té druhé, vždycky byl tím, komu se u televizní obrazovky držely palce. Komisař Jordan, hlavní hrdina kriminálního snímku Dobrodruh, také patří mezi ně. Mezi svými kolegy i mezi zločinci je znám svými obratnými a značně svéráznými metodami. Tentokrát je vyslán do Marseille, aby vyřídil velký případ s narkotiky. Přestože se stane obětí pečlivě nastražené léčky a je odvolán, rozhodne se zůstat a pokračovat v pátrání na vlastní pěst. Profesionálně natočenému snímku nechybí napínavý děj ani nenucený humor. Jordan je klasickou belmondovskou postavou a stejně jako třeba jeho Borowitz z filmu Policajt nebo rošťák, oslňuje elegantní nenuceností, šarmem a neortodoxními metodami, s nimiž likviduje zločinecké gangy. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (180)

špaček421 

všechny recenze uživatele

Dobrodruh mi přišel v podstatě jako kopie několika starších kriminálek - drsnej polda Belmondo jako takový francouzský Drsný Harry, příběh s drogama jako z Francouzské spojky a honička jako z Bullitta. Belmondo má řadu lepších filmů. Tohle ze začátku celkem nudí, člověk se neorientuje moc v ději, když pořád usíná, a místo aby Belmondo šel za svým cílem, tak vyřizuje ještě jiný věci, třeba dostane holku z domu feťáků. Nějak Jacques Deray těch 95 minut asi zaplnit musel. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Belmondo zkrátka tyhle role uměl, a je jedno, že by jeho komisaře Jordana zcela po právu svlékli z uniformy a zavřeli až by zčernal. Sázet na to, že podobní kovbojové mají dostatek morálky a sebeovládání, aby si dělali co chtějí vždy jen v zájmu dobra tam, kde se zlu podařilo zcela si podmanit systém, se v reálu zatím pokaždé vymstilo - můžeme nicméně obdivně vzdychat nad Dobrodruhem a podobnými snímky, kde sebevětší rvačka neznamená pro výše popsaného hlavního hrdinu jedinou modřinu, kde kterákoliv žena padá do mdlob ve chvíli, kdy On vkročí do dveří, a kde se čistí feťácká doupata, navštěvují SM gay kluby, (všechno vyobrazeno tím nejstereotypnějším způsobem, dnes už možná ani ne "téměř" směšně), odehrávají se dobře nazvučené automobilové honičky a mezi segmenty Morriconeho hudby se střílí o 106, respektive 93 podle Beretty 93R, která tu zaznamenala možná první výskyt na filmovém plátně;) Je to sice konzistentně hloupá, ale přesto stylová francouzská drsná kriminálka, na kterou se dobře dívá... tedy, hodně občas, a pořád si ji pletu s jinými Belmondovými filmy, ale stejně nemůžu říct, že Dobrodruh by měl mít jinou než červenou barvu. 70% ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Nic proti drsným poldům, ale nic se nemá přehánět. Když tady naběhne kamkoliv Belmondo a vytáhne pistolku, všichni jsou strachy bez sebe, vyndávají pašované drogy a vůbec se předhánějí, aby komisaři vyšli vstříc. Když nevyjdou, dostanou pro jistotu přes držku, nebo někdy i preventivně. Ale je tu pár šéfíků, kteří tu hru na pistolky a pěsti moc nemusí, a tak se snaží Belmonda, vlastně komisaře, sesadit nebo jinak zlikvidovat. Až na asi dva vtípky Belmondo nijak nehláškuje, celé je to bez vtipu a nadhledu, a o to víc vyniká neuvěřitelně přehnané machovství tohoto filmu. Hrát tam někdo jiný, třeba Van Damme, ok, tam bych nic jiného nečekal, ale u takového režiséra a takového herce je to čiré zlo a těžký podprůměr, navíc zcela nezábavný (vždyť to ani nemá pořádnou zápletku, kromě toho, že chce Belmondo dostat drogového bosse). Jinak mám pocit, že to celé vzniklo jen proto, aby Belmondo ukázal, jaký je dobrý kaskadér, a tak se scénář přizpůsobil té spoustě vymyšlených honiček, asi jako se scénář 3D filmu přizpůsobuje nutnosti 3D efektů, a ne logice příběhu. (Jinak nefunguje ani vnitřní logika filmu - nejprve Belmondo policajtovi ukazuje, že vést výslech fackami je nesmyslné, a pak sám vede výslech fackami.) Hudba Morriconeho je na takový film až moc dobrá, až vlastně nesouzní s viděným o několik délek. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Krimi Belmondo, jak jsme na něj zvyklí a jak ho máme rádi. Suverénně a s vtipem šikanující zločince, seřvávaný svými vytočenými šéfy, klátící sexy baby, jezdící v obrněné káře a střílející z cool bouchačky charakterově plochého záporáka zatíženého na kulečník se Silvovým spolehlivě fungujícím padoušským xichtem. A samozřejmě sám provádějící své kaskadérské kousky, od přestupu z vrtulníku na motorový člun až po fajn závěrečnou atomobilovou honičku. Bohužel ve výsledku to není parádní jízda, "jen" standartní kriminálka. Jako bonus mladý Tchéky Karyo (v celé své kráse). ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Akční kriminálka o superpoldovi komisaři Philippovi Jordanovi (Jean-Paul Belmondo). Nebál se žádné akce, a protože je spravedlnost slepá, neváhal ji brát do vlastních rukou. A likvidoval jednoho padoucha po druhém. Má to svoji logiku, oni by ho také zabili, ale občas se vyžíval ve své sadistické krutosti. A nakonec se mu podaří zastřelit toho nejhlavnějšího padoucha Meccacciho (Henry Silva), samozřejmě cizí pistolí a s rukavicí na ruce. Na ženy byl hodný, což poznala i prostitutka Livia Maria Dolores (Carlos Sotto Mayor). A jeden dobrý polda, který držel s Jordanem basu, inspektor Rojinski (Pierre Vernier). Akce, honičky, rvačky, střílečky, akrobatické kousky a kruté dobro poráží kruté zlo. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (6)

  • V úvodní titulkové scéně lze spatřit legendární francouzský rychlovlak TGV. Tento konkrétní kus na záběrech navíc není obyčejný, jde o jednotku TGV PSE č. 16, která v roce 1981 vytvořila rychlostní rekord 380 km/h. Tato jednotka se v rámci propagace vysokorychlostních tratí v roce 2022 podívala do České republiky. (Foxhound#1)
  • Scéna seskoku z helikoptéry na unikající člun se natáčela na pět pokusů. I když se Belmondo před natáčením podrobil kondičnímu tréninku, přiznal, že byl tak unavený, že víc záběrů už nezvládl. [Zdroj: kniha Mých tisíc životů – Jean-Paul Belmondo] (Locksley)
  • Jedná se o třetí nejvýdělečnější film ve Francii roku 1983. V otevíracím víkendu se prodalo celkem 468 000 vstupenek. (tequilla)

Související novinky

Zemřel herec Henry Silva

Zemřel herec Henry Silva

17.09.2022

V požehnaném věku devadesáti pěti let zemřel americký herec Henry Silva, jenž díky své nezapomenutelné tváři a zejména svým ostře řezaným obličejovým rysům byl fanouškům znám hlavně prostřednictvím… (více)

Zemřel Jean-Paul Belmondo

Zemřel Jean-Paul Belmondo

06.09.2021

Přichází smutné zprávy z Francie. Svět filmu dnes přišel o jednu z velkých hereckých ikon, ve věku 88 let totiž v Paříži zemřel oblíbený francouzský herec a producent, charismatický Jean-Paul… (více)

Reklama

Reklama