Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Řekne-li se Jean Paul Belmondo, vybaví se většině filmových diváků postava sympatického dareby. Jeden z nejslavnějších francouzských herců jich vytvořil desítky a ať už stály na straně zákona nebo na té druhé, vždycky byl tím, komu se u televizní obrazovky držely palce. Komisař Jordan, hlavní hrdina kriminálního snímku Dobrodruh, také patří mezi ně. Mezi svými kolegy i mezi zločinci je znám svými obratnými a značně svéráznými metodami. Tentokrát je vyslán do Marseille, aby vyřídil velký případ s narkotiky. Přestože se stane obětí pečlivě nastražené léčky a je odvolán, rozhodne se zůstat a pokračovat v pátrání na vlastní pěst. Profesionálně natočenému snímku nechybí napínavý děj ani nenucený humor. Jordan je klasickou belmondovskou postavou a stejně jako třeba jeho Borowitz z filmu Policajt nebo rošťák, oslňuje elegantní nenuceností, šarmem a neortodoxními metodami, s nimiž likviduje zločinecké gangy. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (180)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Vynikající akčňárna z Belmondovy stáje. Jak sme již zvyklí Belmondo hraje opět toho nesmlouvavého a zarputilého policajta. Tady navíc kolem sebe trousí přímo smrtící hlášky a přitom diváka nepustí ani na chvilku, aby se mu dostal pod kůži. Prostě na city se tady nehraje. Vynikající automobilová honička, která mi rychle evokovala Francouzskou spojku. Henry Silva minimum prostoru. 80% ()

aniiicka 

všechny recenze uživatele

Určitě už jsem někde psala, že tyhle kriminálky s Jean Paulem, který dá tentokrát postupně na budku celé marseillské mafii, prostě hodně můžu. :) Belmondo tyhle role výborně uměl, užíval si je a své obdivovatele (jako jsem já :)) prostě nezklame. K filmu dodal další ze svých skvělých melodií mistr Morricone. Vždycky když ten úderný motiv poslouchám ve sluchátkách, tak si připadám hodně drsně :) :) pozn. Henry Silva snad nikdy kladnou postavu nehrál ne? :) https://www.youtube.com/watch?v=f9U0yorcTNA ()

Reklama

borsalino 

všechny recenze uživatele

Jasná kriminálka s fenomenálním J.P. Belmondem, který nešetří tvrdými ranami, šarmem, rozhodností, vtipem a netradičními policejními metodami. Prostě tak, jak ho máme všichni rádi, k tomu není vůbec co dodávat. Skvělá hudba E. Morriconeho výsledek jednoznačně podtrhuje (opět doporučuji originál skladby) a nezbývá, než vybrat pět hvězdiček. ()

Vaklaf 

všechny recenze uživatele

Dobrodruh určitě nepatří mezi Belmondovo nejlepší filmy, ale zase na druhou stranu má svoje nepopiratelný klady. Zcela nečekaně je to Belmondo, drsnej a hláškující. A pak taky příjemný prostředí (pro někoho) různejch kurev, teploušů, feťáků a pankáčů. Scénář nás sice od hlavní linie odvádí více než zdrávo, ale u tomuhle filmu bez vysokých ambicí (jak tak trochu předpokládám, abych ho mohl vnímat pozitivnějca odpočinkovějc) to nějak extrémně nevadí. Prostě to není majstrštyk jako Profesionál nebo Policajt, nebo rošťák. Tak 3 a půl *, ale u mě převažujou klady, takže 4 s přimhouřeným okem. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Dobre ušitý oblek sa pozná na prvý pohľad. Kriminálka ušitá na telo Belmondovi takisto. Videl som ich viacero a dosť sa na seba podobajú. Že v nich Belmondo stvárňuje hrdinu, ktorý má neuveriteľnú charizmu, ktorému sa všetko darí a všetko smie je dobré potiaľ, pokiaľ sa to "smie všetko" neberie doslovne. Lebo potom sa hrdina stáva okrem policajta aj sudcom a katom, a to už nemá s klasickým rozdelením úloh nič spoločné. Presne to sa stalo vo filme Dobrodruh, kde je usmiaty a sympatický Belmondo zneužívaný na skutky opísané v trestnom zákone. Inak je všetko v poriadku tak, ako to divák očakáva, keď v titulkoch vidí Belmonda, Deraya a Morriconeho. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (6)

  • V úvodní titulkové scéně lze spatřit legendární francouzský rychlovlak TGV. Tento konkrétní kus na záběrech navíc není obyčejný, jde o jednotku TGV PSE č. 16, která v roce 1981 vytvořila rychlostní rekord 380 km/h. Tato jednotka se v rámci propagace vysokorychlostních tratí v roce 2022 podívala do České republiky. (Foxhound#1)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v mestách Paríž a Marseille. (dyfur)
  • Jedná se o třetí nejvýdělečnější film ve Francii roku 1983. V otevíracím víkendu se prodalo celkem 468 000 vstupenek. (tequilla)

Související novinky

Zemřel herec Henry Silva

Zemřel herec Henry Silva

17.09.2022

V požehnaném věku devadesáti pěti let zemřel americký herec Henry Silva, jenž díky své nezapomenutelné tváři a zejména svým ostře řezaným obličejovým rysům byl fanouškům znám hlavně prostřednictvím… (více)

Zemřel Jean-Paul Belmondo

Zemřel Jean-Paul Belmondo

06.09.2021

Přichází smutné zprávy z Francie. Svět filmu dnes přišel o jednu z velkých hereckých ikon, ve věku 88 let totiž v Paříži zemřel oblíbený francouzský herec a producent, charismatický Jean-Paul… (více)

Reklama

Reklama