Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ofka skončila střední školu, teď pracuje v nonstopu, pachtí se se životem a neví co dál. Přes den dospává, žije až po setmění. Je to... dítě noci. V hlavních rolích filmu Michaely Pavlátové dominují Martha Issová a Jiří Mádl ocenění na loňském MFF Karlovy Vary.
Ofka (Martha Issová) propadla zvláštní letargii: zatímco většina jejích spolužáků ze střední školy pokračuje ve studiu, ona odmítá opustit šalebné pohodlí dětství, jež se však rychle začíná měnit v dusnou past. Prodává v nonstop obchůdku svého švagra Edy (David Novotný) a nechává kolem sebe poletovat střípky zmarněných osudů stálých i náhodných zákazníků i těch dávných kamarádů, kteří stejně jako ona skutečně žijí pouze v noci. Občas zaskočí za partičkou popíjející ve vltavském přístavu, potuluje se ulicemi s podivínským Ubrem (Jiří Mádl), který z popelnic fascinovaně loví odložené věci a beznadějně ji miluje, vyhýbá se Mírovi (Jan Dolanský), jenž ji naopak milovat přestal. Je jí však pořád jasnější, že jednoho dne se musí rozloučit s dětstvím, překročit hranice rodné čtvrti a začít něco dělat se svým životem… Na Oscara nominovaná režisérka Michaela Pavlátová ve svém druhém celovečerním projektu – intimním příběhu dívky uvázlé mezi dětstvím a dospělostí – vsadila na autentičnost a na zajímavé prostředí pražského Karlína. Ve filmu dále hrají Kristýna Nováková, Lenka Termerová, Václav Helšus, Igor Chmela, Simona Babčáková... Martha Issová a Jiří Mádl byli za herecké výkony ve filmu Děti noci oceněni na loňském MFF Karlovy Vary. Film o křehkém přátelství, lásce a naději byl natočen podle scénáře Ireny Hejdové, jenž v roce 2006 získal Cenu Sazky v rámci Českého lva. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (399)

Renton 

všechny recenze uživatele

43. MFF KV .. Scénář: Irena Hejdová .. Nejslabší složkou filmu je překvapivě scénář filmové redaktorky Ireny Hejdové. Protože jsem si po půlhodině zlehka načrtnutého děje a slibně vykreslených postav říkal, kdy se tedy bude něco dít, nějaký konflikt, nějaký nový směr.. Prostě chybí cokoliv překvapivého, nějaké odpoutání se od klišé, něco čím by snímek vybočil z osvědčených, přesto až příliš standardně zajetých kolejí o hledání sebe sama, vztahových pnutí a vůbec svého místa v tomhle divném světě. Zato herecky je film zvládnutý přesvědčivě až až (Issová i Mádl na palec nahoru) a také režijní podání má své kouzlo a atmosféra převážně nočního Karlína svou sílu. 50%. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Karlínská Amélie Ofka se nerozhodla pomáhat ostatním lidem kolem sebe ba co víc ani sama sobě. Rezignovala na svůj život a budoucnost nevidí nikterak růžově. Stejně jako Ofka, rezignovali zřejmě i tvůrci scénáře, který rozehrává několik příběhových linií z nichž dokončí jen jednu jedinou, a to zrovna tu nejméně podstatnou a zajímavou ústící do opravdu nesmyslného konce. 6/10 ()

Reklama

triatlet 

všechny recenze uživatele

Herecky filmu vévodí Martha Issová, ale i Mádl, nebo Termerová hrají skvěle. A Dolanskému stačí jen pár replik, aby třeba jen změnou hlasu přesvědčil, že taky umí hrát. Pokud nebudete vnímat dějovou složku a zaměříte se na vykreslení atmosféry Karlína, tak vás potěší třeba zrcadlení, ať už na hladině vody, nebo odraz ve výloze. Zajímavá postava dívenky, která/-ou pronásleduje hlavní hrdinku/-a. Film, který nesplývá se současnou českou filmovou tvorbou a snaží se vyvolat reflexi. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obsazení 6/10 Děj 5/10 Hudba 3/10 Efekty 4/10/// +účast herců (Mádl, Dolanský, Nováková), kvůli nim jsem si tento film půjčil -jinak film za moc nestojí, je průměrný, nabídne skličující pocit a neuzavřený konec/// Snaha přiblížit se co nejvíc realitě, jak záslužné. Takových filmů se v česku moc netočí, takže projednou proč ne. Ale onehdá jsem viděl ruský film zobrazující podobně ruskou realitu. Snímek byl hodně úkostný, realný a člověk si říkal: "díky bohu, že žijemě v česku a nemáme se tak hrozně" a najednou příjde tento film. No alespoň se to režisérce podařilo vystihnout celkem věrně, takže tento film někdo ocení./// Celkem 47%/// ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Tak v prvom rade - opomenúť Jiřího Mádla na Českých Levoch, je neodpustiteľné. V úcte k trom nominovaným, toto je proste výkon roka. Nie preto, lebo to od Mádla neočakávate, ale preto, lebo je fakt výnimočný. V tej nejednoznačnosti, ktorou "kráča" celým filmom a vďaka ktorej dáva svojej postave punc uveriteľnosti. Martha Issová má oveľa nevdačnejšiu úlohu, pretože s ňou sa priznane zidentifikovať vobec nejde ľahko. Kto si prizná, že je takto labilný a takto "otravný" ??? Preto k nej posielam rovnaký obdiv. A tak snáď len postava Jany Hubinskej - a celá tá línia, ktorá mi príde úplne zbytočná - a záver, resp. ten zvláštny pocit na záver - nejak nijaký...nepopísateľný, ale bol takýto...Každopádne veľmi dobrý film, pani Pavlátová, po Neverných hrách ste ma opäť raz donútili odchádzať z kina premýšľajúceho ! ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Scenáristka Irena Hejdová se ve filmu mihne jako "dívka v zeleném tričku" beroucí si panáka u baru ve scéně následující po setkání Ofky (Martha Issová) a Martiny (Kristýna Nováková-Fuitová) na toaletě diskotéky. (Monte_404)
  • Natáčení trvalo od 30. října do 12. prosince, to zejména v pražských čtvrtích Karlín, Holešovice a Florenc. (Elisebah)

Související novinky

Český herecký úspěch v Karlových Varech

Český herecký úspěch v Karlových Varech

13.07.2008

Přestože si nejnovější režijní počin Michaely Pavlátové Děti noci samotný cenu neodnesl, hlavní herečtí představitelé filmu Martha Issová a Jiří Mádl doslova ovládli podium velkého sálu hotelu… (více)

Reklama

Reklama