Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Osudy Slávka Janouška ukazují, jak někdy kvalita nemusí jít ruku v ruce s absolutní popularitou. Tento souputník Nohavici, Redla, Plíhala, Daňka a dalších folkových bardů patřil v osmdesátých letech k největším objevům festivalu Porta. Jeho písním tleskaly desetitisíce lidí. Přitom Janoušek začínal svou hudební kariéru už o deset let dřív, pod křídly Jaroslav Hutky a sdružení Šafrán. Jenže písničkáři Šafránu byli rozehnáni a Janoušek se léta věnoval amatérskému divadlu. Janouškovo album „Kdo to zavinil“ patřilo ke zjevením na hudební scéně roku 1988 a svou otevřeností předznamenalo pád režimu. V devadesátých letech řada posluchačů vnímala Janouška hlavně jako člena tria Redl – Janoušek – Lenk, přestože pokračoval i ve své sólové dráze a natočil řadu dalších pozoruhodných alb. O jeho významu hovoří i to, kolik mladších autorů považuje Janouška za svého mentora. Vždyť kolem jeho Textové dílny se shromáždilo několik set adeptů textařského řemesla. Janoušek se také stal klasikem žánru dětské písně a zhudebňuje nejen své texty, ale například i básně Jiřího Žáčka. Co je ale klíčové: dokument o jeho životě a díle přináší pozoruhodnou zprávu o tom, jak život naplněný po okraj prací a přátelstvími vede k rovnováze a obyčejnému lidskému štěstí. Vzkaz, který Slávek Janoušek ve svých sedmdesáti letech posílá dál, je tak důležitější než letničkové hity v komerčních rádiích. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele

Písničkově krásný medailonek a příjemnou náladou. Dostupné na https://www.ceskatelevize.cz/porady/15557020195-slavek-janousek-tohle-je-vzkaz/ ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Pohodové pohlazení po duši. 1)  69letý scenárista a režisér Jiří Vondrák zná svět československého folku velmi dobře, sám v mládí se ho účastnil. Posledních dvacet let o něm a osobnostech natáčí medailony._____ 2)  70letý Slávek Janoušek je viditelně stále v dobré kondici. Zpívá mu to, pravda, trochu hůře, ale pořád slušně._____ 3)  Jádro jeho tvorby pochází z 80. let, což potvrzují za srdce chytající songy nejen z jeho nejslavnějšího a asi i nejlepšího elpíčka Kdo to zavinil z roku 1988 i záběry z nabitého Lochotína na Portě._____ 4)  Je to u něj podobné jako u špičkových sportovců. Po skončení aktivního závodění nastává období, kdy sportovec předává své zkušenosti a pomáhá mladším. Zahraje si už jen na přátelských utkáních obvykle se svými věkovými vrstevníky._____ 5)  Písničkáři za socialismu sloužili jako svědomí národa. S pádem diktatury a nástupem bezbřehého liberalismu došlo k obrovské zájmové diverzifikaci umocněné technologickým vývojem a písničkáři jako by najednou ztratili svůj socialistický raison d'être._____ 6)  Janoušek se s tím vyrovnal po chlapsku. Učí, zaměřil se na tvorbu pro děti. Zabývá se rodinou. Zdá se, že je šťastný. ()

papilon395 

všechny recenze uživatele

Poetický a přátelský dokument Jiřího Vondráka o dosavadním životě a písničkářské kariéře legendy našeho folku Slávka Janouška u příležitosti jeho kulatin. Spousta ukázek notoricky známých i současných písní. Ty dnešní jsou krásným zamyšlením nad životními dekádami. Přesto nej...nej... zůstává Imaginární hospoda. ()

Reklama

Reklama