Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Život s Felixem Ungarem (Jack Lemmon) není vůbec jednoduchý. Felix je totiž hyperalergický neurotický muž - vysavač, posedlý uklízením, oprašováním a čištěním všeho, co je po ruce. Není proto divu, že jeho žena jednoho dne ztratí nervy a Felixe vyhodí z domu. Zoufalý hrdina najde útočiště v prostorném bytě Oscara Madisona (Walter Matthau), svého stoicky klidného přítele z pokeru. Oscar je zapřísáhlý starý mládenec, takže si může dovolit bezstarostnou nepořádnost. Jenže ve Felixovi se zakrátko probudí jeho přirozenost a začne uklízet a moralizovat. (Oskar)

(více)

Recenze (78)

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Proč si filmaři myslí, že když se lidi ve filmu hádají a dělají si naschvály, tak to divákovi bude vždycky připadat vtipný? Tohle mi nesedlo. Lemmon a Matthau jsou dobrý, ale v tohmle kousku jen málo vtipů padlo na úrodnou půdu. Navíc první půlhodina je spíš drama a ničí komediální atmosféru. # Na co nezapomenu? Na Frances. Mám dojem, že na ni bylo někdy v pozdějších filmech odkazováno. A na FU. # příběh *** | hudba ** | humor * | akce - | napětí - | pustil bych si znovu ** ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Okénko do minulosti vždycky potěší, ty dva spoluhráče ve filmu i v životě si vždycky ráda poslechnu a okem prohlédnu. Byla to typická konverzačka s trefnými hláškami, gesty a mimickými perlami. Takhle si představuji ukázku souboje kočky s myší, manželské duety, přátelské pošťuchovačky - jak lze milovat a nenávidět zároveň. Nezávislý Oscar v roli seladona s vtipem a grácií válcoval vše kolem a nakonec převálcoval sám sebe. Hospodyňka Felix zahrál obsedantně kompulzivní úchylku bezchybně a jsem ráda, že nakonec z 12. patra skočit nemusel. Ono nucení talířků a tácků je mi totiž sakra povědomé...☺ ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Uznávam, že je to veľmi dobre napísaná konverzačná komédia, že je výborne zahraná aj že je iba mojim problémom, keď neobľubujem Waltera Matthaua. Istým spôsobom bolo pre mňa vyčerpávajúce sledovať paľbu dialógov a odhadovať, na čom sa môžu nadšení obdivovatelia tejto dvojice smiať. Takže z mojej strany iba chladné uznanie. ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Když muž trpí uklízecí mánií a své dny tráví dočista do-čista, není divu, že mu posléze zbude jen azyl u flegmatického přítele Walthera Matthaua. Jenže jakmile sáhnete starému mládenci na jeho svatý bordel, vznikne buď variace na staromódní vyvražďovačku, nebo komediální zabijačka. Podivný pár trpí všemi neduhy adaptací, ale coby film je samostojný, snad proto, že tohlo skoro-manželství mezi dvěma heterosexuály vibruje s každou další narážkou a hereckými smeči, esy a prohozy. Divák si od tohohle tenisu užene maximálně zánět bránice:) ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Není to špatná komedie, ale je chvilkami na můj vkus "moc ukecaná", i když dialogy jsou vtipné. Jack Lemmon jako nesnesitelný milovník pořádku a uklízení, to nemá při společném soužití u svého kamaráda (Walter Matthau) vůbec jednoduché. Ten je na tom, ale v tomto případě jěště hůř, přichází o svou pohodu a ležérnost. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (10)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v meste New York. (dyfur)
  • Během jedné scény je v pozadí slyšet ve sportovním zpravodajství zpráva o baseballovém hráči Hanku Moonjeanovi, který byl ve skutečnosti asistent režie. (facojurka)
  • Když v čase 00:43:29 zvoní telefon, Oscar (Walter Matthau) drží v ruce bagetu a chystá se do ní zakousnout, ale v okamžiku, kdy kolega telefon zvedá, Matthau píše oběma rukama na stroji a bageta nikde vidět není. V dalším okamžiku už bagetu zase drží a na stroji vůbec nepíše, ale sleduje zápas. (Stefi_836)

Reklama

Reklama