foto

Walter Matthau

  • nar. 1.10.1920
    New York City, New York, USA
  • zem. 1.7.2000 (79 let)
    Santa Monica, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Na to aby sa vám podarilo preraziť v šoubiznise, vám stačí 50 dobrých príležitostí."

Walter John Matthow sa narodil ruským židovským imigrantom v N.Y. City, 1. októbra 1920 a vyrastal v nehostinných podmienkach štvrte Lower East Side. V jedenástich sa počas ekonomickej krízy živil predajom limonád a účinkovaním v židovskom divadle. Za každé odohrané predstavenie dostával 50 centov. Po skončení strednej najprv istý čas pracoval ako lesník v Montane, neskôr ako inštruktor v posilovni, či tréner policajtského boxerského oddielu. Počas druhej svetovej vojny slúžil na viacerých európskych frontoch u letcov ako spojár, získal viacero vyznamenaní a dosiahol hodnosť seržanta.

Po návrate domov nemal chuť pokračovať v armáde a tak sa vrátil do New Yorku. Istý kamarát mu vtedy dohodil prácu na Broadwayi, kde ako 28-ročný debutoval paradoxne rolou senilného biskupa v hre ANNE OF THE THOUSAND DAYS. V tom čase už bol ženatý s Grace Johnsonovou. Mladícka láska im aj napriek dvom deťom, ktoré spolu mali nevydržala, a tak sa v roku 1958 rozviedli. Walter sa hneď oženil aj druhýkrát, vzťah s herečkou Carol Grace už vytrval. To však už mal za sebou účinkovanie vo viacerých filmoch, spomedzi ktorých kvalitou vyčnieva najmä dráma A FACE IN THE CROWD (1957).

Skutočná popularita však prišla až po uvedení komédie s Audrey Hepburnovou CHARADE (1963) a sci-fi drámy FAIL-SAFE (1964). V roku 1966 sa predstavil v komédii Billyho Wildera THE FORTUNE COOKIE a postava naničhodného právnika Willieho Grincha mu vyniesla oskara za najlepšiu vedľajšiu úlohu. Po boku Jacka Lemmona sa objavil aj v komédii THE ODD COUPLE (1968). Na úplnom vrchole sa istý čas držal aj muzikálom HELLO DOLLY (1969), kde si užil svoje pri natáčaní scén s Barbrou Streisand. Pracovné úspechy si však vyžiadali aj svoju daň. Matthau ako tvrdý fajčiar a náruživý gambler prekonal v tomto období ťažký srdcový infarkt a aj keď po tejto udalosti svoju životosprávu výrazne zmenil, zdravotné problémy ho už nikdy neprestali prenasledovať.

V 70. rokoch získal dve nominácie na oskara za najlepšiu mužskú hlavnú rolu, no drámou THE KOTCH (1971) a ani komédiou THE SUNSHINE BOYS (1975) sa mu toto ocenenie získať nepodarilo. Z nasledujúceho obdobia sú známe predovšetkým výsledky spolupráce s jeho dlhoročným kamarátom Jackom Lemmonom. Táto dvojica spolu hrala vo Wilderovej komédii BUDDY, BUDDY (1982) a už ako protivných starcov si na nich môžeme spomenúť aj pri pozeraní filmov ako DAJ SI POHOV, KAMOŠ (1993), DAJ SI POHOV, KAMOŠ 2, (1995) či SPRÁVNA DVOJKA (1998). Poslednou snímkou, kde sa Walter predstavil bola komédia s Lisou Kudrow, Diane Keaton a Meg Ryan HANGING UP (2000).

Ani viacero infarktov, ťažké pneumónie, ani voperovaný bypass a ani dvakrát prekonaná rakovina ho dlhý čas nedokázali odstaviť z filmovej branže. Walter Matthau ju smrťou definitívne opustil až 1. júla 2000 ako 79 ročný. Počas svojej polstoročie trvajúcej hereckej kariéry sa objavil v takmer 80 filmoch a za tento čas sa stihol do dejín americkej kinematografie navždy zapísať výraznými písmenami.

Mark "atlee" Norman

Herecká filmografie

Filmy

2000 Zavěste, prosím
1998 Marriage Fool, The (TV film)
Správná dvojka II
1997 Tanec na vlnách
1996 Ještě na to máme!
1995 Dej si pohov, kámoši 2
Luční harfa
1994 Incident na malém městě (TV film)
I.Q.
1993 Dej si pohov, kámoši
Dennis - postrach okolí
1992 How the Grinch Stole Christmas!
Proti její vůli (TV film)
1991 JFK
Paní Lambertová si vzpomíná na lásku (TV film)
1990 Incident (TV film)
1988 Bláznivý výlet
Piccolo diavolo, Il
1986 Piráti
1985 Filmový sen
1983 Zůstat naživu
1982 Příběh z Hollywoodu
1981 Kamaráde, kamaráde
První říjnové pondělí
1980 Nebe, peklo, ráj
Panenka pro štěstí
1978 Actor (TV film)
Apartmá v Kalifornii
Rodinný lékař
Šampión
The Stingiest Man in Town (TV film)
1976 Špatné zprávy pro Medvědy
The George Burns Special (TV film)
1975 Vstupte
1974 Na titulní straně
Přepadení vlaku z Pelhamu
Zemětřesení
1973 Charley Varrick
Smějící se policajt
1972 Awake and Sing! (TV film)
Pete a Tillie
1971 Apartmá v hotelu Plaza
Kotch
Nový list
1969 Hello, Dolly!
Kaktusový květ
1968 Candy
Podivný pár
Tajný život americké manželky
1967 Průvodce ženatého muže
1966 Štístko
1965 Mirage
1964 Ensign Pulver
Sbohem, Charlie
Selhání vyloučeno
1963 Island of Love
Šaráda
1962 Stateční jsou osamělí
Who's Got the Action?
1960 Gangster Story
Juno and the Paycock (TV film)
Strangers When We Meet
1958 King Creole
Onionhead
Šerifem proti své vůli
Voice in the Mirror
1957 Slaughter on Tenth Avenue
Tvář v davu
1956 Silnější než život
1955 Indiánský bojovník
Muž z Kentucky
1954 Atomic Attack (TV film)

TV seriály

1964 Profiles in Courage (TV seriál)
1961 Tallahassee 7000 (TV seriál)
1959 Play of the Week (TV seriál)
1955 Zadáno pro Alfreda Hitchcocka (TV seriál)
1954 Center Stage (TV seriál)
1951 Goodyear Television Playhouse (TV seriál)
Shadow of the Cloak (TV seriál)
1950 Armstrong Circle Theatre (TV seriál)
1948 The Philco Television Playhouse (TV seriál)
1947 Kraft Television Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2013 Hollywoods Spaßfabrik - Als die Bilder Lachen lernten - a.z.
2003 Sex at 24 Frames Per Second - a.z.
2002 Ten kluk bude točit
2001 Hollywood Remembers Walter Matthau (TV film)
1998 Intimate Portrait: Lea Thompson (TV film)
Life and Times of Hank Greenberg, The
1995 Koncert Barbry Streisand (koncert)
Prvních sto let americké kinematografie (TV film)
1992 A Tribute to the Boys: Laurel & Hardy (TV film)
1991 Secrets of Dick Smith, The (TV film)
1987 Change of Heart (TV film)
James Stewart: A Wonderful Life (TV film)
1986 One Voice (koncert)
1982 Hollywood: The Gift of Laughter (TV film)
Portrét 60% dokonalého muže: Billy Wilder
1978 Funny Business (TV film)
Making of 'Casey's Shadow', The (TV film)
1976 Tulák džentlmen
1975 Lion Roars Again, The
The Sunshine Boys

TV pořady

2001 73. Annual Academy Awards (TV pořad)
1998 70. Annual Academy Awards (TV pořad)
1993 First Annual Comedy Hall of Fame, The (TV pořad)
1988 American Film Institute Salute to Jack Lemmon, The (TV pořad)
1986 American Film Institute Salute to Billy Wilder, The (TV pořad)
Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1982 I Love Liberty (TV pořad)
1980 American Film Institute Salute to James Stewart, The (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)
1961 The DuPont Show of the Week (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

1960 Gangster Story

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(84)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace