Reklama

Reklama

1670

(seriál)
  • Polsko 1670
Trailer
Polsko, 2023, 4 h 28 min (Minutáž: 30–38 min)

Scénář:

Jakub Rużyłło

Kamera:

Nils Crone

Hrají:

Bartłomiej Topa, Katarzyna Herman, Martyna Byczkowska, Michał Sikorski, Michał Balicki, Andrzej Kłak, Dobromir Dymecki, Kirył Pietruczuk, Irena Melcer (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Satirická komedie o praštěném šlechticovi, který se chce stát nejslavnějším Polákem a musí u toho zvládnout rodinné spory i střety s rolníky. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (83)

Fajolo 

všechny recenze uživatele

V mnohom mi tento seriál pripomína Simpsonovcov. Podobné sú charaktery postáv (až na Zofiu a Marge). Podobný je inteligentný humor postavený na kritike neduhov doby. A podobné je aj to, že kritikou to končí a nejde hlbšie (napr. neskúma príčiny). Ale pozeralo sa na to dobre a párkrát som sa od srdca zasmial. Škoda, že som pravdepodobne veľa náznakov nepochopil, pretože vychádzali z poľských reálií, ktoré poznám len približne. ()

tomino28 

všechny recenze uživatele

Zjevení z čistého nebe a v tomto případě palec nahoru pro Netflix, že při své velikosti dává prostor i takovéto lokální tvorbě. Jenom se mi potvrdilo, že Poláci poslední dobou umějí a nebojí se dělat si srandu sami ze sebe a svých typických vlastností. Musím říct, že s každou další epizodou se mi seriál líbil víc a víc. Navíc podle všeho by nemělo zůstat jen u jediné série, těším se na další! ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Ani mne nikto nič nedal zadarmo. Všetko som musel zdediť sám." Je to ako mockumentárny poľský Borat zmiešaný s Monthy Pythonom, no hláškuje sa hlavne v prvých častiach. A výrazne. Potom seriál upadá do príbehovej línie a tiež dodáva netflixovské nutné vsuvky. No vtipným spôsobom a trefné poznámky ostávajú. A tak napriek tomu, že seriál odporúča aj progresívna stoka z Denníka N, tak sa nedá hodnotiť inak ako pozitívne. Lebo srandu si treba robiť zo všetkého, aj z tradícii a konzervatívnych tém, navyše sebairónia tu bola umiestnená aj na green témy ako "klimatické zmeny", na ktoré sa čaká už skoro 400 rokov. A históriu Poľska ani netreba poznať, pretože fór typu „Zúčastnil som sa všetkých najdôležitejších porážok našej armády." pochopí naozaj každý. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nebojím se říct, že na sklonku roku 2023 tady na mě Netflix tenhle seriál vytasil jako takového králíka z klobouku, o kterém jsem neměl ani tušení, ale účel splnil maximálně. 1670 je totiž polská reakce na Co děláme v temnotách. Akorát z prostředí polské šlechty 17. století, která jak kdyby se stále utápěla ve středověku. Vtipné a boží zároveň Poláci opět dokázali předčit sami sebe. Chci víc...doufám, že v nadcházejících letech dostanu víc. Tenhle seriál nemůže skončit jednou sérií. Na to jsou ty archaické postavičky v něm tak geniální, že by to byla škoda. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Středověké Polsko prošpikované satirou. Silně připomínající The Office, a to kamerou a způsobem vyprávění, ale také i rozvržením postav - především hlavního hrdiny. Obyčejná vesnice fungující trochu jako korporát paroduje současnost s jejím přístupem k práci a vedení životů lidí napříč hierarchií. Úžasný počin. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (12)

  • V rámci marketingu boli využití aj poľskí influenceri, ktorí propagovali vrecúška s logom 1670 na svojich profiloch. (Arsenal83)
  • Stanisław (Michal Balicki) má v epizóde "stodolovú kapelu", ktorá zahrá áriu z „Kráľa Artuša“ od Henryho Purcella. Skladba vznikla ale až v roku 1691, teda 21 rokov po tejto fikcii. Je to však úmysel, čo režisér Buchwald vysvetľuje: "Je to dobre premyslený postup. V tejto scéne Stanisław vysvetľuje svojmu otcovi, že hrá avantgardu. Takto skutočne predbehol dobu". (Arsenal83)
  • Jakub Ruzyłło, pôvodca a scenárista o seriáli: "Šľachta bola vždy prítomná v textoch našej kultúry, ale nikto o nej nikdy nehovoril jazykom modernej komédie. Predstavujeme teda hrdinu, ktorý je uviaznutý v neotrasiteľnom sebauspokojení a nezdá sa, že by si všimol, že sa všetko okolo neho rúca. Je to tragická, ale aj... veľmi zábavná postava." (Arsenal83)

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2023

Blíží se konec roku, a tak opět nastal čas na bilancování toho, které filmy a seriály z letošní produkce se umístily nejlépe v ČSFD žebříčku, jehož podoba není ovlivněna ničím jiným než celkovým… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama