Reklama

Reklama

1670

(seriál)
  • Polsko 1670
Trailer
Polsko, 2023, 4 h 28 min (Minutáž: 30–38 min)

Scénář:

Jakub Rużyłło

Kamera:

Nils Crone

Hrají:

Bartłomiej Topa, Katarzyna Herman, Martyna Byczkowska, Michał Sikorski, Michał Balicki, Andrzej Kłak, Dobromir Dymecki, Kirył Pietruczuk, Irena Melcer (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Satirická komedie o praštěném šlechticovi, který se chce stát nejslavnějším Polákem a musí u toho zvládnout rodinné spory i střety s rolníky. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (85)

AndreyCSFD 

všechny recenze uživatele

Geniální, v každém směru. Hrozně dlouho jsem se u televize tak nenasmála a v životě bych neřekla, že se mi to stane u polského seriálu. Výprava, obsazení, scénář - všecko šlape jak hodiny z Holandska. Tvůrci se nebojí pálit do vlastních ostrými, kdy nechybí legrace z církve, globálního oteplování, homosexuality, závislosti na smartphonech.... Seriál je plný hlášek, kdy díky stejné jazykové slovanské větvi zůstaly všechny prakticky v původním znění, takže není třeba se bát dabingu, který je velice povedený. Doporučuju všemi deseti a snad bude 2. řada brzy. ()

atiratha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Má to něco z Blackaddera a něco z Norsemen. Na polský seriál dokonce velmi odvážně zkoumá témata, která by v polské televizi neprošla. Člověk si až říká, jaká je škoda, že si takhle hezky neumíme udělat legraci ze sebe, naposledy snad Kosmo.  Velmi doporučuji pustit si v polštině s titulky. I když dabing není vysloveně špatný, nemá to prostě tu brizanci originálu. ()

Reklama

Detak 

všechny recenze uživatele

Popravdě moc nechápu, že zrovna z tohohle polo-absurdního počinu jsou lidi tak paf. Některé díly jsou naprosto tragické, nehumorné a využívající pro dnešního člověka již naprostá klišé v podobě líbajících se mužů či žen, či chytré řeči z dnešního světa (jako chápu, že ve věřícím Polsku, kde vládne bůh a ne rozum, to možná působí rozruch, ale pro našince to stěží bylo pobuřující před 20-ti lety, dnes už opravdu ne - nic nového). Díly ke konci série to trochu zachraňují, proto dávám ***, ale nějak extra mě to nebavilo (jako komedie, kde se člověk zasměje jednou za 2 díly, je celkem marnou komedií). A už vůbec nechápu, proč je tenhle film označován jako historický, když to s reálnou historií  má společný tak leda název. ()

Fajolo 

všechny recenze uživatele

V mnohom mi tento seriál pripomína Simpsonovcov. Podobné sú charaktery postáv (až na Zofiu a Marge). Podobný je inteligentný humor postavený na kritike neduhov doby. A podobné je aj to, že kritikou to končí a nejde hlbšie (napr. neskúma príčiny). Ale pozeralo sa na to dobre a párkrát som sa od srdca zasmial. Škoda, že som pravdepodobne veľa náznakov nepochopil, pretože vychádzali z poľských reálií, ktoré poznám len približne. ()

crackonosh 

všechny recenze uživatele

Když zkřížíte Život Briana se Svérázem národního lovu a přenesete na polskou vesnici druhé poloviny 17. století, vyjde Vám z toho jeden z nejoriginálnějších seriálů za posledních dvacet nebo třicet let. Je skoro k neuvěření, kolik aktuálních témat se podařilo narvat do každého dílu: ať už je to feminismus, homosexualita, víra, drogy rasismus nebo klimatická změna. To všechno s notnou dávkou vtipu a sebeironie, navíc v dokonale vypulírovaném vizuálu s vynikajícími barvami, kamerou i střihem. První epizoda v podstatě nemá chybu, šlape jako hodinky a mohla by sloužit jako výukový materiál na filmových školách. Byl by to nejspíše malý zázrak, kdyby autoři dokázali udržet nastolené tempo celou dobru, a tak přece jen v polovině poněkud poleví, naštěstí se ale ke konci znovu rozjedou a sérii uspokojivě uzavřou. Několik slabších episod trochu kazí celkový dojem, ale za nevídanou originalitu a nadsázku nemůžu dát nic jiného než plný počet bodů. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (12)

  • Scenárista Jakub Rużyłło sa inšpiroval k napísaniu série po prečítaní diela "Fantomowe ciało króla: Peryferyjne zmagania z nowoczesną formą" od sociológa Jana Sowu, ktoré si dalo za úlohu prepísať poľskú históriu. (Arsenal83)
  • Poľskí kritici vo všeobecnosti reagovali na seriál priaznivo, čo prekvapilo režiséra Kordiana Kądzielu, pretože očakával opak s ohľadom na jeho útok na poľskú šľachtu, tradície a históriu Poľska. (Arsenal83)
  • Stanisław (Michal Balicki) má v epizóde "stodolovú kapelu", ktorá zahrá áriu z „Kráľa Artuša“ od Henryho Purcella. Skladba vznikla ale až v roku 1691, teda 21 rokov po tejto fikcii. Je to však úmysel, čo režisér Buchwald vysvetľuje: "Je to dobre premyslený postup. V tejto scéne Stanisław vysvetľuje svojmu otcovi, že hrá avantgardu. Takto skutočne predbehol dobu". (Arsenal83)

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2023

Blíží se konec roku, a tak opět nastal čas na bilancování toho, které filmy a seriály z letošní produkce se umístily nejlépe v ČSFD žebříčku, jehož podoba není ovlivněna ničím jiným než celkovým… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno