Reklama

Reklama

Epizody(11)

Země je planetou extrémů od pólu k pólu. Tento seriál detailně zkoumá extrémní prostředí od věčné temnoty antarktické zimy po nejvyšší stromy a nejhlubší jeskyně na Zemi, jejichž obyvatelé nikdy neuvidí denní světlo. Tento program, který vznikal pět let a získal mnohá ocenění, je nejdražším přírodovědným dokumentárním seriálem, který kdy nechala natočit BBC. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (456)

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Je jasné, že pro diváky je důležitá (ne-li nejdůležitější) ta vizuální nádhera. Některé záběry jsou skutečně skvostné (nejvíc mi utkvěl skákající bílý žralok, parazitující houby na mravencích nebo třeba výlet na Angelův vodopád). Líbil se mi koncept seriálu zmapovat celou planetu. Bohužel díky tomu je to seriál skákající od jednoho k druhému i v rámci jednoho dílu. U ničeho se moc dlouho nezdržíme, jde se zase dál, informační hodnota je malá. Dějová linka se brzo okouká, jelikož všem zvířatům jde vždy jen o to se najíst a rozmnožit. S přírodou nic nenaděláme, ale seriál tento fakt neustále akcentuje a to i tím, jak se neustále soustředí na predátory a jejich lov. Asi aby to bylo zajímavější a akčnější. Taky jeden černý puntík za to, že se docela značné množství záběrů opakuje v rámci různých dílů. Smysl seriálu tkví hlavně v tom vidět v úžasném zpracování ty největší přirodní divy naší planety. A to se mu daří. Mrzela mě absence některých ikonických zvířat jako třeba goril, různých hadů, gepardů, tygr se tu objeví taky spíše omylem na pár vteřin, orangutáni byli jen zmíněni, na žirafy si taky nevzpomínám, ale možná tam chvilku byly. Naopak hodně si cením dílu o mořských hlubinách, protože dokumentů zabývající se tímhle obskurním světem je málo. A vděčím také seriálu za velkou citovou vazbu k levhartům mandžuským, jejichž smutný osud jsem začal hodně prožívat. Nejsilnější děj měla linka o tučňácích císařských. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

V bezmezné úctě se skláním před Davidem Attenboroughem, slavným biologem a zřejmě nejvýznačnějším popularizátorem přírodopisných dokumentů, za jeho celoživotní dílo a doufám, že nás ještě oblaží spoustou takových skvostů. Zde je sice v pozici „pouhého“ scenáristy a vypravěče, tedy ne v přímé interakci se zvířaty, jak je u něho obvyklé, ale to výsledný dojem nesnižuje. Impozantní a nádherné v každé sekundě a to jsem ještě neviděl tu tolik do nebes vynášenou HD verzi. ()

Reklama

Radiq 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V několika případech jsou tam sice použivany stejny nebo podobny záběry, jaky byly v některym jinym dílu (myslim, že v tom prvnim), ale jinak je to moooc pěkně zpracovany. Záběry na přírodu nádherny, navic je to často poučny - třeba skoro pořád se tam řiká něco jako "nenajdete nikde jinde na světě" nebo "největší na světě" nebo "tvoří 90% všeho na světě". Ale hlavně to ukazuje tu krásu přírody a všechny ty korporace a fabriky a továrny ju tak ničej, kurvy. Prostě tohle je pro milovníky přírody povinnost... Ještě tu chybí poslední díl "Planet Earth Diaries", který popisuje 4 úkoly, které si na sebe filmaři ušili: tým z vrtulníku snažící se natočit lov psů hyenových, pokusy o natočení irbise (sněžného levharta) v horách na hranicích Afghánistánu a Pákistánu, potápění mezi piraněmi, natáčení v jeskyni s horou netopýřího guana plného švábů a jiného hmyzu a na závěr hledání a pronásledování divokých velbloudů v poušti Gobi. Také zajímavé. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Planet Earth je brán jako klasika na poli vědecko-populárních dokumentů o přírodě. Rozhodně zaslouženě, protože obsahuje řadu unikátních záběrů, je skvěle hudebně podkreslený a doplněný o sympatický komentář Davida Attenborougha. Obsahově je to z principu jasná pětka a přesto, ze současného pohledu už tahle série za špičkou malinko zaostává a je potřeba hodnotit dokument jako celek. Zejména v počátečních dílech je znát využití starých, méně kvalitních záběrů točených na klasický film a i když jsem se díval na HDDVD, tedy pravděpodobně na nejlepší dostupnou verzi, působilo použití méně kvalitních zdrojů tu a tam trochu rušivě. Nejen co do kvality obrazu, ale i na fyzické práci s kamerou. Od Planet Earth navíc nelze čekat nějaké velké zázraky, co se informační roviny týče. Je to spíš "jen" sled různých záběrů, které samy o sobě na dechberoucí podívanou stačí a skvěle se u nich relaxuje, ale přeci jen, občas bych se rád dozvěděl i víc. Víc toho, co ještě neznám. A toho bylo v Planet Earth spíše pomálu. ()

Jespe-film 

všechny recenze uživatele

Z míst, kde lesy slábnou a stářím šedivý, kde z korun stromů slyším chrapot a neochotu dál vyprávět, kde z úst deště cítím nářk a beznaděj. Právě odsud sleduji dokumentární cyklus Zázračná planeta - bosou Zemi tak, jak byla stvořena... Zemi, která v nekonečných paletách kreslí zkřehlými prsty své možná poslední portréty, naší hrdou matku, jejíž srdce však nikdy nepřestane bít... I nám, kteří na ni v bezbřehé ignoraci zapomínáme, odhaluje svou vrásčitou, ovšem nádhernou a stále živou tvář - a to díky triu Attenborough-Parker-Fothergill, před nimiž se hluboce klaním... Tento trojlístek nás provází těmi nejčistšími prameny, nejhlubšími oceány a nejmrazivějšími biotopy našich dávných teritorií... Nechá nás přičichnout si k vůni vlhkých pralesů, putuje s námi nekonečnou pouští a představuje nám v zeleň oděné světy... Odkrývá nám taje jeskyň a monumentálnosti hor... Zkrátka nám přesvědčivě ukazuje, jak je ta naše "elipsoida" krásná, křehká a nespoutaná....Už v předškolním věku jsem byl závislým na encyklopediích s tématikou přírody a postupem času se tento zájem přetransformoval do velké vášně, takže mi tento velkolepý cyklus nemohl ani náhodou uniknout... Dokumentární seriál doporučuji úplně všem (a lidem, kteří se stejně jako já zajímají o faunu pak obzvláště - tak unikátní záběry některých živočichů jste nikde jinde vidět nemohli - levhartem sněžným počínaje, migrujícími stády pakoňů konče... :)) Jedním slovem zážitek! ()

Galerie (131)

Zajímavosti (10)

  • Zástupce druhu homo sapiens sapiens, nebo také jednoduše člověk, se poprvé objeví až v epizodě Jeskyně (2006). (vyfuk)
  • Pro letecké záběry byla použita speciální vzdušná kamera se 400mm objektivem, který dokázal zaostřit na zvířata ze vzdálenosti několika kilometrů bez toho, aniž by je rušil. (3DD!3)
  • Filmaři navštívili celkem 62 zemí. (DaViD´82)

Související novinky

Zázračná planeta II - Live in Concert již 28. 3.

Zázračná planeta II - Live in Concert již 28. 3.

18.03.2018

Po senzačním úspěchu programu Zázračná planeta - Live in Concert se na jaře 2018 představí pokračování koncertního provedení dokumentárních přírodopisných filmů BBC - Zázračná planeta II. Na programu… (více)

Reklama

Reklama