Reklama

Reklama

Identita - příběh českého grafického designu

(seriál)
  • angličtina Identity (festivalový název)
Česko, 2024, 4 h 47 min (Minutáž: 41 min)

Epizody(7)

Obsahy(1)

Fenomén českého grafického designu, jeho historii i současnost a významné osobnosti představí nový dokumentární cyklus České televize, jehož průvodcem je typograf, designér a herec Aleš Najbrt... Seriál Identita diváky v sedmi částech seznámí s historií českého grafického designu. Nejenže společně prozkoumáme vývoj vizuální tváře Československé republiky, ale odhalíme, co se skrývá za symboly, znaky a barvami, které ji reprezentují. Cyklus nás provede zajímavými příběhy vzniku prvních bankovek, státní vlajky, prvních českých písem a legendárních obchodních značek. Prohlédneme si dobové časopisy, českou školu výroby knih a legendární filmové plakáty. Budeme se přemisťovat časem skrz normalizaci, propagandistické tiskoviny, návrhy orientačních systémů pro metro až do současnosti, k návrhům moderních logotypů, etiket, digitální a pohyblivé grafiky pro televizi a internetové projekty. Představí se ti nejdůležitější žijící i již zesnulí grafičtí designéři, kteří společně formovali to, co dnes považujeme za vizuální identitu naší republiky. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

papaguy 

všechny recenze uživatele

Dokument je podařený, v řadě ohledů překvapil a předčil očekávání. Jistě si ho užijí a něco svého si v něm najdou laici i odborníci. Bezpochyby bylo ambicí tvůrců také vzdělávat. Nedává mi tedy moc smysl, že už po měsíci není seriál nikde online. To je jako bliknout ve tmě baterkou. Pokud to bude za rozumné peníze, určitě si ho řada vzdělávacích zařízení i jednotlivců rádo koupí. Budu rád za echo, pokud se situace změní. ()

William_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle by mělo chodit v prime-time na hlavním kanále. Identitu národa poznáš nejen podle chování, ale i podle toho, jak to v jeho veřejném prostoru (ne)vypadá. Skvělý projet ČT a doufám že se podobných pořadů v budoucnosti dočkáme více. Je to něco, co tu chybělo. Moc doporučuju. ()

Reklama

Adams 

všechny recenze uživatele

jsem strasne rad za tento dokument ale zklamalo me jednak kratkost epizod. melo ty byt 60-90min a podom velikost predanych informaci. temata i objekty supr. ale informace se dost opakuji misto aby se pridavaly dalsi. proste jste mohli dat do kazdeho dilu vic informaci, objektu, lidi, napadu, ukazek atd. 41min stopaz to je tak pro zakladky. fakt skoda. melo to naboj ale nevyuzili jste jej. ()

Basniknoci 

všechny recenze uživatele

Tento dokumentární cyklus, které bylo možné vidět na České televizi, byl opravdický skvost. Je určitě důležité širokou veřejnost vzdělávat i v této oblasti a tento projekt mé očekávání naprosto splnil. Sama studuji střední školu designu, a je fajn zde vidět i to co se u nás nevyučuje ač je dobré mít o tom alespoň povědomí. Celé zpracování bylo zajímavé, edukativní, hodnotné a adekvátní k tomu o čem celý cyklus byl. Do budoucna uvítám případně i další díly, které budou plné zajímavostí, pohledů do naší české reality atd...  Pokud mohu doporučit, který díl určitě vidět je to: 1.díl - Veřejný prostor, 5. díl - Hranice a přesahy. Nicméně všechny části jsou výborně zpracované a není na škodu je vidět. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama