Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po skončení války se vrací židovský holič do svého holičství, které sídlí v židovském ghettu hlídaném policií diktátora Hynkela, který tvrdou rukou vládne své zemi Tománii. Hynkel má zájem na tom, aby nakonec všichni židé byli zlikvidováni. Ještě před tím však nachystá expanzi do Osterlichu, o který má však zájem taky druhý diktátor Napoloni, který vládne zemi Baktérii. Mezitím se v židovském ghettu začínají objevovat vzpurné hlasy, které mají zájem na odstranění Hynkela. Do tohoto hnutí je shodou náhod zapleten i holič a jeho přítelkyně Hana. (Isherwood)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (423)

boshke 

všechny recenze uživatele

Chaplinovky mne prostě baví (ano, po Kid teprve druhá). Uvidíme, jestli podobný úspěch bude mít i Moderní doba, která mne zanedlouho čeká... Jak mne třeba podobně prehistorické filmy s Burianem nesmírně nudí a nepřipadají mi vůbec vtipné, tak u Diktátora jsem se opět často přistihl, jak se prostě a jednoduše přiblble usmívám. Strašně vtipný a dobře napsaný parodický příběh, skvělé parodování italštiny a hlavně samozřejmě němčiny, perfektní Chaplin... 100% ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Film, který mi poprvé ukázal Chaplina jako skutečného herce. Do té doby to byl pro mě symbolem hezky se pitvořícího komedianta v němých groteskách a já si na jeho filmech až zpětně začal všímat něčeho co mi dříve unikalo. Film trochu dobový, trochu nevyrovnaný, trochu naivní, ale čert to vem. Chaplin je zkrátka génius a zejména jeho role diktátora je něco, na co se opravdu nezapomíná. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Už dvakrát som mal to šťastie natrafiť na tento kúsok dosť neskoro v noci a vždy som videl iba pár minút v závere. Tentoraz som si ho vychutnal celý a na moje prekvapenie film výborne funguje aj po takej neskutočne dlhej dobe. Celý úvod odohrávajúci sa počas 1.sv. vojny som sa výborne bavil. Chaplin je skvelý. Zistil som, že poriadna facka po papuli pobaví dokonale, aj keď za nemej éry ich spolu s kopancami rozdali vo filmoch na tisíce. Film je pre mňa až prekvapivo nadčasový a trúfam si povedať, že po dokonalom zreštaurovaní i zdigitalizovaní obrazu a zvuku by mohol aj dnes mnohých divákov osloviť. 90%. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Komedie u které jsem se nesmál a spíše jsem se cítil trapně. Chaplina mám rád za Světla velkoměsta a Moderní dobu, ale Diktátor mě minul velkým obloukem. Možná kdyby se ve filmu nemluvilo tak by to mělo větší kouzlo. Ale scény kdy Chaplin paroduje Hitlera jsou docela dobré. Hlavně schůzka s Mussolinim. ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

První celovečerní film Chaplina kde mluví a hned taková pecka, klasika jako Kid. Taky si ho sám režíroval, což chválím. Tanec s glóbusem, setkání s Napalonim, rány oknem pánví, střelba z děla, diktování dopisu a spousta dalších scén je velice povedených a jen při vzpomínce se zasměji. To napodobování Hitlera je skvělé podané a málokdo, jestli vůbec někdo by to zvládl lépe. ()

Galerie (75)

Zajímavosti (46)

  • Když Chaplinův mladý syn Sydney Chaplin poprvé viděl scénu, v níž vypadne ze superzbraně nábojnice, dal se do hlasitého smíchu, takže záběr bylo nutno zopakovat. (Kulmon)
  • Během filmování se zhoršil Chaplinův vztah s Paulette Goddard. V té době byla jeho ženou, ale přestože se oba snažili vztah zachránit, v roce 1942 se v dobrém rozvedli, přičemž Charlie Chaplin byl vůči bývalé ženě finančně velkorysý. V roce 1960 oba žili ve Švýcarsku a nestýkali se, nicméně oba toužili se ještě jednou setkat. Nakonec došlo k jedné schůzce v kavárně, kde se viděli naposledy. Paulettiným posledním manželem byl Erich Maria Remarque. (Kulmon)

Reklama

Reklama