Reklama

Reklama

Withnail a já

  • Velká Británie Withnail and I
Trailer

Obsahy(1)

Kultovní konverzační komedie čerpající z režisérova vlastního života. Dva nezaměstnaní herci Withnail a Marwood se rozhodnou vyrazit z bezútěšného, studeného Londýna na venkov, kde má Withnailův homosexuální strýc chatu. V doprovodu břitkého humoru a litrů a litrů alkoholu zjistí, že jejich schopnosti přežít zde vlastními silami jsou prakticky nulové. Na deziluzivní cestě z města se postupně vytváří melancholické pojednání o neodvratném procitnutí do reality i do střízlivosti. Předlohou pro postavu Withnaila byl britský herec Vivian MacKerrell, se kterým režisér filmu Bruce Robinson sdílel byt v londýnské čtvrti Camden. Po skončení filmu se doporučuje nasednout do staré káry, nakoupit basy piva a vyrazit s kamarády na venkov. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (76)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Dialogy jsou vtipné, film ale moc ne. 1) 28letý Paul McGann (Marwood), 30letý Richard E. Grant (Withnail, strýčkův synovec) a můj oblíbený herec 40letý Richard Griffiths (tlustý strýček Monty) se docela snažili. Ale s hledáním odpovědi na otázku, o čem vlastně snímek je, mi nepomohli. 2) Případné komenty: gudaulin**, honza.g***. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Někteří tu píšete, že jste po filmu měli chuť sbalit kámoše, hektolitry chlastu a vyrazit na alkotrip do lesních hvozdů. Já měl pocit, že jak normálně nepiju jsem si frťana měl dát spíš předtím, pak bych možná ten koktejl opileckých žvástů se zakomponovanými moudry o smyslu lidského žití strávil lépe. ()

Reklama

MissJ 

všechny recenze uživatele

This place is uninhabitable. - Give it a chance. It's got to warm up.- Warm up? We may as well sit around a cigarette. This is ridiculous. We'll be found dead in here next spring...To je VĚC! U nás bohužel nepříliš známý film, jehož scénář je napěchovaný hláškami v takové míře, že jsem byla bez nadsázky mrtvá smíchy...skoro teda. Humor je ale jen jednou z mnoha složek tohoto skvělého filmu. Předlohou pro postavu Withnaila byl britský herec Vivian MacKerrell, se kterým režisér filmu Bruce Robinson sdílel byt v londýnské čtvrti Camden. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Dva neschopní asociálové předvádí své neschopnosti a hulvátské chování jak ve městě, tak i na venkově. Že by mě to bavilo se říct nedá. Nemám ráda ani takové týpky ani filmy o nich. Důvodů, proč jsem si dala tento film do Chci idět bylo hned několik. Je označený jako jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire, moji oblíbení mu dali vesměs vysoké hodnocení, popis filmu vypadal lákavě, země původu Velká Brinánie a doba vzniku 80. léta, zajímaví herci v obsazení ... Jenže ... prvních 30 minut mi připadalo, že se nic neděje. Nebo spíš to, co se dělo mě neoslovilo. Téma drog, zahánění nudy, případně tzv. bohémského života mě nikdy moc nebralo, jedno jestli to natočí Američané nebo Angličani. ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Řekl bych že vím, odkuď bral Dylan Moran inspiraci, když tvořil postavu Bernarda Blacka. Každopádně Withnail & I je skvělý, a přesto u nás tak neznámý, anglický snímek, u kterého slovo komedie neznamená splácanou pakárnu, ale naopak hodnotné "umělecké" (doslova) dílko. Skvělý humor, ještě lepší postavy a dekadentní prostředí dvou umělců zaručují divákovi rozhodně nečekaný zážitek. Film navíc ale není jen komedií a nakonec nabízí taky další vrstvy, například v podobě konečného vystřízlivění. Spokojenost a doporučení. Don't threaten me with a dead fish. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (16)

  • Hlavní melodii filmu adaptovalo a předělalo anglické duo Way Out West do elektronické verze. Přes 5 minut trvající skladba nazvaná „Blue“ vyšla 1. září 1997 na eponymním debutovém albu skupiny. (kriplozoik)
  • Jméno „Withnail“ vzniklo omylem, a to zkomolením jména Jonathan Withnall, kterého znal Bruce Robinson jako malý chlapec. Byl to místní, který na parkovišti před hospodou nacouval svým vozem Aston Martin do policejního auta. (Ajka1)

Reklama

Reklama