Reklama

Reklama

Withnail a já

  • Velká Británie Withnail and I
Trailer

Obsahy(1)

Kultovní konverzační komedie čerpající z režisérova vlastního života. Dva nezaměstnaní herci Withnail a Marwood se rozhodnou vyrazit z bezútěšného, studeného Londýna na venkov, kde má Withnailův homosexuální strýc chatu. V doprovodu břitkého humoru a litrů a litrů alkoholu zjistí, že jejich schopnosti přežít zde vlastními silami jsou prakticky nulové. Na deziluzivní cestě z města se postupně vytváří melancholické pojednání o neodvratném procitnutí do reality i do střízlivosti. Předlohou pro postavu Withnaila byl britský herec Vivian MacKerrell, se kterým režisér filmu Bruce Robinson sdílel byt v londýnské čtvrti Camden. Po skončení filmu se doporučuje nasednout do staré káry, nakoupit basy piva a vyrazit s kamarády na venkov. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (76)

kareen 

všechny recenze uživatele

Teda, Withnail by si klidně mohl podat pitím roztřesené ruce s Bernardem Blackem z Black books. Takové dva vtipné charaktery, pro které je alkohol a anarchie životním názorem, aby člověk pohledal...Dost svérázná komedie s ne tak veselým koncem, nacpaná až po okraj poněkud bizarními postavičkami a hláškami, které většinou stojí vážně za to. Kdyby nebylo té zbytečné zápletky s teplým strýčkem Montym (jehož představitele mám navíc až příliš zafixovaného jako nerudného strýce Harryho Pottera), dala bych i za pět. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tak po delší době jsem si konečně udělal čas na nějaký ten film. Myslím, že jsem sáhl dobře. Celkem slušná britská konverzační komedie o dvou neúspěšných hercích topících se v depresi a alkoholu. Střídají se momenty komické a méně komické. A nějaká ta chuť se sebrat a vyrazit na pár dní na chalupu do totálního zapadákova, která je zmiňována v obsahu, se velmi pravděpodobně taky dostaví. Vyloženě sledování příliš neruší ani nějaké to zatoulané moudro. Na film se mi pěkně koukalo a sem tam jsem se dokonce zasmál, takže myslím, že mohu hovořit o spokojenosti. Jinak k tomuhle filmu se těžko něco píše. Snímek je natolik atypický, že je jej třeba prostě vidět. Viděno v rámci Filmové výzvy. Film jsem dostal od uživatelky mat.ilda. ()

Reklama

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

W&I je o strašný spoustě věcí: o šedesátkách, o přátelství, o ceně za (ne)dospělost, o Shakespearovi a o životě, o tripu i o dojezdu, o tom, že všechno dobrý jednou musí skončit, že ne vždycky, když něco dobrýho skončí, něco jinýho začne - a o tom, že když nemejete nádobí aspoň jednou tejdně, musíte počítat s následkama. Jestli se vám po skončení tohohle filmu bude chtít vyrazit ve starým autě s kufrem plným chlastu někam na venkov, anebo propadnete hluboký depresi, dost závisí na tom, kde se v životě momentálně nacházíte. Withnail & I je jako kocovina po víkendovým tahu - když se to vezme kolem a kolem, vlastně na celý tý komedii nic moc veselýho není. (Což mi ovšem nijak nezabránilo výt u toho smíchy.) ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv jsem nikdy nebyl závislej na drogách, přijde mi, že hlavní síla Withnail and I tkví v perfektním vystihnutí pomíjivosti a zároveň trvanlivosti paranoidních a dalších stavů feťáků. Přesunem na venkov se takhle změnilo hodně (tempo) i málo (chování postav), což značně prospívá předevšim komediální složce filmu (takový rybaření s puškou v ruce, to bylo vážně něco). Nicméně stále - Withnail and I je pro mě hlavně dokonalym příkladem seriózně zábavnýho pohledu na život feťáků; a taky skoro až divadelního herectví umně převedenýho na filmový plátno. Takže … chin chin! --- "Listen, I pay you ten percent to do that … well, lick ten percent of the asses for me then!" ()

zette 

všechny recenze uživatele

Po dvaceti minutach jsem chtel film vypnout. Nakonec jsem se dival az do konce a jsem rad, ze jsem to videl. Je to totalni picovina, u ktere se ale da zasmat. Je fakt, ze videt to zkoureny, bavim se vice a hvezdicku bych mozna pridal. Pokud ma takhle vypadat kultovni film, tak je mi tech Anglicanu trochu lito, nemusim tenhle narod:-). ()

Galerie (17)

Zajímavosti (16)

  • Při natáčení scény, ve které Withnail zdánlivě vypije benzín do zapalovače, byla plechovka, která byla při zkouškách naplněna vodou, plná octa. Režisér Bruce Robinson použil ocet, aby získal lepší výraz v obličeji nic netušícího Richarda Granta. (Ajka1)
  • Bill Nighy se přátelil s Brucem Robinsonem a rovněž byl zvažován do role Withnaila. (Ajka1)

Reklama

Reklama