Reklama

Reklama

Kočka na rozpálené plechové střeše

  • USA Cat on a Hot Tin Roof (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Podle stejnojmenné divadelní hry Tennesseeho Williamse natočil v roce 1958 Richard Brooks slavný film nominovaný na šest Oscarů. Vypráví o složitých a komplikovaných vztazích uvnitř jedné jižanské rodiny zámožného pěstitele bavlny, jehož oslava narozenin se zvrhne v erupci výčitek a odhalování dlouho skrývaných tajemství a pocitů. Ústřední dvojicí je syn Brick (P. Newman) s ženou Maggie (E. Taylorová), co se utápí v hluboké manželské krizi. Brick neskrývaně opovrhuje svou ženou a celé dny jenom nezřízeně pije a trudomyslně vzpomíná na svou minulost. Frustrovaná Maggie je zase ničena neopětovanou láskou Bricka, stejně jako rodinou svého švagra (J. Carson), jejichž pět malých ratolestí ji neustále vytáčí, ale také jí připomínají, že je bezdětná. Hlava celé rodiny Pollittů, které již nikdo neřekne jinak než Velký šéf (B. Ives), se v tento den vrací z vyšetření přímo na svou oslavu narozenin s vědomím, že je zcela zdráv. Pravda je však taková, že nemá nejmenší šanci na uzdravení a doktor mu úmyslně lhal, aby alespoň svůj poslední čas strávil v poklidu. Blížící se spory o dědictví se tak brzy stanou další rozbuškou na již tak napjaté rodinné oslavě. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (301)

Ant 

všechny recenze uživatele

Úžasné, strhující drama, na rok 1958 taky poměrně odvážné. Nevěděla jsem, co mám od příběhu čekat, ale brzo mi to začalo být jasné. Na první pohled jednoduchá zápletka je rozvedena do mnohem košatějších rozměrů, a to předvším díky skvělým dialogům. O kvalitě filmu nejlépe vypovídají herci. Uhrančivá kočka Elizabeth Taylor a modrooký ochlasta Paul Newman, který předvadí naprosto odzbrojující výkon. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Americká obdoba českého kritického realismu se vydařila nad všechno očekávání. Pro mladé a hvězdné, kteří později budou zralí a ještě hvězdnější (Newman, Taylorová) vynikající příležitost. Na tak silný zážitek se nezapomíná stejně tak jako na poznání, že všude, bez ohledu na kulisy a další dílčí průvodnosti, se jí chleba o dvou kůrkách. V amerických poměrech jde přitom o film-mezník; psychologie postav, způsob vedení herců atd. kolísají mezi klasikou čtyřicátých a novými přístupy šedesátých let. Tedy o film na zážitky a finesy víc než vydatný. ()

Reklama

Divočák 

všechny recenze uživatele

Jeden umírající bavlnový magnát a spousta penězuchtivých příbuzných, kteří mu vší silou lezou do zadku. Po "Kdo se bojí Virginie Woolfové" další klasická filmová adaptace slavné americké divadelní hry, kterou jsem měl tu čest shlédnout, a opět vydařená na výbornou. I když se děj takřka celý odehrává v jednom jediném domě, ani na chvíli nepocítíte jakýkoliv náznak nudy či hluchého místa, čemuž dozajista vděčíme především perfektní divadelní předloze Tenessee Williamse. Dialogy sice nejsou tak břitké a vybroušené jako u výše zmíněné Virigine Woolfové, na druhou stranu jsou ale daleko stravitelnější a zábavnější. Na místo velice hutné atmosféry rozčeřují děj spratkovské dětské postavy a v pozdější fázi nechutná manželka Newmanova bratram která je opravdu hnusná a odporná po všech stránkách. Možná i kvůli tomuto rozptýlení u mě "Kočka" zabodovala o něco víc a proto hodnotím tak jak hodnotím. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Komorní drama o znesvářené rodině dává navýsost vyniknout skvělým hercům. A já se klaním. A to i přesto, že tuhle intenzivní smršť Williamsových dialogů všichni velmi dobře známe. Pětašedesáté narozeniny despoticky vládnoucí hlavy rodiny nabídnou vyhrocené slovní přestřelky, kde se dá atmosféra opravdu krájet. Celému osazenstvu vládne hysterická Maggie, jejíž ženský půvab přehlíží užírající se Brick, nesmířený se vztah k otci raději sahá po flašce. Rodinný dialog par excellence. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Neodolatelný Paul a krásná Elizabeth ve vynikajícím a inteligentním dramatu své doby. Vztahy plné zmatků, touhy, vášně, pokrytectví, poctivosti, nedůvěry a mohla bych pokračovat dál a dál. Miluji tyhle staré smysluplné filmy s maximálně profesionálními hereckými výkony, ke kterým řadím i ostatní obsazení, kde mě obzvlášť zaujal i Burt Ives, kterého až tak moc neznám. A i když to na mě působilo dojmem, že se dívám na divadelní hru odehrávající se v jednom domě, tak to nic nemění na faktu, že jsem prožila mimořádně příjemné odpoledne s Kočkou na rozpálené plechové střeše, která nakonec přece jen věděla kam skočit, aby si zachránila život. Když k tomu všemu přibalím vynikající dialogy, například Bricka s tátou ve sklepě, tak dnes rozhodně pod pětku nejdu. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (17)

  • Elizabeth Taylor (Maggie) pracovala na filmu i přesto, že týden před začátkem natáčení zemřel při letecké nehodě její manžel Michael Todd. (novoten)
  • Studio MGM mělo o obsazení filmu od počátku jasno – Maggie Pollitt bude hrát Elizabeth Taylor a jejího manžela Bricka Montgomery Clift. Byla to sázka na jistotu, jelikož tento pár si získal diváky už v Místě na výsluní (1951). Jenže Clift roli odmítl. Domníval se totiž, že postava Bricka je „implicitně homosexuální“, a ačkoliv v Hollywoodu všichni o Montgomeryho orientaci věděli, herec nechtěl riskovat, že ho konzervativní americké publikum v takové roli nepřijme. (Pavlínka9)
  • Film měl být původně natočen černobíle, ale vzhledem k všeobecně známé divácké slabosti pro Elizabeth Taylor (Maggie) a modré oči Paula Newmana (Brick) se film natočil barevný. (Kulmon)

Reklama

Reklama