Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve filmu Jako nepoddajný plevel, který se odehrává v ponurých letech hospodářské krize, exceluje Jack Nicholson v hlavní roli Francise Phelana. Odepsaný hráč basketbalu v roce 1910 utekl od své rodiny poté, co nešťastnou náhodou upustil svého maličkého synka, který pád nepřežil. Z Phelana se následkem této tragické události stal ošuntělý trhan a barový povaleč, který se potácí od jedné lahve ke druhé. Dny tráví ve společnosti Rudyho (Tom Waits), s nímž vyhledává nejrůznější drobné kšefty a nabízí práci výměnou za přístřeší a příležitostně i džbánek vína. Phelan se zatoulá do svého rodného města Albany ve státě New York, kde kalným zrakem pátrá po někdejší přítelkyni a parťačce v popíjení Helen Archerové (Meryl Streepová), která začala prodávat své tělo za alkohol a podnájem. Během několika příštích dnů Phelan vezme pár menších pracovních nabídek, aby měl na pití, zatímco v myšlenkách se často vrací do minulosti. Nakonec se naskytne i šance na usmíření s jeho manželkou (Carroll Bakerová). (Cinemax)

(více)

Recenze (54)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Možná znáte tu situaci, kdy stojíte někde uprostřed společnosti, nemáte kapesník a cítíte, že obsah nosní dutiny touží po svobodě, a vy jen zoufale popotahujete a doufáte, že se vám podaří nenápadně zmizet a zbavit se objevivší se nudle. Tak nějak jsem si připadal při sledování tohoto dramatu. Mimochodem, snímek skončil jako těžký finanční propadák a producent se musel vyrovnávat s velkým nezájmem publika. Režisér neúspěch vysvětloval tím, že americké publikum nepřijalo své oblíbené hvězdy v rolích životních ztroskotanců, podle mého ale ten snímek jednoduše nemá jiskru. Chybí mu vnitřní napětí, dialogy nemají potřebnou sílu a nedostává se ani režijní invence. Je to zkrátka průměr, který navíc sráží šíleně přepísknutá stopáž. Mít poctivých a klasických 90 minut, byly by to silné tři hvězdičky i při výše zmíněných neduzích vzhledem k palčivému tématu. Takhle se jedná jen o protahovanou nudu, kterou si skupina festivalových diváckých harcovníků chce obhájit, tak jako si komerčně ladění diváci chtějí obhájit svoje oblíbené žánry. Osobně ale soudím, že Nicholsonův snímek O Schmidtovi, mimochodem silně nedoceněný, protože je vystavený vlivu masového diváka, stojí minimálně o dvě třídy výš. Celkový dojem: 45 %. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pokud máte rádi kvalitní příběhy a dostali jste se čirou náhodou k tomuto filmu, tak se na něj určitě podívejte. Osobně můžu říct, že se jedná o jedno z těch příjemných překvapeních, které bych od Jacka Nicholsona a Meryl Streep ani snad už nečekal. Člověk si totiž říká, že s nimi v televizi viděl ty nejznámější a nejlepší fláky tisíckrát, jenže pak se objeví nějaký zapadlý kus a je o překvapení zaděláno. Oba ty ožratý blázny hrají tak geniálně, až jsem zapomněl, jak se vlastně mrká. Jo a Jack Nicholson tu má hrozně krásnou scénu, kde jednomu sexuálně plodnýmu ožralovi vypráví, že si neštrejchnul už několik let a že už asi ani neví, jak se to dělá. Podle mě se musel hodně přemáhat, aby zrovna tohle natočil. Zrovna on... ()

castor 

všechny recenze uživatele

Jsme v roce 1938 a Jack Nicholson se vrací z jednoho svého flámu. Respektive se vrací do svého rodného města, stejně jako Meryl Streep, a coby opilci a bezdomovci jsou v tomhle melodramatu konfrontovaní s místy a lidmi ze své minulosti. Odvaha, úzkost, pocity viny, pokání. A novela Williama Kennedyho, oceněná Pulitzerovou cenou. Tvůrce Hector Babenco, který natočil i pro mě docela nesnesitelný kus Polibek pavoučí ženy, představuje typicky herecký film. Dvě velká esa, která kdyby nabídku nepřijala, film by zapadl v propadlišti dějin (ač tedy mimochodem představoval solidní komerční propadák). Nicholson, který kdysi nešťastnou náhodou způsobil smrt svého novorozeného syna, je nicméně při zobrazení lidské trosky dokonalý, což ocenily i kritiky. Naopak snímek jako takový už tolik nechválily. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

V soutěži o nejstupidnější televizní kanál našly Nova s kolegyní Cinemou nečekaného soupeře v programu TV Barrandov. Tomu se totiž povedlo zařadit první reklamu již po deseti minutách u přes dvě hodiny dlouhého filmu. Gratulujeme a držíme palce do dalšího kola, v němž by třeba mohl zkusit zařadit reklamní blok doprostřed závěrečných titulků. K filmu samotnému; herecká symfonie Jacka s Meryl. Jen věty mohly být kratší. Anebo - což takhle u sestavování vysílacího programu trochu přemýšlet? Ne moc, opravdu jen trošku. Ale nepochybuji o tom, že třicetiprocentní Noha 22 byla jako předskokan naprosto nezbytná... ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Režisér Babenco před promítáním říkal, že americké publikum film nepřijalo z toho důvodu, protože jejich hrdiny (Nicholson, Streep) uvádí v rolích loserů a to diváci nesnesli. To je asi bohužel smutná pravda. Já to nedokážu pochopit, páč naopak já jsem si užíval dokonalé herecké výkony. Film sám o sobě je moc zajímavý, ale chvilkama se přeci jen dost pomalu vleče. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Špina, špina a zase iba špina. Klobúk dole pred trojicou hercov M. Streep, J. Nicholson a T. Waits. O tom, že niekedy stačí iba jeden okamih alebo podraz od najbližších, a môže tak dopadnúť každý. Niekedy je vina tak veľká, že sa nedá uniesť. A podľa výsledkov ocenení sa zdá, že to ani Američania nemohli uniesť. No pravdou je, že aj v krajine snov a neobmedzených možností ľudia umierali a stále umierajú hladom. Silný nadpriemer. 85/100 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ máte Jacka Nicholsona zaškatuľkovaného v type postáv ála alfa samec, tak si schválne pozrite tento film a určite uznáte jeho herecké majstrovstvo. Francis je síce vo svojej komunite za toho najväčšieho frajera, ale byť lídrom medzi alkoholikmi a životnými skrachovancami nie je zas také veľké spoločenské terno. Film má tú výhodu, že môžete nakrúcať bezdomovcov a otrhancov v akýchkoľvek situáciách, pri ktorých by ich v realite napríklad vyhodili z podniku kvôli smradu, ale ten na plátne necítiť. Túto drobnú závadu, s ktorou som sa nestretol prvýkrát, ale dokážem tvorcom bez problémov odpustiť. Tých dve a pol hodiny skutočne nie je na závadu, film mi rýchlo utiekol. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Melancholický příběh o dvojici alkoholiků, který na mě působí jako asi jako člověk s dvěma tvářemi. Z jedné tváře jako by vyplývalo nutkání diváka se nad sebou zamýšlet a druhá tvář působící jaksi opačně. Chladně, nestranně, zkrátka bez dojmu. Z celkového pohledu má však u mě film to pozitivum, že ačkoliv se jedná o loudavou životní etudu, která se nikam nesune, tak děj skoro vůbec nenudí, čehož si cením. Samozřejmě má na tom zásadní podíl jedinečné herectví mimořádných osobností (Nicholson, Streepová) a pochmurné flashbacky. Není to film pro každého a pro diváka, který celý film prozívá mám pochopení. Přesto si myslím, že má co nabídnout. 75% ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Ufff,chlast je skvělá věc a whiskey nejlepší kamarádka,v podání Jacka Nicholsona to je ovšem krutá realita odvrácené strany.Další z řady uměleckých počinnů,který má co nabídnout,co říct ale tak silnou artovou stránkou,že to některé mozečky nemůžou 143 minut vydržet a ocenit.Přizznám se můj mozeček to lehce ocenil,uvědomil si kvalitu a už to nechce nikdy vidět,páč má rád alkohol :-) ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Je těžké nést si svoje břemeno zklamání a vin a tenhle snímek to dobře ilustruje. Žel, na přespříliš dlouhé stopáži. /6. 11. 11./ ()

Gary 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si prostě pomoct. Jenom sledovat herecké koncerty Jacka Nicholsona a Meryl Streepové mi činilo neskonalé potěšení. Film o opravdovém životě a opravdových problémech, který by se dal taky použít jako protialkoholická reklama. Jenom stopáž mohla být o té čtvrt hodinky kratší. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Adaptace bestselleru Williama Kennedyho oceněného Pulitzerovou cenou, ke které si sám tvůrce napsal scénář. Kamera : Lauro Escorel. Hudba : John Morris ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Jsem ráda za další film s Meryl do sbírky. Ironweed bohužel také patří mezi ty málo známé a těžce sehnatelné snímky, prostě žádný mainstream. Atmosféra je ponurá a nahořklá, to se filmu navodit podařilo. Herecký koncert se také odehrál. Meryl i Jack, sázka na jistotu, zajímavé vidět je jako ztroskotance. Ovšem markantní délka, absence gradace příběhu, spíše takové bloudění v kruhu, to mi vadilo, sem tam mě film nudil, a proto nemůžu hodnotit výše. ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Jack Nicholson a Meryl Streep jako bezďáci utápějící se v chlastu a špíně. Zapomenutý film, o němž jsem ani nevěděl, že existuje - což samo o sobě svědčí o kvalitách snímku. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Skoda ze to na seba nezarobilo, kazdopadne filmy z Velkej Krizy mam rad, tuna sa Nicholson tacka od flasky k flaske. okrem toho, ze klopil lahvace, riesil aj prilezitostne prace, drobne ksefty a mladu prostitutku, ktora predava telo ....... namakany namet na film, nechapem ten financny prepadak : 72 % ()

Související novinky

LFŠ 2007 je tady!

LFŠ 2007 je tady!

16.07.2007

Ak máte radi filmy, hudbu a zároveň pohodovú a priateľskú atmosféru, čoskoro sa vám začnú letné Vianoce. Konkrétne v Uherskom Hradišti, kde sa od 20. do 29. 7. bude konať Letná filmová škola 2007,… (více)

Reklama

Reklama