Reklama

Reklama

Ratatouille

  • USA Ratatouille (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Poznejte Paříž, město nekonečných možností a gurmánský ráj, z nové perspektivy a zamilujete si ji! V jedné z nejlepších pařížských restaurací sní krysák Remy odvážně o tom, že se stane vyhlášeným francouzským kuchařem. Nenechá se zviklat výtkami ostatních členů rodiny, aby se spokojil pouze s tradičním životem obyčejného hlodavce, a s pomocí kamaráda Linguiniho, stydlivého a podřadného odnašeče odpadků, se vydá na cestu těch nejnepravděpodobnějších zážitků, humorných kousků a kulinářských triumfů, o kterých by jeden bez druhého ani nesnili. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (1 300)

freddy 

všechny recenze uživatele

Úchvatný animák, který jednoduše nemá chybu. Dost možná jeden z nejlepších animovaných filmů všech dob. Upřímně už jsem nečekal, že by mě Pixar mohl něčím zaujmout, protože Úžasňákovi mi přišli jako jeden z nejméně povedených animáků, které jsem kdy viděl, a tak jsem byl docela skeptický i k tomuto filmu. Ale ten film mne přesvědčil o tom, že stojí za to. Úžasný příběh z neobvyklého prostředí krys skloubený s prostředím luxusní pařížské restaurace. To vše ale k sobě velmi bezchybně pasuje a vytváří z toho možná neuvěřitelný příběh, ale příběh, který je krásně koukatelný a který dokáže pobavit i dojmout. A konec je více než příjemný a optimistický. Co se týče animace, tak tam skutečně nemám co vytknout, přesně tento druh animace mi velmi sedí a velmi dobře na mě působí. Co se týče českého dabingu, tak tam také nemám výhrady, v rámci možností velmi dobře nadabováno, obzvláště Karel Heřmánek v roli Remiho otce a Michal Novotný v roli Remiho bratra byli vybráni více než dobře. Ale i kdyby byl dabing špatný, tak na mém hodnocení se to nepromítne, protože hodnotím pouze film, a ten u mě obstál na výbornou, takže s klidným svědomím uděluji maximální hodnocení. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Klasický Pixar. Absolútne dokonalá 3D animácia a milión možných i nemožných obrazových detailov a nápadov sa tentokrát stretli s výbornou réžiou a tak i na animák relatívne dlhá stopáž nenudí. Čo však upúta pozornosť očí, neodvedie pozornosť mozgu od klasických neduhov pixarovskej (a vlastne i celej hollywoodskej) animovanej tvorby. Tými sú už klasicky schematické a ploché charaktery postáv, ťah na „rodinnú“ bránku tisíckrát otrepaným ponaučením o dôležitosti rodiny a priateľstva a príbeh jednoduchý, aby ho pochopilo i päťročné dieťa. Viem, že primárne zameranie „rodinného“ animáku je zaujať všetky generácie, otázka je, či pre päťhviezdičkový film a nepochopiteľné 117 miesto v TOP 200 mi stačí to, aby ma zaujal. Mne nie, ostatným naokolo ako vidím, asi áno .... 8/10 P.S. film veľmi ale naozaj veľmi podržala postava kritika čuramedána Antona Ega – jeho precitnutie v závere je úžasné, i keď trochu rozprávkové. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

S Ratatouille mám podobný problém jako s hledáním srandovní ryby - naprosto ÚŽASNÁ animace obklopuje naprosto nepřekvapivé všechno uvnitř, a není to ani moc velká legrace. Jsou tu sice i světlé momenty, vysoko si cením třeba aplikace Cimrmanovy metody oživlého dřeva a originální a skvěle ztvárněný nápad je třeba znázornění chuťového požitku, ale já jsem spíš typ pro Toy Story, Shreka a Auta než pro tyhlety primárně vztahové příběhy o tom jak k sobě dva "kdosi" hledají cestu. Moc mi nesedlo to skloubení těžce pohádkového nápadu o mistrovském krysím šéfkuchaři s realistickými rysy jako smrt Gusteaua a hygienické nároky na zázemí pětihvězdičkové restaurace. Z Ratatouille mi zkrátka v hlavě nezůstalo nic kromě myšlenky, že bych si dal něco sakra dobrého, sakra luxusního a sakra, sakra drahého. Nemovi jsem dal 60% a už ho nechci vidět. Ratatouille za nějaký čas zkusím znovu a teď a tady dám procent sedmdesát. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Mít Brada Birda za svého šéfa musí být doslova peklo, neboť jeho pedantský cit pro každičký detail je skutečně úctyhodný. Škoda, že si však tolik nevyhrál s příběhem jinak líbezného animáku. Co mě však nejvíc vyděsilo, byla představa, že bych měl někdy skončit jako věhlasný a zatrpklý kritik Anton Ego. To radši rychle od kulturní nebo jakékoliv kritiky ruce pryč. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Ostal som dosť zarazený z vysokých hodnotení, ktoré sa tu tomuto filmu dostalo. Príbeh nie je ničím výnimočný. Skôr by som povedal, že je prevídateľný a zdĺhavý. Taktiež sa tomuto snímku nepodarilo nejak výraznejšie pohnúť mojimi emóciami a ani ma nadmieru pobaviť. Tým však nechcem povedať, že "Ratatoulle" je stratou času. Pretože čo sa týka animácií, tak tam je naozaj čo obdivovať. Ľudia z Pixar Animation Studios sú v tejto oblasti dokonalými profesionálmi. Ale to u mňa stačí tak akurát na tri hviezdy. *** ()

Galerie (55)

Zajímavosti (58)

  • Linguiniho (Lou Romano) byt se nachází v pařížské čtvrti Montmartre. (Cheeker)
  • Tržby v USA za první víkend: 47 027 395 amerických dolarů (3940 kin). Náklady na výrobu: 150 milionů dolarů. (Steew)
  • Mezi odbornými konzultanty filmu byl i legendární Thomas Keller, dlouhodobě považovaný za jednoho z nejlepších šéfkuchařů světa. V kontextu s dějem filmu je půvabné, že Keller je - kromě úžasné řemeslné zručnosti a proslulého perfekcionismu - proslulý mimo jiné i tím, že často používá novátorské postupy pro vytváření rafinovaných pokrmů, které v hostovi podprahově vyvolají vzpomínky na něco důvěrně známého. Pro vskutku vymazlenou verzi titulního pokrmu, kterou v závěrečné pasáži připravuje Rémy (Patton Oswalt), Keller zkombinoval tradiční provensálský recept na ratatouille s tureckou kuchyní inspirovaným "konfitem byaldi". Podle tohoto  "oficiálního" receptu, který Pixar s Kellerem zveřejnili, si jej můžete připravit i doma... máte-li ovšem odvahu pustit se do pořádné piplačky. Nejprve si samozřejmě připravte všechny PŘÍSADY:
    - Zelenina: 1 cuketka, 1 japonský lilek, 1 žlutá tykev, všechny do 150 gramů, nakrájené na tenoučká, méně než dvoumilimetrová kolečka. 4 oválná rajčata, nakrájená stejným způsobem. 1/2 lžičky nasekaného česneku, 2 lžíce olivového oleje, 1/8 lžičky lístků tymiánu, košer sůl, čerstvě mletý pepř.
    - Piperáda: 1/2 červené, 1/2 žluté a 1/2 oranžové papriky, všechny zbavené semínek, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, 1 lžička jemně nasekaného česneku, 110 g jemně nasekané cibule, 3 rajčata o celkové váze přibližně 350 g, oloupaná, zbavená semínek a jemně nasekaná (šťávu uchovejte), 1 snítka tymiánu, 1 petrželová nať, 1/2 bobkového listu, košer sůl.
    - Zálivka: 1 lžíce panenského olivového oleje, 1 lžíce balsamikového octa, hrst čerstvých bylinek (kerblík, tymián, květy tymiánu, košer sůl, čerstvě mletý černý pepř). Máte? Tak teď směle do toho a následujte tento POSTUP:
    - Předehřejte troubu na 230 stupňů. Půlky paprik naskládejte řezem dolů na alobalem vyložený plech. Pečte asi patnáct minut, dokud se neuvolní slupky. Nechte vychladnout, oloupejte a jemně nasekejte.
    - Do středně veliké pánve či kastrolu nalijte olej a nasypte česnek a cibuli. Na mírném ohni nechte asi 8 minut změknout, ale ne zhnědnout. Přidejte rajčata a rajčatovou šťávu, tymián, petržel a bobkový list. Zvolna duste asi 10 minut doměkka - mělo by zůstat jen malé množství tekutiny a směs by neměla hnědnout. Přidejte papriky a povařte je až změknou. Podle chuti osolte a vyjměte bylinky. Směs rozprostřete po dně zapékací pánvičky s průměrem 20 cm. Jednu lžíci směsi dejte stranou.
    - Předehřejte troubu na 135 stupňů. Ve středu pánvičky s piperádou vytvořte z 8 koleček zeleniny kroužek. Druhy střídejte a plátky klaďte tak, aby se překrývaly. Obdobným způsobem vyložte celou nádobu soustřednými kružnicemi. Dbejte, aby se jednotlivé kružnice překrývaly a vrstva zeleniny se směrem ke středu nepatrně zvedala (není nutné spotřebovat všechnu zeleninu).
    - V míse smíchejte česnek, olej a tymián, podle chuti osolte a opepřete. Rozsypejte po zelenině. Pánev přikryjte alobalem - kolem okrajů jej těsně upevněte. Pečte zhruba dvě hodiny, dokud nebude zelenina křehká (zkuste špičkou nože), sejměte alobal a pečte neodkryté ještě dalších 30 minut. Pokud zelenina začne hnědnout, znovu zakryjte alobalem. Zůstane-li v pánvi příliš veliké množství tekutiny, zredukujte ji na mírném plameni. (V této fázi můžete pokrm nechat vychladnout, zakrýt a uchovat v ledničce až dva dny. Podávejte studený nebo ohřátý v troubě při 175 stupních.)
    - Zálivka: smíchejte zbylou piperádu, olej, ocet a bylinky, podle chuti osolte a opepřete.
    - Nechte byaldi lehce znědnout na grilu. Naporcujte na čtvrtiny a pomocí ploché obracečky velmi opatrně přeneste na talíř a rozhrňte do vějíře. Pokapejte zálivkou. Podávejte teplé. (NIRO)

Související novinky

Světová premiéra hudby z Jurského světa

Světová premiéra hudby z Jurského světa

25.01.2016

Americký skladatel Michael Giacchino, držitel Oscara za hudbu k filmu Vzhůru do oblak, chystá pro pražské publikum koncert pod názvem „Hudba Hollywoodu: Michael Giacchino in Concert". V neděli 7.… (více)

Čekají nás Auta 3 a Úžasňákovi 2

Čekají nás Auta 3 a Úžasňákovi 2

20.03.2014

Disneyovský šéf Bob Iger se předevčírem dělil s akcionáři o momentální stav mnoha chystaných projektů. Jak známo, Disney mimo jiné vlastní Marvel, Pixar a Lucasfilm, došlo tedy na řadu značek, který… (více)

Pixaři jdou do „živé akce“

Pixaři jdou do „živé akce“

17.03.2008

Ne že by je digitální animáky už nebavily, nebo jim snad málo vydělávaly (neodolatelné trailery na novinku VALL-I naznačují, že o jedné z čelních pozicí v řebříčku největších letních hitů je… (více)

Reklama

Reklama