Reklama

Reklama

Ginga tecudó no joru

  • Japonsko 銀河鉄道の夜 (více)

Obsahy(1)

Dva přátelé v podobě antropomorfních koček vyráží na metafyzickou cestu za poznáním. Tajemný vlak je veze po noční obloze, na zastávkách se stávají svědky podivných událostí a potkávají velmi zvláštní spolucestující... Pomalý, meditativní animovaný snímek od režiséra Gisaburo Sugiiho je adaptací knihy japonského básníka a sociálního aktivisty Kenji Miazawy. Na první pohled vypadá jako film určený pro děti, ale zdání klame - ocení ho spíše přemýšlivé dospělé publikum. (SatuPeka)

(více)

Recenze (6)

VanTom 

všechny recenze uživatele

Snový výlet vesmírným vláčkem. Na první pohled vypadá jako pro nejmenší děti: v hlavních rolích mluvící kočky, velmi jednoduchá, až strohá animace i grafika. Ale nenechte se mýlit, tady se v extrapomalém, meditativním tempu řeší filosofické otázky života a smrti. Obzvlášť ve druhé polovině, kdy začíná být pomalu jasné, co celá cesta znamená a kam směřuje, se smutek, prázdnota nebo bolest ze ztráty blízkých stanou skoro hmatatelné. Ale nikoliv depresivní nebo beznadějné. I když se mi tedy atmosféra a vyznění díla líbily, vydržet neusnout bylo opravdu hodně těžké. ()

SatuPeka 

všechny recenze uživatele

Je to silné a inspirativní... Oslava pomalosti...Magický soundtrack vás vtáhne do děje... Mám rád kočky... Kenji Miyazawa byl zajímavý chlapík...Zvuk pražců... Zastávka... A potom zase dál... ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Kenji Miyazawa prý napsal toto dílko po smrti své sestry. Prázdnota, kterou po té ztrátě zjevně cítil, se nějak přenesla i do jeho tvorby, nejvíce zřejmě do tohoto díla. Ačkoliv, možná se pletu, a tento aspekt spáchali až páni adaptátoři. Je možné i to, že se pokusili vystihnout prázdnotu nekonečného vesmíru. Pak se jim ovšem dařilo skvěle. Konecnekonců na tom až tak nesejde. Z příběhu projíždění galaxie parním vláčkem, kde na každé (hodně vzdálené) zastávce potkáme symboly smrti a zmaru, ale vždy nalézáme i něco alespoň lehce pozitivního, jsem měl pocit, že se mě někdo snaží přesvědčit, jak je ten život děsně fajn, i když je v něm leckdy mnoho zlého, a při tom tomu onen člověk sám moc nevěří a vykládá mi to hlavně proto, aby přesvědčil sám sebe. Můžeme jen děkovat (Bohu, osudu či náhodě), že autory nenapadlo projíždět dálavami mezigalaktickými - to by teprve byla jízda. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

V první polovině jsem víceméně usínal (probděná noc s vámi zacloumá), u té druhé jsem byl u vytržení a vychutnával tu nádherně melancholickou atmosféru. (AkiCon 07) ()

Galerie (25)

Zajímavosti (3)

  • Myšlienka parnej lokomotívy lietajúcej po galaxii inšpirovala Leijiho Matsumota k vytvoriniu jeho mangy Ginga tetsudō 999.
    (Kristusazapad)
  • Všechny texty, které ve filmu uvidíte, jsou v esperantu. Autor předlohy Kenji Myiazawa se o tento umělý jazyk intenzivně zajímal a přeložil do něj některé své básně. Domníval se, že rozšíření esperanta by mohlo přispět k mírovým snahám a lepšímu porozumění mezi různými kulturami. (SatuPeka)
  • Miyazawova sestra Toshi zomrela v roku 1922. Následne na to sa Miyazawa vydal na výlet vlakom na ostrov Sachalin, pričom sa táto jeho cesta mala stať základom príbehu.
    (Kristusazapad)

Reklama

Reklama