Farma pod Jilmy
Desire Under the Elms
USA, 1958, 111 min
Delbert MannHudba:
Elmer BernsteinObsah
Fascinující hra Eugena ONealla o rodině rozvrácené chamtivostí se dostává na plátna ve vzletné filmové verzi s hvězdným obsazením Anthonyho Perkinse a Sophie Loren.
Perkins hraje Ebena, syna farmáře, čekajícího na den, kdy zdědí půdu po svém tyranizujícím a ovdovělém otci (Burl Eves). Ale když si jeho otec vezme novou ženu a prohlásí, že farmu odkáže jí, propukne jedné žhavé noci peklo mezi Ebenem a jeho novou macechou (Sophia Loren v jejím filmovém debutu). S drastickým koncem Elmera Bernsteina, jiskří Farma pod Jilmy hřejivým příběhem nespoutané vášně a bezuzdného pokušení, a vysokou cenou za hříšné radosti. Tuto Raritu stojí za to vidět! (oficiální text distributora)
Houdini
Oscar 1 nominace: Kamera ČB . . . . . . .Zlatá Palma - výběr(13.5.2004)
igi B.
Drama dle hry Eugena O‘Neilla o vztahu mladé ženy starého despotického a citově chladného farmáře k jeho nemilovanému synovi... Takový DOBRÝ umělecký americký ateliérový film se vším co k tomu patří... Tklivě krásná hudba Elmera Bernsteina bezvadně podkresluje černobílou kameru klidně snímající kvalitní - době a žánru poplatné herecké výkony... Pomalu plynoucí, spíše divadelní formou pojatý příběh o bezvýchodnosti vztahů v prostředí nedostatku citu, tolerance a důvěry, vedoucí až k tragickému rozuzlení. Hollywoodský debut Sophie Lorenové. Před čtyřicetipěti lety bych dal čtyřicelépět hvězdičky.(5.9.2005)
Damiel
Film se bohužel nedokázal oprostit od struktury divadelní hry, což výsledný tvar negativně poznamenalo. Výkony herců jsou také hodně divadelní a kromě toho se drtivá většina snímku natáčela zjevně v ateliéru (výrazně se pozná u dialogů) a kašírované stromky, kameny nebo dvorek ve farmě vypadají jako z Krkonošských pohádek(9.1.2006)
TO
Milostná tragédie jak se patří. Naprosto perfektní Sophia Loren, tvrdá jako kámen. Tragické vyvrcholení mi vzalo dech.(11.7.2006)
Vilda
Vzhledem k mé slabosti pro Sophiu Loren jsem se dostal k tomuto filmu. Musí se nechat že vzhledem k ateliérovým dekoracím né-příliš reálným vypadá film trochu směšně, nicméně dějovým obsahem je tento film opravdu výborné drama. Určitě si dokážu představit remake točený v exteriérech a s lepšími herci, ale myslím že Sophii by nikdo nenahradil.(17.1.2010)