Barbora řádí
Komedie
Československo, 1935, 79 min
Miroslav CikánHudba:
Josef KumokHrají:
Antonie Nedošinská, Theodor Pištěk, Helena Bušová, František Paul, Fanda Mrázek, Jindřich Plachta, Jarmila Kšírová, Ela Šárková, Jára Kohout, Marie Ptáková, František Kreuzmann st., Bedřich Bozděch, Sláva Grossmann, Viktor Socha, Josef Sládek, Josef Peták, Karel Hradilák, Milada Matysová, Anči Pírková, Marie Holanová, Helena Monczáková, Josef Novák, Fráňa Vajner, František Filipovský, Robert Ford, Karel Šilhánek, Eduard Šimáček, Zdeněk Gina Hašler, Josef Rous, Emanuel Hříbal, Naďa Hajdašová, Boris Milec, R. A. DvorskýObsah
Rázná paní Barbora Čápová, majitelka husí farmy v Brousilově, se snaží provdat dceru. Na inzerát dojde celá bedna odpovědí, starostlivá matka má tedy z čeho vybírat. Jako nejvhodnější kandidát se jeví Pavel Stehlík, a protože se líbí i dceři, koná se slavná veselka. Novomanžel se nijak nechlubí tím, že se doslova topí v dluzích. Navíc si až podezřele dobře rozumí s tchánem, a ti dva mají lecjaké spády. Za nějaký čas si spolu vyrazí na tah do Prahy. Jako z udělání má paní Barbora téhož dne stejnou cestu - a potkává manžela ve varieté, kam si zašla se známým z dávných časů. Slibuje nevěrníkovi krutou pomstu, leč její záměry zhatí zcela neočekávaná událost... (oficiální text distributora)
gouryella
Antonie Nedosinka v dalsim filmu, kery ji padl jako ulity. Proste jedinecna herecka opet vali.(31.7.2002)
AngelAngie
Vcelku hezký film, ale asi nejvíce mě vzaly ty koblihy, které si Ela Šárková brala z talíře, hned jsem na ně také dostala chuť.(13.12.2008)
Karlos80
Barbora řádí a s ní i jiní..! Opět dobří T. Pištěk a A. Nedošinská v této nenáročné lidové komedii, jim psané na tělo. Doopravdy nepostradatelná dvojice věčných filmových manželů. V kolika filmech si už společně zahráli, jen si všichni vzpomeňme.? K nim bych pak ještě přidal herce J. Kohouta jako člena záložny Klandra či krejčího Mráze kterého ztvárnil Jindřich Plachta. Obě dvě role byli též docela pěkné, komické a vcelku vyvedené. Ve filmu také zazněla tehdy populární písnička "Má krásná seňorito" v podání oblíbených "Melody Boys" R. A. Dvorského. Jinak se ale jednalo spíš o takový řadový, tehdejší průměr, který byl tehdy přes tu spoustu poměrně stejných filmů, velice snadno zaškatulkovatelný..(9.12.2006)
Kulmon
Velmi příjemná veselohra s nenáročnou zápletkou, ale dobrými hláškami a nadprůměrnými hereckými výkony. Manželskou dvojici ztvárnili (už pokolikáté?) Dóďa Pištěk a Antonie Nedošínská sice ve stále stejné poloze, ale prostě báječně. Komikou sršel i Jindřich Plachta a Jára Kohout. Příjemným zpestřením je pro mě Fanda Mrázek, který sice zpívá falešně, ale směje se stále stejně jako ve Švejkovi ("U malýho vokínka sedí pěkná blondýnka ..."). I krásné slečinky se ve filmu objeví, i když hrají trošičku křečovitě. Nejlepší hláškou je asi Pištěkovo "Pane vrchní dejte mi spálenej řízek a nedovařený brambory abych se cejtil jako doma". Škoda jen některých nedotažených motivů, ale opravdu příjemný film.(20.9.2007)
Zloděj kol
Pravděpodobně řadová lidová veselohra, jakých se ve třicátých letech natáčelo několik desítek, přesto mně z toho nepřeberného zástupu lehce vystupuje. Předvádí oblíbené herce a motivy, a přitom nesklouzává k podbízivosti a přehnané lidovosti pod hranicí dobrého vkusu. Nemohu si pomoct, ale Antonie Nedošinská a Theodor Pištěk jsou tou nejstálejší, nejpřirozenější a nejveselejší manželskou dvojicí, jaká se v českém filmu, kdy objevila. Ostatní herci nevybíhají k expresivní křečovitosti a jejich přítomnost příjemně dokresluje herecký projev hlavní dvojice.(24.12.2003)
NinadeL
Skvostná záležitost s Bobby a Karlou Zemánkovovou. Však Julča také nebyla k zahození a zkrátka to celé stojí za hřích :)(20.2.2009)
LiVentura
Jedna z prvních dam českého filmu v ústřední roli.(19.2.2010)
swamp
Jednoduchý a přímočarý film pro pamětníky (mám rád tohle označení:), který dovede při nedělním odpoledni příjemně rozesmát.(18.9.2007)
Marthos
V polovině třicátých let patřili už Theodor Pištěk s Antonií Nedošinskou k nejpopulárnějším a nejobsazovanějším osobnostem české kinematografie. Od dob němého filmu se stali vyhledávanou dvojicí usedlého pantáty a rázné matky, čímž se však sami uvěznili v nedobrovolné šabloně. Ta byla v hojné míře využívána tvůrci nenáročných lidových veseloher, kteří sázeli na jejich oblibu u širokých vrstev obyvatelstva. I komedie Miroslava Cikána o trampotách kolem sňatku na inzerát a »hříšném« pražském dobrodružství majitele husí farmy se drží tohoto faktu, přesto v rámci žánru vystupuje lehce nad průměr. Ústřední dějová zápletka nepostrádá svižné tempo, groteskní situace i vtipné dialogy, postavy manželů Čápových pak scénárista Bedřich Wermuth zcela uzpůsobil hereckému temperamentu dvojice Nedošinská - Pištěk. Osobně bych vyzvedl přítomnost Ely Šárkové v roli svůdné barové tanečnice, která suverénně zvítězila v soutěži o nejhezčí dámskou nožku i standardně kvalitní výkony Jindřicha Plachty, Járy Kohouta a Fandy Mrázka. Jedna z pasáží filmu také zachycuje autentickou atmosféru pražské Matějské pouti na jejím původním místě a určité kouzlo si snímek zachoval i díky účasti R. A. Dvorského, který zde zazpíval tehdejší šlágr sezony Má krásná seňorito. Příjemný rozverný film.(3.10.2008)
blackrain
Konečně vím, jak to vlastně bylo s těmi boby, nebo mám říct se slečnou Boby.(20.2.2010)
F.man
Ač s velkým respektem k Antonii Nedošínské či Thedorovi Pištěkovi st. a jejich dobrému výkonu se jedná o spíše podprůměrnou komedii. V Barbora řádí velmi zaostává pozadí (ač myslím na to, že v té době se vše stavělo spíše na naraci) a všechno (postavy) se děje více méně deus ex machina... Prázdné... Určitě s oběma jmenovanýma existuje spousta lepších snímků. P.S. Docela mě potěšila prvorepubliková "prosperita" - na farmářském náklaďáku bije do očí značka Chevrolet Truck... =) Ne aby jsi plakala nebo si tě vezme tady bubák(21.2.2010)
Véronique
Film je milý - neurazí, ale ani nenadchne - hovořím v intencích prvorepublikové filmové tvorby. Ale historka není špatná, líbivá je i zápletka s "Boby"/"boby":). Konec je dost ustřihnutý - chyba, záměr či nedostatek financí?? 55%(3.10.2010)
| V kinech ČR od: | 12.04.1935 |
|---|