Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1944, kdy už všichni věří, že Německo je poraženo a konec války se blíží, podniknou Němci poslední zoufalý protiútok na relativně klidném úseku fronty v Ardenách. Tanky plukovníka Hesslera se pokusí prolomit frontu s pomocí záškodnické jednotky v amerických uniformách a zničit strategicky důležitý most přes řeku Our. Podplukovník Kiley zjistí, že největší slabinou Němců je zásobování pohonnými hmotami. Chce obratným manévrováním dosáhnout toho, že Němci všechny zásoby spotřebují. Hessler však záměr prohlédne a s patnácti tanky vyrazí dobýt nedaleký americký sklad pohonných hmot. Právě tady se odehraje jedno z klíčových střetnutí slavné bitvy. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Fanatický výkon Roberta Shawa ční vysoko nad ostatní, a těm, kdo to ještě nevědí, dojde jak výjimečný stroj byl King Tiger nebo Tiger II chcete-li... až na to, že ho tu neuvidí, protože toto monstrum je pro filmařské účely nahrazeno spojeneckými M47 Pattony;) Bitva V Ardenách je klasickým příkladem toho, že filmovým nářezem lze zamaskovat i způsob, jakým se vydrbalo s odbornými poradci, kteří by rozhodně věděli, jak se věci mají, a jejichž ignorování tento velkospektákl shazuje v očích vojenských historiků do bahna velmi nevábného složení. Toto je zkrátka klasika válečného filmu, která zasluhuje 80%. Což ještě neznamená, že notovat si Panzerlied je v pořádku;) ()

Shakeus 

všechny recenze uživatele

V tomto filmu nemám moc jasno. Lze ho brát jako akční zábavičku a béčko (staré filmy mají vždy své kouzlo), pak to ujde, anebo ho vzít jako historický, potažmo válečný film, a pak je úplně, ale úplně, mimo mísu. Divák nabude dojmu, že ofenzíva v Ardenách probíhala tak, že Němci seřadili tanky podivného typu do rojnice a valili se skrze americké pozice jak roboti, strategie nikde, jednoduše scifi ala Star Wars, a dojeli by snad až do Normandie, nebýt pár vojáčků super hrdinů co všechny zastaví u skladu paliv. S realitou to má společný jen název oblasti, kde k událostem došlo a ostatní je pouze názorné a maximálně zjednodušené. Snad je tedy lepší to brát jen jako výpravné béčko :) ()

Reklama

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Jako malému se mi to moc líbílo. Jenže po mnoha letech a se základními znalostmi druhé světové jsem byl najednou šokován, jak moc odfláknutý ten film je. Moc tanků nepoznám, ale Tiger II (zde jediné německé tanky) bezpečně ano a ty americké náhražky od nich měly hodně daleko. Stejně jako americké polopásové transportéry vypadaly úplně jinak, než ty německé. Ale co hůř, prostředí se zimním ardenám podobá možná na začátku (evidentně interiéry), závěrečná bitva točená ve Španělsku by byla věrohodnější spíše pro boje v severní Africe. A k tomu často hodně nepovedená zadní projekce ... Historické skutečnosti jsou také značně zjednodušeny, třeba tu úplně chybí bojové letectvo, které po zlepšení počasí začalo notně decimovat německé síly. Britský voják tam tuším není ani jeden. Takže vlastně jediné co film drží jsou herecké výkony. 55% ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s mými "předpisateli", že film BITVA V ARDENÁCH je úžasný válečný film s vynikajícími hereckými výkony,zvláště Roberta Shawa jako plukovníka Martina Hesslera. A již jsme u meritu věcí,proč to chci komentovat. Ačkoliv se tvůrci filmu snažili držet reality, uniklo jim (a nechápu proč), že skutečná postava velitele "Panzergruppe TIGER" byl plukovník Joachim PEIPER a nikoliv Martin Hessler. Vždyť toto tankové uskupení dle voj.dokumentů mělo název "Panzergruppe PEIPER" !! Nevím, proč scénarista tuto postavu přejmenoval, když ostatní postavy měly pravá historická jména. Chápu, že název Hessler více foneticky řinčí a snad zní i více německy. Nicméně SKORZENY je v podstatě polsky základ (Skořeny) a nikdo by si jej netroufl přejmenovat. V tom vidím velké minus tohoto filmu a proto ode mě 4*, ačkoliv v mém srdci má šestku. ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Rozsáhlý válečný epos opěvuje hrdinství a chytrost spojeneckých jednotek během neočekávaného válečného zvratu. Bitva v Ardenách byla jedním z velmi důležitých střetů 2. světové války, protože Němci měli možná vůbec poslední možnost zvrátit ještě její výsledek ve svůj prospěch. Přestože jsou historické okolnosti zjednodušené a některé efekty i černobílé charaktery amerických hrdinů už působí trochu směšně, Bitva v Ardenách je napínavá a dokáže strhnout. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (23)

  • Ve 119. minutě čte německý velitel americkou odpověď na výzvu ke kapitulaci a zazní: "Blázne!" Ve skutečnosti však generál McAuliffe do odpovědi uvedl: "To the German Commander. Nuts! The American Commander!" v překladu "Německému veliteli: Prdlajs! Americký velitel!" (tulakfelix)
  • Pred tým, ako plukovník Hessler (Robert Shaw) vyhodí prostitútku zo svojej kancelárie, jej otvorí dvere. V ďalšom zábere, keď už ju vyhadzuje, sú dvere zatvorené a ona si ich musí otvoriť sama. (tiradentes)
  • Na začátku jsou němečtí zajatci při předvedení do bunkru vybaveni puškami KAR 98 a první útočnou puškou na světě StG 44. Mimo jiné je zde vidět i americké pušky M1 Garant s granátometem M7. (Winster)

Reklama

Reklama