Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký vědec se snaží navázat kontakt s vyspělou civilizací na Marsu. O to stejné se ale snaží i bývalý nacistický vědec, nyní pracující pro Rusy. Obě země si od toho slibují, že budou moci převzít know-how Marťanů a díky tomu ve válce porazit svého nepřítele. Ale všechno je nakonec úplně jinak…. (p6qwre)

Recenze (12)

p6qwre 

všechny recenze uživatele

Ve velkém množství amerických scífek z padesátých a šedesátých let můžeme najít skrytá varování před možným vyhrocením studené války (nejznámější Dr. Strangelove, Fail-safe), obavy z invaze Rusů nebo z „tiché vnitřní revoluce“ přímo v USA (např. The Invasion of the Body Snatchers ). Ale v Red Planet Mars je hledat nemusíme. Celý film je totiž otevřená proti-ruská a proti-komunistická, pro-americká a pro-křesťanská (nebo spíš pro-náboženská) propaganda. Nejsou tu žádné speciální efekty, rakety, cesty vesmírem ani Marťani. Ani žádná akce. Mne ale film bavil hodně a dost mne i překvapil – takto otevřenou propagandu jsem nečekal… Nesmím zapomenout na patetické dialogy, které mi výjimečně nevadily (tak nějak jsem chápal proč v tom filmu jsou - i když dnes už působí i legračně) a několik drsných hlášek, např. ruský generál říká druhému generálovi: “We will build our new world on the ruins of the West“ – ruští generálové zde mezi sebou mluví zásadně anglicky, s přízvukem:)…Ale zase bych si nechtěl z tohoto filmu dělat legraci, nedivím se, že 7 let po konci Druhé světové války a už v rozběhnuté Studené válce podobné filmy vznikaly...Navíc Red Planet Mars má oproti jiným sci-fi z té doby docela chytrou a originální zápletku a udržuje si po celou dobu napětí…. ()

pepua 

všechny recenze uživatele

Hlavní „kladní hrdinové“, Chris a Linda Cronynovi, jsou ochotní zabít svého nepřítele (a přitom sami zemřít) ve jménu svého Boha. Kdyby film zůstal v rovině studené války USA vs. SSSR, určitě bych film hodnotil výš, má své kvality, ale jakmile se z toho stala otevřená křesťanská agitka, byl jsem zhnusen. I proto uvádím kladné hrdiny v uvozovkách, příchodem zpráv z Marsu, které údajně posílají bytosti v kontaktu s Bohem, pro mne pro svůj fanatismus tyto postavy přestávají být kladnými. ()

Reklama

pepo 

všechny recenze uživatele

Tak trochu iné 50´s béčko. Ambicióznejšie než bolo zvykom. Keby som to prirovnal niečomu z moderných filmov, tak to pripomína najviac Kontakt. Žiadne UFO a takmer ani akcia. Na metafory sa kašle a červenou hrozbou sú priamo rusáci a vyslobodením náboženstvo. Niekomu to môže liezť na nervy, no mne to nevadilo. Najviac však prekvapil samotný záver, ktorý som fakt nečakal. Veľmi podcenená záležitosť. 7/10 ()

xaver odpad!

všechny recenze uživatele

Hodně odporný snímek. Ne že bych se chtěl zastávat Rusů. Ti si to nezaslouží stejně jako Američané. Ale tento snímek je skutečně hnus. Zejména když si uvědomíme, že byl natočen v době, kdy americký raketový program budovali neměčtí vědci pod vedením válečných zločinců Vernera von Brauna, generála Dornberga a dalších, kteří ještě před pár lety na plné obrátky pracovali pro Hitlera a jejich výtvory, jako např. německé V1 a V2 přinesli smrt desetiisícům nevinných obvytel Londýna a dalších evropských měst. Prostě klasické "zloděj křičí, chyťte zloděje". ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak tu pôjdem proti mase, ale Red Planet Mars sa značne vymyká ďalším súputníkom na ceste päťdesiatkovou sci-fi dekádou a prináša film o Marse bez Marsu, mimozemšťanov, ich vesmírnych plavidiel alebo infiltrácie do ľudských tiel. Ak niekto čaká druhý Flight to Mars, tak toto je úplne iný typ filmu svojho žánru. Je zábavné sledovať, ako reaguje ľudstvo na prvé správy z Marsu a čo to vo svete spôsobí, ako aj prekvapivú pointu, ktorá dnes napadne asi každého, ale vo svojom čase mohla vzbudiť celkom údiv. Prekvapí aj osud hlavných postáv, tvorcovia tu prejavili značnú odvahu. Len škoda toho náboženského a propagačného pátosu. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama