Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký vědec se snaží navázat kontakt s vyspělou civilizací na Marsu. O to stejné se ale snaží i bývalý nacistický vědec, nyní pracující pro Rusy. Obě země si od toho slibují, že budou moci převzít know-how Marťanů a díky tomu ve válce porazit svého nepřítele. Ale všechno je nakonec úplně jinak…. (p6qwre)

Recenze (12)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak tu pôjdem proti mase, ale Red Planet Mars sa značne vymyká ďalším súputníkom na ceste päťdesiatkovou sci-fi dekádou a prináša film o Marse bez Marsu, mimozemšťanov, ich vesmírnych plavidiel alebo infiltrácie do ľudských tiel. Ak niekto čaká druhý Flight to Mars, tak toto je úplne iný typ filmu svojho žánru. Je zábavné sledovať, ako reaguje ľudstvo na prvé správy z Marsu a čo to vo svete spôsobí, ako aj prekvapivú pointu, ktorá dnes napadne asi každého, ale vo svojom čase mohla vzbudiť celkom údiv. Prekvapí aj osud hlavných postáv, tvorcovia tu prejavili značnú odvahu. Len škoda toho náboženského a propagačného pátosu. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Američtí manželé. On no-nonsense vědec, ona zaslepená náboženská semetrika. Toto samozřejmě nevyhnutelně klape, takže mají dva roztomilé chlapečky. Vědec pracuje na nacistům ukradeném vynálezu pro komunikaci s Marsem. A marťané začnou odpovídat, a evangelizovat pozemšťany, kteří se odklonili od Boha. Chrabří Američané posílají poselství pomocí Hlasu Ameriky do Sovětského svazu. Stalinovo impérium se otřese, ruský mužik si vzpomene na své kořeny a svrhne jho komunistů. Předá ho totiž do rukou svých tradičních zotročovatelů, popů. Patriarcha anglicky vyhlašuje svatý ruský stát a osvobozuje národy ruské sféry z područí do područí, stejným postupem. I ve zbytku světa dochází k náboženským převratům a lidstvo se nadšeně vrací do vrcholného středověku. Všichni září štěstím a na konci je konečně mír, neb jak řekl Jan Hus, pravda vítězí. A myslel tím jen tu jeho pravdu, jako každý zaslepenec. /// Inu, nedokážu popřít, že film byl dost originální a zajímavý. Asi tak zajímavý jako plíseň na vašem pokrmu nebo velký pavouk nad postelí, Hitlerovy zamilované kukuče nebo svěží radioaktivní větřík. Na mou věru (ano) americké. ()

Reklama

pepua 

všechny recenze uživatele

Hlavní „kladní hrdinové“, Chris a Linda Cronynovi, jsou ochotní zabít svého nepřítele (a přitom sami zemřít) ve jménu svého Boha. Kdyby film zůstal v rovině studené války USA vs. SSSR, určitě bych film hodnotil výš, má své kvality, ale jakmile se z toho stala otevřená křesťanská agitka, byl jsem zhnusen. I proto uvádím kladné hrdiny v uvozovkách, příchodem zpráv z Marsu, které údajně posílají bytosti v kontaktu s Bohem, pro mne pro svůj fanatismus tyto postavy přestávají být kladnými. ()

farfalla 

všechny recenze uživatele

Konverzační černobílý film. Skoro všechno, co se stalo, bylo prezentováno přes dialogy. Chris Cronyn (Peter Graves) a jeho žena Linda (Andrea King) jsou vědci a pracují na spojení s Marsem. V rozhodující okamžik jim poradí jejich malý syn, čehož bude kluk litovat patrně celý život. Snímek byl vyprodukovaný v období Studené války a prvního poválečného boomu sci-fi. Takže Američané chtějí kontaktu s Marsem využít pro dobro společnosti a Rusové pro ovládnutí světa. Rusové mluví dobrou ruštinou, ale jejich ikony nejsou přesvědčivé, nejspíše byly namalované pro film. Jinak film ve zkratce zachycuje lidskou povahu. Podle odpovědí z Marsu se okamžitě mění i nálady ve společnosti po celém světě v záchvěvech davové psychózy. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Tak trochu iné 50´s béčko. Ambicióznejšie než bolo zvykom. Keby som to prirovnal niečomu z moderných filmov, tak to pripomína najviac Kontakt. Žiadne UFO a takmer ani akcia. Na metafory sa kašle a červenou hrozbou sú priamo rusáci a vyslobodením náboženstvo. Niekomu to môže liezť na nervy, no mne to nevadilo. Najviac však prekvapil samotný záver, ktorý som fakt nečakal. Veľmi podcenená záležitosť. 7/10 ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama