Reklama

Reklama

Meč Židů

(TV film)
  • Československo Meč Gideonův (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Špionážní thriller vychází z události, která svého času otřásla světem. Na letních OH v roce 1972 vtrhli v Mnichově do objektu obývaného izraelskou výpravou palestinští teroristé ze skupiny Černé září a zastřelili 12 sportovců. Izraelská tajná služba Mosad sestavila speciální komando, které má zlikvidovat všechny, kdo se na útoku podíleli. Pachatelé jsou roztroušeni po světě, pátrání je však neúprosné a pomyslný meč mstitelů dopadá na jednu hlavu za druhou. K realizaci tohoto televizního filmu se spojila koprodukce šesti zemí. (woody)

(více)

Recenze (50)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Izraelský Mosad, jako odvetu za vraždu 12 olympijských sportovců Palestinci, vybere 5 odborníků v různých oblastech. Velí jim voják ze speciálního komanda. Jejich úkolem je zabít všechny vytipované lidi, odpovědné za přípravu útoku v Mnichově 1972. Zpočátku se zdají úkoly snadné a viníci padají jak třešně v červenci. Později se ale vyskytnou první komplikace. A následují další. A když se někdo zaplete s tajnou službou, není žádná cesta ven. Tato televizní produkce je velmi dobrá, hlavní role hrají skvělí herci a i děj není špatný. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Film, který možná zbytečně moc sklouzává do formy dokumentu. Jako by se snažil máchat křídly, ale jen někdy se mu podaří opravdu vzlétnout. Nicméně i tak díky za něj. Zvláště pak za závěrečné úvahy o smyslu násilí jako obrany proti násilí. Je jiná obrana proti terorismu než násilí? Už se někdy někomu podařilo teroristy přesvědčit nastavením druhé tváře? ()

Reklama

borsalino 

všechny recenze uživatele

Působivý film, byť trochu zbytečně dlouhý, který klade stále stejnou otázku - lze zlo zastavit zlem nebo zlo bude plodit zase jen další zlo a nevinní lidé budou ve jménu jakýchsi idejí druhých stále dál umírat? Je možné zlo někdy v budoucnosti konečně udolat dobrem? Ale co bude mezi tím? Nebo je život na Zemi očistec - zastávka mezi nebem a peklem, a tak lidstvo prostě splácí dávné dluhy? Kdo ví... ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tento film je dobrý hlavně proto, že čerpá ze silné předlohy. Ta diváka nenechá oddychnout a tak by film nebyl špatný snad ani kdyby ho točil Zdeněk Troška. Jinak za jedinou větší slabinu považuji Stevena Bauera, herce hlavní role. Ten jako by si nevěděl rady s emocemi, které by měl vyjadřovat a tak různě špulí rty, usímvá se a mrká a divák si musí všechno domyslet, protože ho všichni okolní herci přehrávají. ()

Decker 

všechny recenze uživatele

Perfektne natoceny film na namet Mnichovske olympiady v roce 72. To co nasledovalo je zachyceno v tomto skvelem filmu, kde hlavne exceluje vynikajici scenar, ohromne napeti, bezchybne tempo a hlavne vyborni herci v cele s Michaelem Yorkem. Za kratkou dobu prijde (prisel) do kin film Mnichov od nikoho mensiho nez od Stevena Spielberga, takze pote mohu srovnat, ktery prednes je lepsi a verohodnejsi. ()

Zajímavosti (5)

  • Lino Ventura daboval sám seba pre francúzsku verziu tohto filmu, avšak v anglickej verzii je sám dabovaný. (Arsenal83)
  • Biblický odkaz pre tento film je Sudcovia, kapitola 7, kde je uvedený príbeh Gedeona, ktorý sa stal inšpiráciou pre názov filmu. V Novom zákone je Gedeon spomenutý v Epištole Židom ako jeden z „hrdinov viery“ (Žid 11, 32-34). (Arsenal83)
  • Film byl natočen podle románu George Jonase „Odplata“, který byl inspirován skutečnými událostmi teroristického útoku palestinckou organizací Černé září na izraelské atlety na olympiádě v Mnichově v roce 1972, a následnou odplatou izraelské tajné služby vůči lidem, zodpovědným za atentát. (ČSFD)

Reklama

Reklama