Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jako dobrou hudbu může hrát velký symfonický orchestr či jeden bluesový muzikant se starou kytarou, tak i dobrý film může vzniknout ve velkých producentských společnostech nebo jen za mizivé náklady. Druhou cestu zvolil kameraman Martin Duba. Vzal svoji ženu, děti, zvířata, kamarády a všichni společně natočili příjemný celovečerní film za rozpočet doslova a do písmene rodinný. Rodina Martina Duby hraje rodinu pana Kuby a jejich kamarádi hrají jejich kamarády. Kubovi žijí přes léto na statku, v němž provozují hospodu, chovají koně. Otec podniká, ale očividně se mu nedaří. Statek chátrá. Až příchod záhadného mladíka Františka obrací všechno k lepšímu a příběh se dále nese v atmosféře umožňující každý den zázrak. Film, který diváka zaujme především pozitivním pohledem na svět, v sobě nezapře svého tvůrce, jednoho z nejlepších českých kameramanů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (38)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Poloamatérské a překvapivě milé. 1) 48letý kameraman Martin Duba si ve svém ojedinělém autorském počinu (scénář, režie, kamera, osvětlovač, hudba, střih) i zahrál (otec Kuba). Dále angažoval manželku (manželka) i syny (synové)._____ 2) Režisér si přitom úkol nijak neulehčoval. O statku rozhodně nelze říci, že by lahodil oku a duši. Krajina kolem je tuctová a i příběh sám o sobě nijak netáhne. Amatérští, byť přirození, herci taky moc nepomohou. Ovšem hereckým výkonům Míny (bílý kůň) a Alaryho (hnědý kůň) není co vytknout._____ 3) A přesto se tvůrcům podařilo vykouzlit pohodovou atmosféru, která je asi největším přínosem snímku. Víš, kolik je potřeba ještě spravit statků?_____ 4) Pěkný byl 27letý baskytarista Adam Stivín (mladík František)._____ 5) Poučení ze snímku? Sežeňte si pracanty zadarmo a máte po starostech. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Na mne čišela amatéřina z každé minuty filmu. Ale jinak musím uznat, že jde o pěkné prázdninové podívání. Taková letní idylka. Ovšem s několika nesmysly. Nebo, chcete-li, hloupostmi. Ta největší je ta, že někdo cizí by chtěl pracovat zadarmo. Když už však na tuto hru přistoupíme, začne být onen vševědoucí všeuměl sympatický. A to bylo dobře, jinak by šel snímek asi do kopru. Mně to připomínalo jeden český seriál, ale u toho byla alespoň legrace. Tady legrace dost chyběla. Bylo to také bez děje, jako onen seriál. Na nějakou volovinu s koňmi, a prodejem statku sem se nachytat nedal, takže konec mi nepřipadal překvapivý. Snímek tedy nepřináší nic nového v celkovém pojetí. A to j e škoda. Takže u mne za dvacet ta idylka, dalších dvacet za několik příjemných drobností a pár podařených scén. ()

Reklama

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Ale nemáš rukavici !! Bez rukavice to nejde.." Ale ono to jde, jen to celkem bolí.. Docela mě bolí hlavně skutečnost, že Správce statku neplatí za vůbec špatný filmeček, jakkoli jako snůška banalit vypůjčující si bizarně westernový archetyp tajemného hrdiny vyznívá spíše do žánru filmů rodinných, tj. pro mládežníky, které však i přes svoje motivace, či spíš právě pro ně, dokáže zaujmout jen ztěží.. Zásadní potíž snímku však leží právě v těch motivacích a poselstvích, která výtečný kameraman Martin Duba jako samo(jediný)tvůrce divákovi předkládá, když se do značné míry vlastně samy popírají.. Proč šel podobný snímek natočený takřka jako homevideo do kin, když hranice samotného homevidea vyjma kameramanského řemesla vlastně ani nedokáže překročit, se mi jeví navíc dosti pokrytecké.. A tak Dubovi lze přičíst k dobru snad jen to, že dává žánru rodinného filmu vlastně nový rozměr, protože rádoby lyrický Správce statku coby poloamatérský projekt Duba natočil jen s vlastní rodinou a přáteli.. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Kameraman Martin Duba si natočil se svou rodinou poloamatérský film, který díky jeho profesi má vizuál standardního nadprůměrného filmu, ale jinak je tahle záležitost ze statku bezdějová, atmosférická a přesvědčivě letní. Pokud se člověk nechá unášet a opájet lyrikou, dá možná i hvězdu navíc. Určitě to je smysluplnější film, než Dubův druhý režijní kousek Bella Mia (2013). ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Kdyby Martin Duba nepodělal ten konec, dám tomu 4*. Je to takové to další typické české nic o ničemu (chápej, že to nemá nějaký větší příběh), ale je to celkem zajímavé. Duba vzal svoji rodinu, příbuzné a kamarády a natočil s nimi film. Takže herecké výkony jsou otřesné, ačkoli se všichni snaží, což se musí ocenit. Kamera je zvládnutá dobře (protože Duba je profesionální kameraman) a hudba se tam taky hodí, dlouho dobu je to celkem poutavé, jenže pak, asi půl hodiny před koncem, to ztratí skoro všechno, stane se z toho blbost (to tam musel ten pes umřít, aby to mělo jeden ze tří znaků typického českého filmu) a i ta záchrana statku je celkem blbě vymyšlená, úplně to ztratilo ten klid a ticho, co tam byl předtím. Scénář je i celkem odfláknutý, jelikož to začne příchodem mladíka na statek. Mladík tam chce pracovat zadarmo, spát venku pod stanem, nikomu neřekne, kdo vůbec je či odkud přišel a nakonec i SPOILER záhadně zmizí bůhví kam KONEC SPOILERU a vysvětlení nechť si udělá každý sám. Já jak koukám na toho Lynche tak jsem si tam našel znaky k nějakému vysvětlení, nevykecám vám to tady úplně, vysvětlete si toho mladíka sami, ale já tady vypíšu aspoň znaky, vedoucí k tomu, jak jsem si to vysvětli já a jestli to chce někdo luštit, prosím - objeví se odnikud, zná absolutně neznámou vesnickou legendu, o které vědí jenom místní, s každým si dokáže najít řeč, má balíček karet, kde jsou jenom žolíci, pořád chodí do přírody a nejčastěji na pole a nakonec si prohlíží ten statek a pak kouká na oblohu. Toť vše asi, je to fajn film, ale konec je absolutně nezvládnutý. Silné 3* Btw, ten plakát je super, klidně bych si ho někde nalepil. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama