Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Royal Tenenbaum a jeho žena Etheline žijí se svými dvěma syny a adoptivní dcerou ve velkém domě na Manhattanu a zdá se, že rodině vůbec nic nechybí. Ovšem jen do té chvíle, kdy Royal, velký milovník žen a života, rodinu opustí. To se stalo před dvaadvaceti lety. Teď je Royal bez peněz, a tak si vymyslí smrtelnou nemoc a apeluje na soucit svých bližních. Horší okamžik si ale pro svůj návrat vybrat nemohl. Etheline právě dostala seriózní nabídku k sňatku a již dospělé děti mají dost starostí samy se sebou... Proslulý filmový solitér Wes Anderson rozdělil děj filmu do jednotlivých kapitol, mapujících etapy života Tenenbaumových. Jde mu nejen o Royalovo pozdní prozření, ale i o reakci ostatních členů rodiny, protože návrat nezdárného otce vyvolává léta zasuté vzpomínky a traumata. Příběh nabitý břitkými dialogy a melancholickým humorem umocňují výrazná výtvarná stránka filmu a výborné herecké výkony. Ostatně Gene Hackman si za své ztvárnění svérázné hlavy rodiny odnesl prestižní Zlatý glóbus. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (335)

Eddard 

všechny recenze uživatele

Další klenot do koruny mistra Wese Andersona... Tenenbaumy jsem viděl půl roku po Životu pod vodou a dostali mě skoro stejně silně. Opravdu nenajdete žádný snímek, který by se tomuhle filmu podobal víc než právě Life Aquatic, což je (pro mě) samozřejmě kompliment jak hrom. Andersonův scénář stejně jako v druhém případě pracuje s několika neuvěřitelně charizmatickými postavičkami, které si ani nehrají na to, že byste někoho jim podobného mohli v reálném životě potkat. Tuhle stylizaci, či nerealističnost, chcete-li, musíte přijmout a pokud to zvládnete a zároveň máte smysl pro jemný humor, budete Royal Tenenbaums milovat. Příběh je to hořkosladký (ale víc hořký), je však zabalen do neuvěřitelně milého a zábavného vyprávění a provázen velice slušnými hereckými výkony (ty jsou nápadně podobné těm v Acquaticu, Wes si asi potrpí na vedení herců). Navíc ta sestava co se tu sešla (pokud bych měl vyzvednout jednoho, byl by to asi Gene Hackman)! Málem jsem zapomněl - vynikající soundtrack, s písničky od Beatles, Velvet Undergorund či Rolling stones... Lahoda, doporučuji všemi devíti! 90% ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Tak z Wesovejch filmů se mi tendle líbil nejvíc - tady to myslím byla trefa do černýho - dokonalá esence absurdity, černého a suchého humoru - tendle svět, který tu Wes vytvořil, je zcela originální a má své vlastní pravidla, která jinde neplatí a ani v jeho jiných filmech tak dokonale nefungují, navíc maličkost - všichni herci byli skvělí, takže jo, to se povedlo. ()

Reklama

MM11 

všechny recenze uživatele

Taková zvláštní rodinka je stejně jako ostatní snímky Wese Andersona těžko uchopitelný, proto se naskýtá otázka - Jak k němu přistupovat? Rozhodně se nebudete smát gagům s očividnou pointou, tenhle podivín sází na jakési odlišnosti v jednání. Paletu postav, kterou vytvořil tady, mohl klidně nastčit do dalších dvaceti filmů, svým silným psychologickým podkreslením by určitě vyčnívaly. Nemůžu zaručit, že se Vám bude zrovinka tenhle styl zamlouvat, je to osobité, zvláštní, originální, divné.... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Skvělý film s výborným obsazením. Už podle názvu je jasné, že film bude trochu zvláštní a on také je a ne jen trochu. Film se rozhodně nesnaží být něčím čím není a snaží se hlavně pobavit což se mu daří. Je sice pravda, že film občas sklouzne do dramatičtějšího tónu ale po většinu času to je pohodová a dalo by se řící, že i optimistická podívaná. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Konečne Anderson, ktorý ma bavil a to aj napriek tomu, že i v tomto prípade sa tu zrkadlí jeho typický a osobitý režisérsky prístup - jednotlivé postavičky s ich chovaním a jednaním sú totálny bizár, rovnaké zvláštne vyprávanie príbehu ako pri ďalších jeho snímkoch a v neposlednom rade snímok disponuje rovnakou čudnou melancholickou atmosférou.... Tak potom v čom to bolo, že ma jeho ďalšie filmy bavili len priemerne? Myslím, že odpoveď je jedine v obsahovej stránke, v tomto prípade narozdiel od ostatných, ma ten strelený dej ohľadom mechom udretej rodinky Tenenbaumovcov bavil a jednotlivé situácie v spojitosti s postavičkami som si celkom fajn užíval. Samozrejme, nejde o nič svetoborné, ale na nadpriemer to určite stačí. 75/100 ()

Galerie (68)

Zajímavosti (27)

  • Scény na lodi s Richiem se natáčely na americké lodi Kings Pointer na Long Islandu. (HellFire)
  • Když se Margot (Gwyneth Paltrow) dívá s Royalem (Gene Hackman) na televizi v jeho ložnici, jsou dveře na chodbu evidentně otevřené. Když však do místnosti přichází Ritchie (Luke Wilson) musí dveře otevírat. (hansel97)

Související novinky

Bill Murray znovu u Wese Andersona

Bill Murray znovu u Wese Andersona

17.07.2021

Po předchozích spolupracích na filmech Jak jsem balil učitelku, Taková zvláštní rodinka, Život pod vodou, Darjeeling s ručením omezeným, Fantastický pan Lišák, Až vyjde měsíc, Grandhotel Budapešť,… (více)

Wes Anderson a superhvězdná parta

Wes Anderson a superhvězdná parta

30.12.2012

Letošním Až vyjde měsíc přesvědčil nejen oddané fanoušky svého jedinečného stylu a navíc si připsal svůj druhý nejúspěšnější film po Takové zvláštní rodince. Není divu, že jeho novinka nazvaná The… (více)

Reklama

Reklama