foto

Ben Stiller

  • nar. 30.11.1965 (50 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Predstaviteľ loserov s imidžom nevysokého chlapíka s vysokými improvizačnými schopnosťami a čudnými vlasmi, sa stáva čoraz obľúbenejším. Herectvo má po rodičoch (Anne Mearaová & Jerry Stiller), ktorí sa ho a jeho sestru Amy od Hollywoodu márne snažili odhovoriť. Štúdium filmu v Los Angeles po pár mesiacoch uprednostnil pred filmovou praxou.

V polovici 80. rokov sa prebojoval na Broadway hrou DOM MODRÉHO LÍSTIA, ktorý dva roky nato v podobe celovečeráku natočili Kirk Browning & Jerry Zaks. Po tom, čo na seba pomocou kamarátov Ralpha Howarda a Stevea Klaymana upozornil paródiou na film Martina Scorseseho, dostal pravidelné angažmá v TV show Saturday Night Live, z ktorej povýšil do vlastnej show The Ben Stiller Show, za ktorej scenáre získal Emmy. Tu naplno preukázal svoju improvizáciu a záľubu v parodovaní osobností, filmov, ktoré bolo trefné ale dobrosrdečné, neurážlivé, šikovné. Stiller vždy vedel, odkiaľ pokiaľ a keď naplno vložil do scény, ten pohľad stál za to; spomeňme jeho nezabunduteľné tanečné kreácie (Starsky a Hutch, Riskni to s Polly).

Obstojí aj v dramatickej úlohe, veď hral už v Spielbergovej RÍŠI SLNKA. Takýchto rolí má ale v kariére minimum a zdá sa, že zatiaľ mu vyhovuje pozícia úspešného komedianta, často vyhľadávajúceho spoluprácu s dobrými kamarátmi, s ktorými ho spája prevažne TV minulosť; okrem Vincea Vaughna spomeňme Owena Wilsona, s ktorým sú, zveličene povedané, ako dvojčatá. Z jeho vážnejších rolí ďalej menujme EFEKT NULA, kde hral pravú ruku pomocníka svojrázneho detektíva (Bill Pulman) + drogovú drámu PERMANENT MIDNIGHT.

Okrem písania, produkovania (má firmu Red Hour) a hrania, je zavedený aj ako režisér. 8 MM kraťase točil už na základnej škole. Koncom 80. rokov natočil kraťas o Elvisovi Presleym, v prvej polovici 90. rokov BOLESTIVÚ REALITU a 1996 sa postaral, aby Jim Carrey trhol rekordný honorár 20 miliónov za CABLE GUY. Zatiaľ jeho najúspešnejšou réžiou je autorská bláznivá komédia ZOOLANDER, kde si aj zahral modela Dereka.

Publikum si ho výraznejšie všimlo vďaka úspešnej komédii bratov Farrellyovcov NIEČO NA TEJ MARY JE, kde si na vypátranie dávnej lásky (Cameron Dyazová) najal súkromného detektíva (Matt Dillom), ktorý však (spolu s pol tuctom ďalších mužov) po nej sám zatúžil. 2000 sa začalo a v podstate dodnes neskončilo jeho úspešné obdobie. Zahral si súčasť „Božieho komanda“ s Edwardom Nortonom v jeho režijnom debute KŇAZ, RABÍN A BLONDÍNA a zuboženého Grega Yebala v komédii MEETH THE PARENTS, ktorý musí pred svadbou absolovovať návštevu u svokra (Robert DeNiro); rolu si zopakoval v sequele, kde si jeho rodičov zahrali Barbra Streisandová a Dustin Hoffman.

Ani nasledovné herecké kreácie nepadli do zabudnutia – Chas Tenenbaum v TAKEJ ZVLÁŠTNEJ RODINKE Wesa Andersona, manžel Drew Barrymoreovej (obaja film aj produkovali), trpiaci protivnou susedou v čiernej komédii Dannyho DeVita DUPLEX, jeden z dvojice detektívov v adaptácii populárneho staršieho komediálneho krimi seriálu STARSKY A HUTCH, majiteľ siete nóbl fitnescentier Whitea Goodmana v komédii DODGEBALL.

Často a rád spolupracuje s emancipovanými kráskami: Cameron Dyazová, Jennifer Anistonová, Drew Barrymoreová, Jenna Elfmanová. 13. 5. 2000 sa oženil s herečkou Christine Tailorovou, ktoré si pamätáte ako objekt lásky oboch súperov z Dodgeball. Nemá rád letiská, ale samotného lietania sa nebojí. Pred mačkami uprednostňuje psov. Mimochodom, čo myslíte, kedy bude moderovať svojho prvého Oscara?

Ivan "tron" Kučera

Herecká filmografie

2017 Yeh Din Ka Kissa
2016 Don't Think Twice
Zoolander No. 2
2015 Falešný Hollywood (TV seriál)
Zvrhlé panství (TV seriál)
2014 Noc v muzeu: Tajemství hrobky
Tučňáci z Madagaskaru
While We're Young
Žhavá láska II.
2013 Birthday Boys, The (TV seriál)
He's Way More Famous Than You
Madly Madagascar
Rides Dirty with Jerry
Walter Mitty a jeho tajný život
2012 Madagaskar 3
Secret Policeman's Ball, The (divadelní záznam)
Sousedská hlídka
Žhavá láska (TV seriál)
2011 Mistrovský plán
Onion News Network, The (TV seriál)
Workaholics (TV seriál)
2010 Fotři jsou lotři
Funny or Die uvádí... (TV seriál)
Greenberg
I'm Still Here
Megamysl
2009 Noc v muzeu 2
Šťastný a veselý Madagaskar (TV film)
Zašlá sláva Marca Pease
2008 Madagaskar 2: Útěk do Afriky
Rain of Madness
Tropická bouře
2007 Phineas & Ferb (TV seriál)
Těsně vedle
2006 Danny Roane: First Time Director
Králové ro(c)ku
Noc v muzeu
Škola svádění
2005 Confessions of an Action Star
Komparz (TV seriál)
Madagaskar
2004 Jeho fotr, to je lotr!
Riskni to s Polly
Starsky & Hutch
Vybíjená
Závist
Zprávař: Příběh Rona Burgundyho
2003 Arrested Development (TV seriál)
Baba na zabití
Nikdo se nic nedozví
Sláva jen pro mrtvé
2002 Běž, Ronnie, běž!
Liberty's Kids: Est. 1776 (TV seriál)
Orange County
2001 Kolej, základ života (TV seriál)
Taková zvláštní rodinka
Zoolander
2000 Fotr je lotr
Larry, kroť se (TV seriál)
Mission Improbable (TV film)
Nezávislý
Rabín, kněz a krásná blondýna
1999 Černá a bílá
Griffinovi (TV seriál)
Heat Vision and Jack (TV film)
Machři a šprti (TV seriál)
Mystery Men
Sob Robbie a Velké sobí závody (TV film)
Suburbans
1998 Backstreet Boyz (TV film)
Dva z Queensu (TV seriál)
Efekt nula
Něco na té Mary je
Půlnoc nikdy nekončí
Tví přátelé a sousedé
1997 Derek Zoolander University (TV film)
Tatík Hill a spol. (TV seriál)
1996 Cable Guy
Derek Zoolander: Male Model (TV film)
Flirtování s katastrofou
Rivalové
Ztraceni na Manhattanu
1995 Těžké váhy
1994 Bolestná realita
Přátelé (TV seriál)
Space Ghost Coast to Coast (TV seriál)
1993 Frasier (TV seriál)
2 Stupid Dogs (TV seriál)
1992 Nejbláznivější z bláznů
1991 Pozdrav z cesty do pekla
1990 Ben Stiller Show, The (TV seriál)
Makléři (TV film)
Stella
1989 Elvis Stories
Nejbližší příbuzenstvo
Simpsonovi (TV seriál)
That's Adequate
1988 Divocí koně
Hustler of Money, The (TV film)
1987 Horké pronásledování
House of Blue Leaves, The (TV film)
Říše slunce
1984 Kate & Allie (TV seriál)
Miami Vice (TV seriál)
1975 Kate McShane (TV seriál)

Dokumentární

2015 Being Canadian
Sweet Micky for President
2014 Harmontown
2012 Attitude Era - a.z.
Hollywood Renegade
2010 Hope For Haiti Now (koncert)
2009 Boys: The Sherman Brothers' Story, The
Streisand: Live in Concert (koncert)
2008 Hotel Gramercy Park
Making the Ruins
2007 AFI's 100 Years... 100 Movies: 10th Anniversary Edition (TV film)
Concert for Diana (koncert)
Making of 'Night at the Museum, The
2006 Beastie Boys, 50 kamer a 40 tisíc očí
2004 Starsky & Hutch: A Last Look
V záři reflektorů (TV seriál)
2003 Sledge: A Documentary
Tenacious D: The Complete Masterworks
2002 Hollywood, Inc. (TV seriál)
HypaSpace (TV seriál)
Playboy: Inside the Playboy Mansion (TV film)
2001 Breaking the Silence: The Making of 'Hannibal'
John Lennon: Come Together (koncert)
Spotlight on Location: Meet the Parents
1997 Intimate Portrait: Mary Tyler Moore (TV film)
1992 HBO First Look (TV seriál)
1987 Biography (TV seriál)

TV pořady

2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2014 V divočině s Bearem Gryllsem (TV pořad)
2013 Le débarquement (TV pořad)
Nantucket Film Festival's 2nd Comedy Roundtable (TV pořad)
The Hollywood Reporter Roundtables (TV pořad)
2012 Do hlubin komedie (TV pořad)
Evening Urgant (TV pořad)
84. Annual Academy Awards (TV pořad)
2011 The 9th Annual TV Land Awards (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
82. Annual Academy Awards (TV pořad)
2009 Spike's Guys Choice (TV pořad)
2009 MTV Movie Awards (TV pořad)
81. Annual Academy Awards (TV pořad)
2008 Mezi dvěma kapradinami (TV pořad)
MTV Movie Awards 2008 (TV pořad)
Night of Too Many Stars: An Overbooked Concert for Autism Education (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
Up Close with Carrie Keagan (TV pořad)
Xposé (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2007 (TV pořad)
2006 Comedy Central Roast of William Shatner (TV pořad)
78. Annual Academy Awards (TV pořad)
2005 2005 MTV Movie Awards (TV pořad)
2004 At the Movies (TV pořad)
76. Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)
MTV Video Music Awards 2003 (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
4Pop (TV pořad)
2002 American Idol (TV pořad)
74. Annual Academy Awards (TV pořad)
2001 America: A Tribute to Heroes (TV pořad)
Andy Dick Show, The (TV pořad)
Friday Night with Jonathan Ross (TV pořad)
Movie Loft, The (TV pořad)
73. Annual Academy Awards (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
Rove Live (TV pořad)
1996 Show Rosie O'Donnellové (TV pořad)
Star Trek: 30 Years and Beyond (TV pořad)
The Daily Show (TV pořad)
1994 Howard Stern (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
The 45th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
WWF Raw Is War (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
The Ben Stiller Show (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)
1969 Sezame, otevři se (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)

Hudební videoklipy

2013 Arcade Fire: Here Comes The Night Time (hudební videoklip)
2005 The Work of Director Mark Romanek (hudební videoklip)
2003 Tenacious D - Tribute (hudební videoklip)
2001 P. Diddy feat. Black Rob & Mark Curry - Bad Boy for Life (hudební videoklip)
2000 Limp Bizkit - Rollin' (hudební videoklip)

Producentská filmografie

Režijní filmografie

2016 Zoolander No. 2
2015 Trial of the Chicago 7, The
2013 Walter Mitty a jeho tajný život
2010 Stiller & Meara (TV seriál)
2009 Station, The (TV film)
2008 Tropická bouře
2001 Zoolander
1999 Heat Vision and Jack (TV film)
1996 Cable Guy
1994 Bolestná realita
1990 Ben Stiller Show, The (TV seriál)
1989 Elvis Stories

TV pořady

1992 The Ben Stiller Show (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)

Scenáristická filmografie

2016 Zoolander No. 2
2008 Tropická bouře
2001 Zoolander
1997 Derek Zoolander University (TV film)
1996 Derek Zoolander: Male Model (TV film)
1990 Ben Stiller Show, The (TV seriál)
1989 Elvis Stories
1988 Hustler of Money, The (TV film)

TV pořady

1996 Saturday Night Special (TV pořad)
1992 The Ben Stiller Show (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(2 424)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace