Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rusty James (Matt Dillon) je vůdce malého, bezvýznamného gangu na předměstí metropole. Žije ve stínu vzpomínek na svého zmizelého staršího bratra Motorcycle Boye (Mickey Rourke), který byl šéfem gangu v dobách jeho největší slávy. Předtím, než Motorcycle Boy zmizel, však zakázal jakékoliv pouliční šarvátky mezi gangy. Rusty James neváhá porušit dohodu a dochází k boji s šéfem další bandy otrapů Biffem Wilcoxem (Glenn Withrow), při níž je James díky své horké hlavě málem zabit, nebýt nečekaného návratu bratra. Ten, se však už nezdá být oním pověstným hrdinou – zmatený a deziluzovaný tráví více času v obchodě se zvířaty, než oprašováním zašlé slávy. Tam pozoruje dravé ryby v akváriu (jediné kolorované objekty v černobílém filmu) a střeží tajemství minulosti. Během následujících pár dnů bude nejen Jamesův život balancovat na ostří nože. (kwietitze)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (104)

Joll 

všechny recenze uživatele

Půjdu asi trošku proti všem hodnocením, ale vážně s čistým svědomím nemohu jinak, jen proto, že to tu lidé hodnotí vysoko nebudu shovývavý.Film je naprosto o ničem a to že Rourke podává skvělý výkon je sice pravdou, ale co z toho i De niro podal výborný výkon třeba v Mean Stret, ale tam byl děj, který to držel nad vodou tu není naprosto nic.Hopper si střihl skoro na vlas stejnou roli opilce jako v Hoosiers, ale tam měl více prostoru a byl lepší.Když tento film srovnám třeba s jemu nejblíž srovnatelným filmem třeba outsiders, vychází mi Rumble jako jasný poražený a to jsem se na něj vážně hodně těšil.Promiň Coppolo, ale tohle se ti nepovedlo. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Francis Ford Coppola natocil fajny film o grazloch z predmestia, ktori nemaju co na praci, a tak sa tulaju po baroch, sem-tam nejaka ta bitka sa pritrafi ...... Scenar je slaby a pribeh takmer ziadny, ale ako celok film dobre odsypa. A aj ked osobne nemam rad ludi ako Rourke, dokazem sa preniest cez mne nesympatickeho herca /vlastne dvoch : Rourke + Dillon/ a dat filmu vysokych 85 % ()

Reklama

Rominator 

všechny recenze uživatele

Ve filmu si zahrálo mnoho známých začínajících herců jako Mickey Rourke, Matt Dillon, Chris Penn, Laurence Fishburne, Nicolas Cage a jeho sestřenice Sofia Coppola. Čekal jsem, že Nicolas Cage bude mít ve filmu svého strýce trochu větší roli. Překvapilo mě, že byl snímek černobílý. Z prostředí gangů bych doporučil The Warriors (1979). ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Nůůůůdaaaa. Naštěstí ta nuda netrvá 3 hodiny, jak je u Coppoly zvykem, takže se to dalo vydržet až do konce. Ve filmu je hlavní postavou jeden trotl (Matt Dillon), kterej se poflakuje po ulicích, občas navštíví nějakej bar, občas se s někym popere a potácí se tak nějak od ničeho k ničemu. Pak je tu jeho starší bratr (Mickey Rourke), kterej vypadá jak zhulenej, čumí pořád na ryby v akvárku a občas z huby vypustí nějaký "chytrý" kecy. Já tak nějak chápu, že šlo asi o to, že starší bratr se snaží předat mladšímu bratrovi nějaký ty svoje "moudra", ale ten příběh je vyprávěnej strašně nudně. Když už jsem u toho pomalu začal usínat, tak naštěstí z čista jasna přišel dost podivnej konec. 40% ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Dravé ryby jsou filmem s charakteristikou stylizované zábavy pro chlapce s nádechem výrazu mužnosti. V současné době je komerční filmová produkce plná podobných kousků. Výtvarná stránka je výrazně osobitá, pohrává si s kompozicí, piplá se s detailem, laská se s dynamikou, s nadšeným zápalem si užívá kreativní rozvernosti stylizované vizualizace. O umění snad nelze ani mluvit, Francis Ford Coppola si byl velmi dobře vědom své přednosti efektního vypravěče příběhu a svou veškerou energii vráží do vizuální podoby a drobné náznaky uměleckých principů jsou naplánovaným pohybem osobního stylizování obrazu. Hovořit o sociální tématice, či niterné rozpolcenosti nemá význam, Dravé ryby jsou žánrovou zábavou a svou formou inklinují k toužebné značce kultu. Stylovým hrdinou zábavného žánru pro dospívající chlapce je Rusty James (snaživý Matt Dillon), horkokrevný mladík. Superman je pokrevně příbuzným vzorem, ale pro obyčejného smrtelníka jsou snahy o vyrovnání se s nadpozemskou silou přespříliš ambiciózní, pokaždé se narazí na metafyzické limity lidské podstaty. Žárlivý vztek žene vpřed. Supermanem s apatickou melancholií je The Motorcycle Boy (stylizovaný Mickey Rourke), starší bratr Rusty Jamese a hrdinný vzor rebelující mládeže. Mimozemské schopnosti se ve světě obyčejných smrtelníků otravují nudou. Hlavní ženskou postavou je Patty (příjemná Diane Lane), slušná dívka ze spořádané rodiny s chvějící se slabostí přitažlivé náklonnosti pro Rusty Jamese. Rebel je lákavým symbolem, ale čisté romantické představy a vlastní důstojnost mají přednost. Výraznější postavou je otec bratrů (stylizovaný Dennis Hopper), alkoholik s bystrou myslí. Osamělost duše se osvobozuje v oparu lihovin. Významnou postavou je Steve (sympatický Vincent Spano), Rusty Jamesův kamarád již od útlého dětství. Neústupný vztek kamaráda ho fascinuje natolik, že ho stále věrně následuje. K výraznějším postavám patří také Cassandra (příjemná Diana Scarwid), lehce nešťastná a halucinačně povznesená intimní známost Motorcycle Boye. A je zde také Smokey (sebevědomý Nicolas Cage), Rusty Jamesův kamarád ulice i jeho rival v oblasti intimního přání. Z dalších postav: Rusty Jamesův prostoduchý kumpán drsnější chuti ulice BJ Jackson (Chris Penn), posel drsné ulice Midget (Laurence Fishburne), tvrdě neústupný policista v aktivním stavu bdělé pohotovosti Patterson (William Smith), ctižádostivý rivalský rváč ulice Biff Wilcox (Glenn Withrow), svérázný provozovatel nálevny s kulečníkem Benny (Tom Waits), Pattyina mladší sestra Donna (Sofia Coppola), ctihodný ředitel střední školy Harrigan (Michael Higgins), či dva nemilosrdní násilníci v tmavé uličce (Tracey Walter a Lance Guecia). Dravé ryby jsou žánrovou filmovou zábavou. Stylizace je velmi karikaturní a zesměšňuje samu sebe. Navíc se zdá, že neplánovaně. Rozumím, že si stylizovaná zábava nalezne moře příznivců, mě se to, naštěstí, netýká. ()

Galerie (94)

Zajímavosti (12)

  • Francis Ford Coppola nabídl roli Dianě Lane během natáčení jeho předchozího filmu Outsideři (1983). (CliffLee)
  • Matt Dillon četl knihu několik let před natáčením tohoto filmu a při rozhovoru s S.E. Hintonovou řekl, že je to jeho oblíbená kniha. Hintonová na to řekla, že když někdo označí její knihu ''Dravé ryby'' za oblíbenou, pobýval obvykle v polepšovně. (CliffLee)
  • Jde o jedinou adaptaci S.E. Hintonové, ne které se nepodílel Emilio Estevez. (CliffLee)

Reklama

Reklama