foto

Mickey Rourke

  • nar. 16.9.1952 (64 let)
    Schenectady, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Philip Andre Rourke Jr. se narodil 16.9.1956 v Schenectady, New York, USA. Vystudoval na the Lee Strasberg Institute a v roce 1979 se poprvé pokusil stát hercem ve Spielbergově válečné komedii 1941. Sláva přišla náhle. Po filmech DINER, DRAVÉ RYBY a především 9 A 1/2 TÝDNE se stal hvězdou a hereckým idolem zároveň. Prý sice smrděl po cigaretách a alkoholu, ale byl oblíbený. To se však zase záhy změnilo.

Možná právě nominace na malinu za nevalnou SMYSLNOU ORCHYDEJ a HODINY ZOUFALSTVÍ Rourkea donutila přestat skoro točit a stát se boxerem. V roce 1991 jeho boxerská kariéra začala. Nijak moc se však neuplatnil a proto trvala pouhé tři roky. Nestihnul toho za tu dobu moc natočit a co natočil byly neúspěšné filmy (BÍLÉ PÍSKY, POSLEDNÍ PSANEC). Co však stihnul bylo, totálně se zničit. Přišel o přední zuby, drogoval, pil a v roce 1994 byl zatčen. Jediné co mu zůstalo byl tělesný smrad. Po neúspěšné sebevraždě začalo léčení. To jediné se mu po dlouhé době povedlo. K nepoznání změněný, zatuchlý a v obličeji drogami rozežraný Rourke se rozhodl vrátit k herectví.

Rozhodnout se a něco udělat je ale rozdíl. Cesta byla dlouhá a spletitá, plná velice špatných a neznámých filmů jako např. EXIT IN RED, BULLET, 9 A 1/2 TÝDNE 2, nebo POINT BLANK. Občas se objevil v něčem výraznějším, jako byly DOUBLE TEAM, BUFFALO 66 či PŘÍSAHA a SEJMĚTE CARTERA. Ale pořád si ho nikdo nevšímal a kdo ho viděl, řekl si: " On ještě žije ?". Zlom přišel až nedávno. Teenagerům se mohl zalíbit jako podivný "kuchař" pervitinu ve feťácké komedii ŠŇUP. Pro větší publikum se objevil v pokračování Desperada KDYSI DÁVNO V MEXIKU a akčním filmu s Denzelem Washingtonem MUŽ V OHNI jako podrazácký právník.

Tím ještě větším zlomem bude možná velice očekávaná filmová verze slavného brutálního comicsu SIN CITY Roberta Rodrigueze nebo nový film Tonyho Scotta DOMINO. Ať tak nebo tak, Mickey Rourkeovi se návrat podařil. Ne do první ligy a ne s honorářem 20 milionů dolarů, ale s ohledem na minulost na jedničku. Jak sám říká: "Dělám filmy hlavně sám pro sebe. Člověk je tady na zemi právě jen tak dlouho, aby stačil vypít šálek kávy, to je všechno. Mám jenom jeden život a nemůžu se líbit všem..."

Robert "Gary" Vrba

Herecká filmografie

2017 Mobster: A Call for the New Order
Motor City
2016 Swap
2015 Ashby
Effects of Blunt Force Trauma, The
Skin Traffik
Válečná banda
2014 Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil
2013 Java Heat
Řežba v Tombstone
2012 Black November: Struggle for the Niger Delta
Kurýr z podsvětí
2011 Black Gold
Válka Bohů
2010 Expendables: Postradatelní
Iron Man 2
Krev na křídlech
13
2008 Informátoři
Smrtící úder
Wrestler
2006 Stormbreaker
2005 Domino
Sin City - město hříchu
2004 Muž v ohni
2003 Inkognito
Tenkrát v Mexiku
2002 Šňup
2001 Klářin portrét
Přísaha
Švábi
The Hire: The Follow
2000 Sejměte Cartera
Věznice
1999 Out in Fifty
Shades
Shergar
1998 Bez návratu
Černý čtvrtek
Osudová sázka
Thicker Than Blood (TV film)
1997 Double Team
Champions Forever: The Latin Legends
Vyvolávač deště
9 a 1/2 týdne II
1996 Mickey Rourke, Actor or Boxer? (TV film)
Pokušení zabít
Střela
Theory of Obstacles, The (TV film)
1995 Konec sezóny
1994 Poslední psanec (TV film)
Trestanec F.T.W.
1992 Bílé písky
1991 Harley Davidson a Marlboro Man
1990 Hodiny zoufalství
1989 Fešák Johnny
Francesco
Smyslná orchidej
1988 Homeboy
1987 Angel Heart
Modlitba za umírající
Štamgast
1986 9 a 1/2 týdne
1985 Rok Draka
1984 Papež z Greenwich Village
1983 Dravé ryby
Eureka
1982 Bistro
1981 Žár těla
1980 Act of Love (TV film)
City in Fear (TV film)
Fade to Black
Nebeská brána
Rape and Marriage: The Rideout Case (TV film)
1979 1941

Dokumentární

2014 Hollywood Banker
2013 Generation Iron - vyp.
2012 Já, Bruce Lee (TV film)
Sunset Strip
2011 Film o filmu: Válka bohů
2010 Breaking the Code: Behind the Walls of Chris Jericho
Inferno: The Making of 'The Expendables' (TV film)
2009 La traversée du désir
Within the Ring
42nd Street: River to River
2005 Vengeance Is Mine: Reinventing 'Man on Fire'
2003 Bukowski: Born into This
Sex at 24 Frames Per Second - a.z.
1999 Hollywood: Wild in the Streets

TV pořady

2014 Late Night with Seth Meyers (TV pořad)
2010 Scream Awards 2010 (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2010 (TV pořad)
2009 BAFTA Film Awards 2009 (TV pořad)
Oscar's Red Carpet 2009 (TV pořad)
Spike's Guys Choice (TV pořad)
The 25th Anniversary of WrestleMania (TV pořad)
WWE Hall of Fame 2009 (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2009 (TV pořad)
81. Annual Academy Awards (TV pořad)
2008 Piilokamerapäälliköt (TV pořad)
2007 Xposé (TV pořad)
2004 Fashion News Live (TV pořad)
Le grand journal de Canal+ (TV pořad)
2003 Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)
2001 Friday Night with Jonathan Ross (TV pořad)
1998 Tout le monde en parle (TV pořad)
1994 Inside the Actors Studio (TV pořad)
1993 Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1990 Word, The (TV pořad)
1988 Lunettes noires pour nuits blanches (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)
1981 Wetten, dass..? (TV pořad)

Hudební videoklipy

2001 Enrique Iglesias: Hero (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace