foto

Laurence Fishburne

  • nar. 30.7.1961 (55 let)
    Augusta, Georgia, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Laurence Fishburne je herec, producent a režisér, který má na svém kontě pozoruhodné množství počinů. Na televizních obrazovkách se poprvé objevil v deseti letech v dramatickém seriálu One Life to Live a na plátnech kin debutoval ve dvanácti letech ve snímku Cornbread, Earl and Me. V patnácti letech se objevil ve filmu Apokalypsa, prvním z řady kultovních klasik, které se v jeho pozoruhodně dlouhé kariéře objevují.

Fishburne si svým všestranným hereckým nadáním vysloužil řadu ocenění divadelních, filmových i televizních. V roce 1992 získal cenu Tony za svůj výkon v roli Sterlinga Johnsona ve hře Augusta Wilsona Two Trains Running. V roce 1993 získal svou první cenu Emmy za epizodu The Box seriálu Tribeca, a v roce 1997 k ní přidal další za svou one man show Thurgood. V roce 1993 byl také nominován na Oscara za svůj výkon v biografickém filmu Tina Turner. V roce 1997 byl nominován na cenu Emmy za roli v televizním filmu Miss Evers' Boys, za kterou získal také cenu NAACP Image Award. Na tomto filmu se podílel také jako vedoucí výroby. Na cenu NAACP Image Award byl za svou kariéru nominován celkem osmnáctkrát, z toho pětkrát se mu podařilo nominace proměnit – zatím naposledy v roce 2015 za roli v seriálu stanice ABC Black-ish.

(Falcon)

Herecká filmografie

Filmy

2018 The Alchemist
2017 John Wick 2
Last Flag Flying
2016 Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti
Pasažéři
Standoff
2015 Miles and Me
2014 Bez kormidla
Jízda švárů
Signál z neznáma
2013 Khumba
Kolonie
Muž z oceli
2011 Have a Little Faith (TV film)
Nákaza
Thurgood (TV film)
2010 Predátoři
2009 Black Water Transit
Ozbrojení a nebezpeční
2008 Days of Wrath
Muka
Oko bere
2007 Bobby Z
Fantastická čtyřka: Silver Surfer
Želvy Ninja
2006 Akeelah
Bobby
Mission: Impossible III
V zajetí teroru
2005 Kiss Kiss Bang Bang
Přepadení 13. okrsku
2003 Matrix Reloaded
Matrix Revolutions
Motorkáři
Tajemná řeka
2001 Agent Bílá krvinka
2000 Dnes nebo nikdy
1999 Matrix
1998 Vítejte v Hollywoodu
Vždy proti přesile (TV film)
1997 Gangster
Horizont události
1996 Before Your Eyes (TV film)
Kennedy Center's 25th Anniversary (TV film)
Vzali roha
1995 Holé lebky
Letci z Tuskegee (TV film)
Lháři
Othello
Vražedné alibi
1993 Nevinné tahy
Tina Turner
1992 Choices (TV film)
Tajná mise
1991 Causa Wardových
Chlapci ze sousedství
1990 Král New Yorku
Rychlopalba
Vyznamenání (TV film)
1988 Blázinec ve škole
Rudé horko
1987 Cherry 2000
Noční můra v Elm Street 3: Bojovníci ze sna
Zahrady z kamene
1986 Pouliční gang
Quicksilver
1985 Purpurová barva
1984 Cotton Club
1983 Dravé ryby
Příběh Medgara Everse (TV film)
1982 Přání smrti 2
1980 Nezaručená zpráva o válce (TV film)
Willie and Phil
1979 Apokalypsa
Fast Break
1975 Cornbread, Earl and Me
If You Give a Dance, You Gotta Pay the Band (TV film)

TV seriály

2016 Kořeny (TV seriál)
2015 Hannibal (TV seriál)
The Wrath of the Lamb (S03E13)
The Number of the Beast Is 666 (S03E12)
...And the Beast from the Sea (S03E11)
další epizody (13)
The Muppets (TV seriál)
2014 Black-ish (TV seriál)
Hannibal (TV seriál)
Mizumono (S02E13)
Tome-wan (S02E12)
Ko No Mono (S02E11)
další epizody (13)
2013 Hannibal (TV seriál)
Savoureux (S01E13)
Relevés (S01E12)
Rôti (S01E11)
další epizody (13)
2012 Comix from the Underground (TV seriál) - a.z.
2004 Kriminálka New York (TV seriál)
2002 Kriminálka Miami (TV seriál)
2000 Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
1986 Pee-wee's Playhouse (TV seriál)
1980 The Six O'Clock Follies (TV seriál)
1972 M*A*S*H (TV seriál)
1968 One Life to Live (TV seriál)

Dokumentární

2016 Dawn of the Justice League (TV film)
Roots: A History Revealed (TV seriál)
2014 Hannibal Post Mortem (TV film)
2010 A Man's Story
2007 AFI's 100 Years... 100 Movies: 10th Anniversary Edition (TV film)
2006 Making of 'Event Horizon', The
2005 Ashes and Snow
2004 Burly Man Chronicles, The
Matrix Recalibrated, The
Matrix Reloaded Revisited, The
Matrix Revolutions Revisited, The
2003 Crash Course
History of Sex, A
The Soul of a Man
2001 Christianity: The First Two Thousand Years (TV seriál)
Matrix: Nová návštěva
2000 Michael Jordan to the Max
1999 Inside Film Awards (TV seriál)
Making 'The Matrix' (TV film)
1997 Miss Evers' Boys (TV film)
1993 Wild West, The (TV seriál)
1991 Srdce temnoty: režisérská apokalypsa
1990 Civil War, The (TV seriál)

TV pořady

2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2013 Real, The (TV pořad)
The Queen Latifah Show (TV pořad)
2010 62. Emmy Awards (TV pořad)
2009 Zlatý Glóbus 2009 (TV pořad)
2008 Elvis Mitchell: Pod vlivem (TV pořad)
60th Primetime Emmy Awards, The (TV pořad)
2006 2006 Black Movie Awards, The (TV pořad)
2005 Black Movie Awards, The (TV pořad)
2004 Tavis Smiley (TV pořad)
1997 The 49th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1996 The 48th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1994 66. Annual Academy Awards (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1988 Christmas Special (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

2018 The Alchemist
2000 Dnes nebo nikdy

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(127)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace