Reklama

Reklama

Velká železniční loupež

  • USA The Great Train Robbery (více)

Obsahy(1)

Film, který je považován za vůbec první western, tedy za zakladatele později tolik oblíbeného žánru. Zápletka Velké vlakové loupeže vám jistě bude známa z mnoha a mnoha jiných westernů. Čtveřice banditů nejprve přinutí telegrafistu k poslání zprávy, která zajistí neplánované zastavení vybraného vlaku. Ten poté přepadnou, s lupem prchnou, ale ne na dlouho. Download filmu zde. (HOODY)

(více)

Recenze (164)

anais 

všechny recenze uživatele

Skutečná klasika, na které nelze než obdivovat nápadistost a odvahu přicházet s novými prvky na filmové plátno (viz slavný výstřel do diváků). Jak tomu ale u těchto průkopnických snímku často bývá, zub času jim odkousal kontroverznost a dostavilo se spíš lehké, leč obdivné pobavení. Kdo si rád zavzpomíná , nechť neváhá a sežene si tento skvostík. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Sergio Leone to nie je, no Edwin Porter bol jedným z prvých režisérov, ktorý do svojich filmov vkladali viac než len náznaky deja. A práve vďaka tomu môžeme v legendárnom snímku vidieť kompletné prepadnutie a vylúpenie vlaku, ktoré sa nezaobíde bez mŕtvych. Úspešná lúpež sa však musí aj poriadne osláviť, lenže pri zábave sa vytráca ostražitosť, a tak musí nakoniec dôjsť k nevyhnutnému stretu so zákonom, ktorý skončí riadnou prestrelkou. Na svoj vek stále veľmi životaschopné a technicky výborne vyladené dielo, ktoré položilo stavebný kameň westernu tak, ako ho dnes poznáme. ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Western je žánr který se od vzniku filmu změnil ze všech nejméně. Po roce 1927 přibyl zvuk, časem i barva, ale ploché postavy, stylizované přestřelky a způsob vedení příběhu zůstal až do Leoneho v podstatě stejný. Skoro všechno co správné dobrodružství z Divokého západu potřebuje, se dá najít už v The Great Train Robbery. Snímek proto pro laického diváka působí překvapivě moderně, a ten poučený zase může docenit progresivní kinematografické techniky použité Edwinem S. Porterem. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

První western, který před 107 lety vyrazil dech určitě mnoha divákům. U němých filmů je občas problém, že člověk ani úplně neví o čem vlastně jsou - ještě, že existuje něco jako obsah filmu :-) ... Inu příběh je to zajímavý a jelikož trvá jen něco přes deset minut, tak nenudí. Velkou výtku bych měl k těm barevným zásahům do průběhu filmu - to mi fakt bilo do očí. Na druhou stranu, s takovým rozpočtem lepší než některé současné paskvily. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

A holky mají po tanečních! Proradní desperáti, zapomenutý telegrafista, výbuch, ohrožování nevinných cestujících, pár smolařů s olovem v těle, potvrzení přísloví: „Neříkej hop, dokud nepřeskočíš.“ a pak to nejlepší nakonec, „zapojení“ diváka do filmu. Škoda ovšem toho překvapivě kolísavého tempa a až trochu směšného „nenápadného“ střihu u figuríny, proto jen slabší 4*. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (23)

  • Originální negativ filmu pořád existuje, a to ve výborném stavu. Knihovna amerického Kongresu, která jej vlastní, může stále vyrábět nové kopie. (JayZak)
  • Film bol pôvodne distribuovaný s poznámkou, že slávny záber banditu strieľajúceho z pištole do kamery mohol byť umiestnený buď na začiatku, alebo na konci filmu. Všetci si to ale nechali na koniec. (westerns)
  • Jedním z herců ve filmu je i G. M. Anderson, který se později stal hvězdou westernových filmů jako postava Bronco Billy. (ČSFD)

Reklama

Reklama