Reklama

Reklama

Velká železniční loupež

  • USA The Great Train Robbery (více)

Obsahy(1)

Film, který je považován za vůbec první western, tedy za zakladatele později tolik oblíbeného žánru. Zápletka Velké vlakové loupeže vám jistě bude známa z mnoha a mnoha jiných westernů. Čtveřice banditů nejprve přinutí telegrafistu k poslání zprávy, která zajistí neplánované zastavení vybraného vlaku. Ten poté přepadnou, s lupem prchnou, ale ne na dlouho. Download filmu zde. (HOODY)

(více)

Recenze (164)

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Sergio Leone to nie je, no Edwin Porter bol jedným z prvých režisérov, ktorý do svojich filmov vkladali viac než len náznaky deja. A práve vďaka tomu môžeme v legendárnom snímku vidieť kompletné prepadnutie a vylúpenie vlaku, ktoré sa nezaobíde bez mŕtvych. Úspešná lúpež sa však musí aj poriadne osláviť, lenže pri zábave sa vytráca ostražitosť, a tak musí nakoniec dôjsť k nevyhnutnému stretu so zákonom, ktorý skončí riadnou prestrelkou. Na svoj vek stále veľmi životaschopné a technicky výborne vyladené dielo, ktoré položilo stavebný kameň westernu tak, ako ho dnes poznáme. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Proč se po Velké železniční loupeži natáčejí další a další filmy je mi záhadou. Jsou totiž již jen mlácení prázdné slámy a variací téhož. Porter do těch několika málo minut totiž vměstnal naprosto, ale opravdu naprosto, vše co by si jen divák mohl přát vidět. Jestli za život vidět jediný film, tak tenhle. Není sice ani zdaleka nejlepší, ale je čistou esencí filmu jako takového. A to prosím bez náznaku jakékoli nadsázky či snad dokonce ironie. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Film, který je mnohými považován za vůbec první western, tedy za zakladatele později tolik oblíbeného žánru. Zápletka Velké vlakové loupeže vám jistě bude známa z mnoha a mnoha jiných westernů. Čtveřice banditů nejprve přinutí telegrafistu k poslání zprávy, která zajistí neplánované zastavení vybraného vlaku. Ten poté přepadnou, s lupem prchnou, ale ne na dlouho. Velice srozumitelnou filmovou řečí vyprávěný děj se odehrává ve čtrnácti scénách, z nichž nejpamětihodnější je ta poslední: Vůdce banditů zamíří svým koltem přímo do kamery a vystřílí celý zásobník. V době svého vzniku byla Loupež promítána s varováním, že se tato scéna může objevit na začátku, na konci, nebo na začátku i na konci, což nepochybně umocnilo divácký zážitek. Ani dnes, po více než sto letech, se však nejedná o nudu k uzívání. Přínos tohoto snímku je nezanedbatelný (již dříve použité techniky jsou zde poprvé spojeny do jednolitého, organického celku) a krom toho, těch dvanáct minut se vždycky dá přežít. 80% Zajímavé komentáře: Karlos80, sullafelix, sta (??), Cimr ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

[2/1001] Velká železniční loupež je film z roku 1903, přesto se však jedná o vcelku zdařilý snímek, na jehož sledování je vzrušující už i samotný fakt, že je starší jak 100 let. Přestože nejspíše nejsem schopen tuto věc posoudit, myslím si, že režisér ve snímku zkoušel značně improvizovat, takže se v něm objevily na začátek 20. století dost šokující a kontroverzní věci. Musím se přiznat, že jsem byl opravdu velice příjemně šokován a navíc se můžu pochlubit, že jsem viděl pěkně starý film. Z Velké železniční loupeže by se mohli dost poučit i dnešní režiséři... ()

TheRoller 

všechny recenze uživatele

Prvýkrát v dejinách filmu môžme vidieť zastrelenie postavy. Zakladateľ nie len celého žánru Western, ale aj námet na veľkú časť filmov v tomto žánri. Je zaujímavé, že namiesto toho, aby film slúžil ako základná inšpirácia na zdokonalovanie nadchádzajúcich filmov s podobnou témou, slúži ako matrica, podľa ktorej sa tvoria len variácie a to aj mnoho, mnoho rokov po vzniknutí The Great Train Robbery. Ide tak o nepopierateľný fakt, že tento film už v roku 1903 predbehol svoju dobu, čo sa určitých kritérií týka, minimálne o polstoročie. A tak aj vďaka nemu, predstavujúc dôležitú časť v prekrásnej skladačke, je dnes kinematografia na takej (vysokej) úrovni. Najlepší moment: Samozrejme, namierenie banditu do kamery a výstrel. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (23)

  • Tento kultovní snímek stál pouhých 150 amerických dolarů a byl to 201. film Edisonovy filmové společnosti. (HOODY)
  • První hollywoodský film s kaskadérem Frankem Hanawayem, který byl obsazen pro svou schopnost pádu z koně, aniž by si ublížil. (Mr.Critic)

Reklama

Reklama