Reklama

Reklama

Zánik domu Usherů

  • USA House of Usher (více)
Trailer

Snímek představuje první Cormanův přepis díla Edgara Allana Poea, k jehož tvorbě se pak v následujících letech několikrát vrátil, ať už k přímé adaptaci literární předlohy nebo je n jako ke zdroji inspirace. Mladý muž přijíždí do ponurého sídla Rodericka Ushera, aby si odtud odvezl jeho sestru, s níž je zasnouben. Od prvního záběru je však zřejmé, že majitel domu i jeho sestra jsou pronásledování rodovou kletbou, která se jako temný mrak vznáší nad kdysi honosnou stavbou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

genetique 

všechny recenze uživatele

Ďalší sfilmovaný Poe a ďalšie (len) tri hviezdičky odo mňa. Zápletka je konečne "normálnejšia", bez zbytočných fantasy prvkov, správna dávka mysterióznosti, pekelných síl, démonickej charizmy od Pricea a ideálnej stopáže. Tento archaický typ thrilleru mi však priniesol svoje čaro, nenudil a občas som sa pýtal sám seba aké by to bolo preniesť Poeove námety do súčasnosti. Toto je ale taká filmovo kvalitná horrorová oddychovka aj pre slabšie žalúdky. Ja by som zniesol kľudne oveľa viac. 70%. ()

AlistairMir 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo překvápko během filmu jako už dlouho ne. První polovina mě totiž celkem i nudila, ne že by to bylo nekoukatelné, ale čekal jsem více a ono záhadné, děsivé tajemství bylo v první polovině pro mě zaobaleno opravdu nezáživně a dokonce i můj oblíbený Vincent Price mi jako obarvený blondýn s zženštilým chováním pil krev (ale zahrál to parádně, člověk ho fakt nesnášel už od pohledu, tak co si stěžuju :-D )...Pak přišla první scéna s obrazy a film najednou otočil doslova o stoosmdesát, atmosféra konečně dupla na plyn a už to bylo jak jsem doufal, že to bude. Ponuré, strašidelné s příběhem , který jsem najednou hltal a byl napnutej jak to dopadne. Druhá scéna s obrazy mi způsobila mrazení v zádech, no sakra kdo by to byl řekl, a Madeline? Tak to byla úžasná změna !! První půlka za mě tak na 2* , druhá půlka za plnou palbu tak jak hodnotit? No myslím, že je vždy lepší když se film rozjede, než když v polovině dojede, takže za krásnej skok kupředu nakonec s klidným svědomím sázím 4* a vřele doporučuji. ()

Reklama

Master19 

všechny recenze uživatele

Moje třetí setkání se Cormanovým Poem - nutno dodat, že bych ho směle zařadil na úroveň mé oblíbené Jámy a kyvadla. Pravdou zůstává, že spousta scén (včetně závěrečné destrukce) je z dnešního pohledu točena velmi naivně, ale mistrně provedená gradace atmosféry a démonická hlavní postava dělají z těchto horůrků záležitosti vskutku neopakovatelné. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Zbožňujem tieto staré gotické “vykopávky”, ktoré sa odohrávajú v rôznych kaštieľoch, hradoch či zámkoch. Nádherné kulisy, kostýmy, dialógy, na aké v dnešnej dobe vo filmovej brandži už nenarazíte. Napriek tomu, že ma “Zánik domu Usheru” vďaka zvedavosti z rozuzlenia, či neuveriteľne dokonalému kastingu bavil, kvalitatívne sa na “Jama a kyvadlo”, nechytá. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Joo, tak tohle mělo fakt koule. Zvláště v 11večer.;-) Má 1. 60tková Cormanovka totiž kdysi byla ten ultranudný Haunted Palace, který má býti jakýmsi prapodivným mixem H.P.Lovecrafta a Poea a vyšel z toho jen ten Poe a to ještě zdeformován, což by se autorovi asi nelíbilo. Zpočátku jsem se sice trochu obával té délky, leč ukázalo se, že obava byla marná. Jelikož jsem si po mnoha a mnoha letech vzpoměl, že Corman začal 8 Poeovkami, tak jsem zkusil zrovna tu 1. ze série a to navzdory tomu, že jde o adaptaci toho snad nejprofláklejšího příběhu od velkého Poea. Já mám raději jiné. Dosud, nenatočené. A i když to není zrovna (u Cormana klasika) nejpřesnější adaptace, tak to je na 4 jen to fikne a časem to možná bude i na plný počet. Samotný dům je prostě žůžo. I když uvnitř méně ponurý, než z venku. Taky je zde (jako jinde) viděti jasná Cormanova pyromanská touha, páč ten chlápek musel snad všude aspoň něco spálit. Heh. A když jsem si přečetl (zde jsem to neudělal) v koncových creditech, kdo napsal scénář, tak mi bylo ihned jasné, proč jsem byl tak potěšen. Někdy si říkám, že mistr Matheson snad měl větší dar na předělávání jiných klasiků SF/H (důkazem budiž jest jeho pozdější přepsání/inspirace Proklatosti od jiného machra Ambrose Bierce, kteroužto v podstatě předělal od základů pro 2.s. Masters of Horror v díle...Ta Zatracená Věc, kterou důr. doporučuji. Jedna z nejnihiličtějších lahůdek, v žánru H), než ve svých dílech. Ale to berte s reservé. Faktický napínák. Ovšem jen pro veterány, kterým nevadí až příliš velká theatrálnost a i na 60tá léta, poněkud (záměrně?) ošuntělá vizualizace. Něco jako, divadelní představení ve filmu. Což já tedy rozhodně neberu jako mínus. Poe totiž theatrální byl. Někdy záměrně...někdy ne. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (10)

  • Vincent Price si kvůli roli přebarvil vlasy. (Chatterer)
  • Původně měl Roger Corman točit dva jiné nízkorozpočtové černobílé filmy, studio ale nakonec souhlasilo, aby natočil tento barevný film s vyšším rozpočtem. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel Roger Corman

Zemřel Roger Corman

12.05.2024

Svět filmu přišel o jednu z ikon americké kinematografie, v kalifornské Santa Monice totiž zemřel legendární americký režisér, producent a scenárista Roger Corman. Bylo mu úctyhodných osmadevadesát… (více)

Klasiky v novém šatu

Klasiky v novém šatu

19.05.2009

Edgar Allan Poe (na obr.): „Zánik domů Usherů“; Emily Brontë: „Bouřlivé výšiny“; Miguel de Cervantes: „Don Quixote“. A k tomu švýcarská legenda o kušostřelci Vilému Tellovi. Ano, nové adaptace… (více)

Reklama

Reklama