Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jejím jediným zločinem bylo, že se stala obětí. Psychologické drama Znásilnění (1988) režiséra Jonathana Kaplana vzbudilo ve své době značnou pozornost. Vyzývavá servírka Sára Tobiasová (Jodie Fosterová) je v nočním baru znásilněna třemi muži. Jejího případu se ujme mladá prokurátorka Kathryn Murphyová (Kelly McGillisová), která se rozhodne obžalovat nejen tři násilníky, ale také houf okolo stojících mužů, kteří všemu přihlíželi a nejenže zločinu nezabránili, ale naopak provinilce nadšeně povzbuzovali. Prokurátorka se při vedení obžaloby musí potýkat především se svojí nedůvěrou vůči Sáře, která je díky neuspořádanému životu velmi nevěrohodnou svědkyní… Film byl vyzdvihován především kvůli přesvědčivému výkonu Jodie Fosterové, která tady vytvořila svou první velkou „dospělou“ roli, za niž mj. dostala Oscara, Zlatý glóbus (ex aequo), Cenu Národní filmové rady (NBR) a Donatellova Davida. Rovnocennou partnerkou jí v úloze žalobkyně byla Kelly McGillisová, v té době i známější herečka díky hlavní ženské roli v diváckém hitu Top Gun (1986). Ani po třiceti letech neztratilo Znásilnění nic ze své naléhavosti. Spíš naopak, když ho dáme do souvislosti s nedávnými obviněními několika známých osobností ze sexuálního obtěžování, jež pobouřila nejen Hollywood, ale celou americkou společnost. Snímek uvádíme s původním distribučním dabingem z roku 1990, který jsme před vysíláním celý zrekonstruovali do přijatelné technické podoby. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (125)

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Celému filmu dominuje brilantná Jodie Foster, určite si Oscara zaslúžila. Nie žeby bol film nejaký strhujúci, ale rozhodne je mimoriadne realistický a nenudí. Hlavne moja obľúbená Jodie Foster ma prinútila aby som si to pozrel a urobil som dobre. Skoro som zabudol spomenúť výborný výkon Kelly McGillisovej. Kvalitná dráma... ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Pro mou osobu špatně vystavěný scénář. Ono znásilnění mi přišlo značně nevěrohodné. Nemůžu sympatizovat s "hrdinkou", která si o "to" vyloženě koledovala. Scéna znásilnění měla být dle mého znázorněna značně syrověji a hlavně uvěřitelněji. Ani bravurní výkon Jodie Fosterové nezachrání slabší dějovou a psychologickou (to hlavně) stránku filmu. ()

Reklama

myse 

všechny recenze uživatele

No jak já nemám ráda šťastný filmový konce, tak tady jsem celou dobu hlavní hrdince vší silou držela palce, aby to pro ni co nejlépe dopadlo. Film se dotýká tématu, které nenechá slušného člověka klidným. Je až k nevíře sledovat, jak něčí špatná pověst může ovlivnit náhled na celý soudní případ; zaslouží si takoví lidé (ženy) znásilnění víc než ti slušnější? Skvělé zpracování aktuálního problému, s úžasnou Jodie Fosterovou v hlavní roli. Obzvláště se mi líbilo, že byli nakonec potrestáni nejen samotní aktéři znásilnění, ale i povzbuzovači, bez nichž by pravděpodobně k onomu trojtiému znásilnění vůbec nedošlo. Drama jak řemen, pro mě velmi silný zážitek, ani chvilku jsem se nenudila. ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Hodně subjektivní hodnocení,kdy mnou značně neoblíbený téma-tzv.soudní drama a občas patos jako zápor, a na straně druhé výborná Jodie (byť rozhodně nejsem její fan) a uvěřitelný příběh jako klad. (poslední a snad jediné ,,soudní drama",které se u mě dočkalo nadprůměrného hodnocení byl Můj bratranec Vinny,- a takhle to mám se vším....) ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Strhující a Oscarem zcela právem oceněný výkon Jodie Foster za roli ženské, která si "koledovala" a vykoledovala. Je krátká sukně, tanec a lascivní pohled výzva a povolenka ke znásilnění? Je to polehčující okolnost? "My za nic nemůžeme, vona si vo to řekla". Film o hranicích, o výkladu práva, o postojích, o přátelích či "přátelích", prioritách ............. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (23)

  • Aby se lépe připravila na roli Sarah, navštěvovala Jodie Foster kluby napomáhající obětem znásilnění, a také četla výpovědi z některých případů. (D3VIL)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno