Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jejím jediným zločinem bylo, že se stala obětí. Psychologické drama Znásilnění (1988) režiséra Jonathana Kaplana vzbudilo ve své době značnou pozornost. Vyzývavá servírka Sára Tobiasová (Jodie Fosterová) je v nočním baru znásilněna třemi muži. Jejího případu se ujme mladá prokurátorka Kathryn Murphyová (Kelly McGillisová), která se rozhodne obžalovat nejen tři násilníky, ale také houf okolo stojících mužů, kteří všemu přihlíželi a nejenže zločinu nezabránili, ale naopak provinilce nadšeně povzbuzovali. Prokurátorka se při vedení obžaloby musí potýkat především se svojí nedůvěrou vůči Sáře, která je díky neuspořádanému životu velmi nevěrohodnou svědkyní… Film byl vyzdvihován především kvůli přesvědčivému výkonu Jodie Fosterové, která tady vytvořila svou první velkou „dospělou“ roli, za niž mj. dostala Oscara, Zlatý glóbus (ex aequo), Cenu Národní filmové rady (NBR) a Donatellova Davida. Rovnocennou partnerkou jí v úloze žalobkyně byla Kelly McGillisová, v té době i známější herečka díky hlavní ženské roli v diváckém hitu Top Gun (1986). Ani po třiceti letech neztratilo Znásilnění nic ze své naléhavosti. Spíš naopak, když ho dáme do souvislosti s nedávnými obviněními několika známých osobností ze sexuálního obtěžování, jež pobouřila nejen Hollywood, ale celou americkou společnost. Snímek uvádíme s původním distribučním dabingem z roku 1990, který jsme před vysíláním celý zrekonstruovali do přijatelné technické podoby. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (125)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Jodie Foster bez debat herecky excelentní, ale to mi samo o sobě nestačí, abych z toho filmu byl nějak unešený, když už jsem tam žádný jiný klad nenašel. Dost jsem se u toho nudil, ten film v podstatě zcela postrádá jakékoli drama nebo napětí - pachatele si odvedou stejně snadno, jako když jdete koupit rohlíky, a od začátku je zcela jasné, že obžaloba soudní proces vyhraje, jinak by ten film vůbec nevzniknul a ten jeho koncept by nedával smysl. Celkově asi moc nemusím filmy, jejichž ústřední téma má přitahovat víc pozornosti než filmařské prostředky, jimiž je toto téma zpracováno, čímž si mj. vysvětluji, proč zde tolik lidí ventiluje své irelevantní názory na to, zda si za to Sarah mohla sama či nikoli (film myslím zcela přesvědčivě ukazuje, jaká je odpověď na tuto otázku). Podle mě je to zcela konvenčně natočený film (viděl jsem tam mnoho příležitostí, jak mohl být scénář lepší - svědkyně by třeba mohla pachatele krýt, protože by žárlila na mladou hezkou Sarah, prokurátorka by sama mohla mít trauma z dávného znásilnění, soudce by mohl být uplacený pachateli a posléze potrestán spolu s nimi, Sarah by mohla mít zavázané oči, aby nemohla identifikovat pachatele a jejich chytání se víc zdramatizovalo, mohla by také mít AIDS a všechny pachatele nakazit, nebo by mohla při znásilnění otěhotnět a řešit, kdo je otcem a co udělat s dítětem, a celé by to mohlo být vyprávěno z různých perspektiv... prostě podle mě tam byla hromada možností, jak tu lineární nudu rozbít nějakými zvraty či pohledy jiných postav), který je navíc hodně zaseknutý v době svého vzniku, všechny ty tehdejší příšerné kostýmy, účesy, auta, apod. odváděly mou pozornost stranou od vyprávěného příběhu, který mě nebavil i tak; navíc jsem to viděl v českém dabingu, který ten dojem taky moc nevylepšil, v původním znění by to snad bylo lepší. Celkově bych se tomu filmu podruhé vyhnul. ()

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Celému filmu dominuje brilantná Jodie Foster, určite si Oscara zaslúžila. Nie žeby bol film nejaký strhujúci, ale rozhodne je mimoriadne realistický a nenudí. Hlavne moja obľúbená Jodie Foster ma prinútila aby som si to pozrel a urobil som dobre. Skoro som zabudol spomenúť výborný výkon Kelly McGillisovej. Kvalitná dráma... ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Rozporuplný film. Je samotné "fandění" pachateli zločinu trestným činem? Kdyby mi tu otázku někdo položil předtím, než jsem Znásilnění viděl, řekl bych jednoznačné "ne". Teď se můj názor změnil, ale zase nijak radikálně. Nicméně to, že nedokážu jednoznačně říct "ano" či "ne", mě hraje na nervy. Jody byla vynikající jako vždy apsát o ní, že to je její životní role je zbytečné - to je totiž prakticky každá. 85% ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Hodně subjektivní hodnocení,kdy mnou značně neoblíbený téma-tzv.soudní drama a občas patos jako zápor, a na straně druhé výborná Jodie (byť rozhodně nejsem její fan) a uvěřitelný příběh jako klad. (poslední a snad jediné ,,soudní drama",které se u mě dočkalo nadprůměrného hodnocení byl Můj bratranec Vinny,- a takhle to mám se vším....) ()

RomanHyde 

všechny recenze uživatele

Malý průměrný film s jedním velkým excelentním hereckým výkonem. Ano, nebýt Jodie Foster, pravděpodobně by tento snímek upadl v zapomění našich i televizních archivů. Na problematiku znásilnění je zde nahlíženo z jiné stránky a to té, jak moc si za to žena může sama svou přehnanou vyzývavostí, flirty či provokováním. Bohužel tohle téma je omíláno celých 108 minut a v druhé půlce se již nemůžeme dočkat rozuzlení soudního procesu. Film na mě místy působí dojmem nastavované kaše, jelikož scénář je opravdu slaboučký. Vše nese na svých bedrech Jodie a je třeba ji zatleskat za to, jak krásně tento film utáhla. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (23)

  • Jedná se o jeden ze tří filmů, který vyhrál Oscara za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli, aniž by byl aspoň nominován v jiné kategorii. Další snímky jsou Tři tváře Evy (1957) a Misery nechce zemřít (1990). (GreatestFan)

Reklama

Reklama