foto

Jonathan Kaplan

  • nar. 25.11.1947 (71 let)
    Paris, Francie

Biografie

Režisér Jonathan Kaplan je synem filmového hudebního skladatele Sola Kaplana a herečky Frances Heflin a narodil se v Paříži 25. listopadu 1947. Jeho sestra Mady Kaplan a synovec Van Heflin se také věnovali herectví.

Jonathan Kaplan zahájil svou kariéru již jako dětský herec v divadelních scénách: např. hrál na Broadwayi pod režijním vedením veleslavného Elii Kazana ve hře The Dark at the Top of Stairs, v improvizačním divadle spolupracocal s Martinem Rittem v Molly Maguires či s Arthurem Hillem v Plaza Suite. V příštích letech vystudoval univerzitu v Chicagu, kde získal bakalářský titul a následně pokračoval ve filmové škole na New York University, kde v roce 1965 natočil krátký film Stanley, jenž mu vynesl cenu na Národním studentském festivalu. Byl studentem Martina Scorseseho. Po dokončení studií pracoval v koncertní síni Fillmore East v New Yorku, až jej vyhledal Roger Corman s nabídkou režie hollywoodského thrilleru NIGHT CALL NURSES (1972), který se stal jeho debutem s platem pouhých 2000 dolarů. Protože Jonathan Kaplan prokázal značnou dávku vynalézavosti a přitom se dokázal držet předem vytyčeného rozpočtu, nenechala na sebe další Cormanova nabídka dlouho čekat a v roce 1973 natočil film THE STUDENT TEACHERS. Další nabídky se jen hrnuly a následovalo např. akční road-movie MUŽ V KAMIÓNU (White Line Fever, 1975) s Janem-Michaelem Vincentem a v roce 1977 i u nás známá komedie s Terence Hillem PAN BILION (Mr. Billion).

Nejvíce se však do povědomí i českých diváků Kaplan zapsal na přelomu 80. a 90. let. Nejprve dramatem upozorňujícím na útrpné zacházení s pokusnými šimpanzi PROJEKT X (Project X, 1987) a především o rok později dramatem ZNÁSILNĚNÍ (The Accused, 1988), který získal nominaci na Zlatého medvěda na MFF v Berlíně a představitelce znásilněné ženy Jodie Foster dokonce vynesl sošku Oscara. Alespoň nominace na Oscara pomohl dosáhnout Jonathan Kaplan také herečce Michelle Pfeiffer, a to za roli v dramatu poukazujícím na rasismus v americké společnosti v období atentátu na J. F. Kennedyho POLE LÁSKY (Love Field, 1992). I tento film měl úspěch na MFF v Berlíně. V témže roce stihl natočit ještě thriller ZHOUBNÁ VÁŠEŇ (Unlawful Entry, 1992) s Kurtem Russellem a Madeleine Stowe, se kterou spolupracoval i o dva roky později v "ženském" westernu PISTOLNICE (Bad Girls, 1994). Tento film se však nesetkal s úspěchem a Jonathan Kaplan poté zaměřil svou činnost na televizní tvorbu - vyjmenujme např. veleúspěšný seriál Pohotovost (ER), na kterém pracoval jako procudent či výkonný producent a celkem 40 epizod také sám režíroval či Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (Law & Order: Special Victims Unit).

K filmu se mezitím vrátil ještě jednou - a naposled - v roce 1999 dramatem dvou dívek uvězněných v Thajsku za pašování drog TÉMĚŘ BEZ ŠANCE (Brokedown Palace) s Claire Danes a Kate Beckinsale, který se však taktéž stal kasovním propadákem a Kaplanovi se tak v Hollywoodu zatím nedostalo další příležitosti.

Jonathan Kaplan byl v letech 1987 až 2001 ženatý s Julií Selzer, věnující se filmovému castingu, s níž má jedno dítě.

Petr "peetriss" Michalik

Režijní filmografie

Filmy

1999 Téměř bez šance
1996 Chladnokrevně (TV film)
1994 Holky z polepšovny (TV film)
Pistolnice
1992 Pole lásky
Zhoubná vášeň
1989 Dítě na zakázku
1988 Znásilnění
1987 Projekt X
1983 Bílá orchidej (TV film)
Srdce na kolech
1981 Gentleman Bandit, The (TV film)
1980 The Hustler of Muscle Beach (TV film)
1979 11th Victim (TV film)
Over the Edge
1977 Pan Bilión
1975 Muž v kamiónu
1974 Tirák Turner
1973 The Slams
The Student Teachers
1972 Night Call Nurses

TV seriály

2013 Witches of East End (TV seriál)
Marilyn Fenwick, R.I.P. (S01E02)
Laskavý dotek (TV seriál)
Hell on Heels (S02E05)
2012 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Hunting Ground (S13E15)
2011 Muž s posláním (TV seriál)
In Case of Separation Anxiety (E04)
In Case of All Hell Breaking Loose (E02)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Totem (S12E20)
Pursuit (S12E17)
2010 Bratři a sestry (TV seriál)
Krátké setkání (S05E02)
Primárky v Pasadeně (S04E14)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Wet (S12E05)
2009 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Anchor (S11E10)
Pohotovost (TV seriál)
Začátek konce (S15E16)
2007 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Snitch (S09E10)
2006 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Underbelly (S08E07)
2005 Inconceivable (TV seriál)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Árijské bratrstvo (S07E06)
Pohotovost (TV seriál)
Návrat do světa (S11E17)
Sama v davu (S11E15)
Kontakt s lidmi (S11E11)
2004 Pohotovost (TV seriál)
Výstřel do tmy (S11E08)
Carterův den (S11E03)
Vyjížďka (S10E22)
další epizody (5)
2003 Pohotovost (TV seriál)
Ztracená (S10E09)
Vzpomínky na Afriku (S10E05)
Co dál? (S10E01)
další epizody (5)
2002 The Court (TV seriál)
Pohotovost (TV seriál)
Naděje umírá poslední (S09E06)
Teorie chaosu (S09E01)
Vězení (S08E22)
další epizody (4)
2001 Pohotovost (TV seriál)
O Vánocích budu doma (S08E10)
Nabídka a poptávka (S08E06)
Čím déle zůstaneš (S08E02)
další epizody (6)
2000 Pohotovost (TV seriál)
Nejkrásnější ze všech darů (S07E09)
Návštěva (S07E06)
Návrat domů (S07E01)
další epizody (6)
1999 Pohotovost (TV seriál)
Smutný případ (S06E07)
Weaverová to zařídí (S06E01)
Poznat Tě (S05E22)
další epizody (5)
1998 Pohotovost (TV seriál)
Trable začátečníků (S05E07)
1997 Pohotovost (TV seriál)
Dotyk, který léčí i zraňuje (S04E05)
Náhodné činy (S03E20)
Víra (S03E16)
další epizody (4)
1994 Picture Windows (TV seriál)
Rebel Highway (TV seriál)
1993 Padlí andělé (TV seriál)

Hudební videoklipy

1984 Rod Stewart - Infatuation (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

Filmy

1977 Pan Bilión
1975 Muž v kamiónu

Herecká filmografie

Producentská filmografie

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace