Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pete Mitchell (Tom Cruise), odvážný mladý letec přezdívaný "Maverick", se začíná stávat nejlepším z nejlepších. Je vyslán na pětitýdenní kurz do kalifornského Miramaru na školu pro elitní vojenské piloty, které se říká Top Gun. Zde se vznětlivý pilot utká s těmi největšími esy v oboru a setká se nejen s vnadnou astrofyzičkou a leteckou instruktorkou Charlie (Kelly McGillisová), ale také s geniálním a velmi soutěživým spolustudentem "Icemanem" (Val Kilmer), s nímž od samého začátku svádí bezohledný boj o prvenství. Zatímco je však Maverick pronásledován záhadnou smrtí svého otce, bude schopen zkrotit svou divokou povahu a získat tak nejen prestižní trofej Top Gunu, ale i srdce milované dívky? (HBO GO)

(více)

Videa (14)

Trailer 2

Recenze (879)

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Pohádka pro dospělé aneb jak mladý a pohledný hazardér ke štěstí, lásce a uznání přišel. Jelikož už je dnes politická a vojenská mentalita úplně jinde, není průměrných 65% žádným překvapením. Ač musel být Scottův "Top Gun" v době svého vzniku totální pecka, já nakonec kotvím někde mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami, protože ač je to po technické stránce výborné, chybí tomu... děj? P.S.: Předpokládám, že nejsem jediná, komu se vybavují extrémně povedené "Žhavé výstřely".;-) ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Jedinečnost Top Gunu spočívá mimo jiné v tom, že se skrze něj dá pochopit, proč Tony Scott tak často a rád používal teleobjektivy. Teleobjektivy tvoří jak známo podstatnou součást jeho režisérského rukopisu. Top Gun je toho dobrým příkladem, protože jsou tu použitý snad v 80% stopáže, ne-li víc. Důvod, proč tomu tak je, si můžeme ukázat na jednoduchém příkladu: představte si, že jste kameraman a někdo jako třeba Tony Scott po vás chce natočit letecké souboje. Jedno z klíčových rozhodnutí se týká toho, jak budete zabírat letadla. Buďto je můžete brát přes normální objektivy, aneb přes teleobjektivy. Normální objektivy, tzn. velký úhel záběru, způsobí, že letadlo se bude moct volně pohybovat od okraje záběru k okraji a bude působit dynamicky, zatímco okolní krajina statičtěji. Oproti tomu teleobjektivy, tzn. malý úhel záběru s extrémním přiblížením k předmětu, udělá z letadla statický prvek na pozadí dynamické a rozostřené krajiny. Toto druhé řešení má ovšem jednu dost nezanedbatelnou výhodu, protože piloti v kokpitu jsou obvykle snímání úplně stejně (kamera nalepená na pilota a dynamicky ubíhající krajina za ním), tudíž když se během soubojů přestřihává z letadla na pilota a vica versa, není v tom tak velký kontrast, jako kdyby se stříhalo z „velkého" pilota na „malé" letadlo brané normálními objektivy. Z hlediska střihu je řešení s teleobjektivy zkrátka lepší. Naopak když jede Tom Cruise na motorce, bere se to často spíš přes normální objektivy, protože žádné střihy na něho jako jezdce za řídítky neexistují, a cílem je naopak to, aby vynikla spíše okolní krajina, topící se čirou náhodu zrovna v tom nekýčovitějším kalifornském západu slunce. Top Gun tudíž chápu jak takovou esej na téma teleobjektivy, jejichž použití nemusí být navíc vůbec samoúčelný. Nejenže to je efektivní, protože teleobjektivy jakoby izolují předměty a odtrhávají je od okolí, což zde, kde letci během tréninku soupeří spíš sami se sebou než s nějakými dalšími piloty, má svůj pádný význam. Vedle toho je použití teleobjektivů i velmi efektní a dává to filmu zvláštní šmrnc. Nejznámějším příkladem této efektnosti je nejspíše scéna z Hitchcockova Psycha, ve které detektiv Arbogast padá ze schodů. Upřený pohled znehybnělé hlavy, snímaný na dynamicky se pohybujícím pozadí, v protikladu k tomu, co se děje ve „skutečnosti“, kde pozadí zůstává v klidu, zatímco hlava se pohybuje (podobně jako u pilotů v Top Gunu), konkuruje svou působivostí snad i slavné scéně ze sprchy. ()

Reklama

Divočák 

všechny recenze uživatele

Akční oddechovka v produkci Jerryho Bruckheimera a v režii Tonyho Scotta, nakombinovaná s ultra cool piloty v ultracool létajících strojích a ultrasexy Kelly McGillis. No mohli jste to jako malí kluci nezbožňovat? ***Věděli jste, že: Top Gun se stal nejvýnosnějším fimem roku 1986.// Producent filmu Simpson zavedl ve filmu pozdejší scénáristickou praxi, která je dnes označována jako "high concept". V zásadě jde o to, že celou zápletku lze obsáhnout v jediném sloganu, takže ji lze šéfům studií nastínit za 30 sekund a veškeré psaní scénáře už je jen rozvíjením základního konceptu. V případě "Top Gunu" byla tímto koceptem fotografie v časopisu California, kterou scénárista Chip Proser:) charakterizoval jako: "Dva chlápci v koženejch bundách a slunečních brejlích stojí před největším aeroplánem, jakej jste kdy viděli".// Režisér filmu Tony Scott je mladším bratrem slavnějšího Ridleyho, autora Vetřelce nebo Gladiátora.// Cruisův honorář za film přišel na rovný milion dolarů. Rozpočet celého filmu byl 15 milionů.// Pro herečku Kelly McGillis se režisér Scott rozhodnul pouze na základě faktu, že ve filmu "Svědek" neváhala odhalit poprsí. // Piloti se ve filmu utkávají s neexistujícími stíhačkami Mig-28.// Drsná vojenská stylizace a účesy homosexuální komunity mají původ právě v "Top Gunu".*** ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Kýč, patos, léto roku 1986, homo-pohledy nadržených maskulinních alfa-samců a Tom Cruise v roli namachrovanýho debílka se srostlým obočím v sentimentálním retro cringefestu, který je ve skutečnosti náborovu agitkou/reklamou americkýho námořnictva. Kluci si užijou stíhačky, holky zas obnažené vnady pilotů a naivní romantickou zápletku o tom, kterak si žák svou raketu v hangáru učitelky smočil...... jedna z těch rádoby "kultovních" klasik, která mě absolutně minula. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Náborová agitka letectva US Army je natočená tak, aby ti nejschopnější zástupci americké mládeže spěchali do kokpitů letadel chránit soustředěnou palbou světový mír. Přes všechnu kýčovitost jsem velmi rád, že byl tento snímek natočen, neboť bez něj bych byl ochuzen o nezapomenutelé kousky Toppera Harleye a svět by tím byl zase o něco smutnější. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (121)

  • Pete Mitchell (Tom Cruise) nosí bundu, na které je nápis „Far East Cruise 63-4“, který připomíná skutečnou cestu americké bitevní lodi po Japonsku, Tchaj-wanu a západním Pacifiku. (Geralt z Rivie)
  • Pete "Maverick" Mitchell (Tom Cruise) nosí hodinky značky ORFINA Porsche Design Chronograph. (dyfur)

Související novinky

Zemřel herec Clarence Gilyard Jr.

Zemřel herec Clarence Gilyard Jr.

29.11.2022

Ve věku šestašedesáti let odešel americký televizní, filmový a divadelní herec Clarence Gilyard Jr., jehož si většina diváků vybaví z televizních obrazovek jako rangera Jamese Trivetta, věrného… (více)

Top Gun: Maverick letí k dalším rekordům

Top Gun: Maverick letí k dalším rekordům

05.06.2022

Že bude pokračování legendárního Top Gunu úspěšné, se vědělo už dávno. Cruisova pocta létání (a jemu samotnému) ale přesto překonala očekávání a zajistila mu kriticky i finančně nejlepší premiéru… (více)

Pokračování Top Gunu je prý filmem roku

Pokračování Top Gunu je prý filmem roku

13.05.2022

Na internet čerstvě dorazily kompletní recenze k dlouho očekávanému a také dlouho odkládanému pokračování Top Gunu, a podobně jako reakce ze sociálních sítí v uplynulých týdnech jsou kritické ohlasy… (více)

Nové detaily o vesmírném projektu Toma Cruise

Nové detaily o vesmírném projektu Toma Cruise

01.02.2022

V roce 2020 bylo oznámeno, že Tom Cruise, scenárista Christopher McQuarrie a režisér Doug Liman plánují natočit vůbec první hraný film kompletně ve vesmíru, do projektu měla být zapojena NASA, SpaceX… (více)

Reklama

Reklama