Reklama

Reklama

Phantasm

  • USA Phantasm (více)
Trailer

Kultovní horor Dona Coscarelliho, ze kterého čerpalo inspiraci mnoho pozdějších tvůrců. Dva bratři, žijící v okolí městského hřbitova, se snaží vypátrat původ záhadných jevů, které je obklopují. Postupně objevují bizarní podzemní svět a pouští se do boje proti vetřelcům ze světa nadpřirozených sil, kteří na sebe berou stále rafinovanější podoby... (MIDO FILM)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (170)

Hadža 

všechny recenze uživatele

No asi na to opet nemam ten spravny nahled,nebo jsem to nevidel ve spravnou dobu,ale je to opravdu velmi slaby a nevyrazny horror,herci katastrofalni!Asi kdybych to videl pred 25 lety,tak by se mi to libilo vic,ale s dnesniho pohledu je to vazne odflakla slabota!Ty dve hvezdy jsou snad jen za hudbu,ktera byla opravdu strasidelna,vic od toho ani necekejte! ()

Gorehound 

všechny recenze uživatele

Coscarelli vsadil hlavne na atmosféru a všadeprítomný strach z tmy. Pekne si tu podáva ruky americký horror so surreálnosťou talianskej školy, dojem ešte naviac umocňuje takmer progrockový soundtrack. Ústredný motív je samozrejme skvelý, film je natočený z vášňou a starostlivo a veľmi úspešne sa mu darí skrívať nižší rozpočet. A naviac je z väčšej časti veľmi originálny, bez toho, aby to pôsobilo rušivo alebo prehnane novátorsky. Atmosferický, nezabudnuteľný kúsok. ()

Reklama

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Film má jako horror velké přednosti, ale i velké nedostatky. Přednosti jsou zejména úžasná atmosféra, některé vizuální záběry, které ač jsou jednoduché a levné, tak velmi působivé a dále postavu hrobníka ... Excelentní je samozřejmě hudební motiv. Na druhou stranu jsou zde ubohé a otřesné herecké výkony, které film vyloženě zadupávají. Otřesné dialogy, přehrávání atd. prostě hrůza, ale v negativním slova smyslu ... herci hrajou tak špatně, že se pak člověk nemá čeho bát, protože mu připadne, že se kouká na nějaký ochotnický pokus ... Takový průměr, který byl o pár let zřejmě mírně vykraden pro mne excelentním Dead & Buried (1981) ... ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Ideálne rozšírenie filmového vzdelania. Priemerne napísaný a nevýrazne rozčlenený dej, ktorý svojou nevšednosťou, krvákmi a tradične moderným zvukom určuje teenage hranice. Predsa len hororové 70.roky sa výrazne posunuli konkretizácií diváckych skupín. Na jednej strane vznikli kultové snímky preverené časom (Jaws, Alien, The Omen, Texas Chainsaw Massacre, The Exorcist...), ktoré sú primárne určené dospelákom a na tej druhej strane (medzi ktoré patrí taktiež Phantasm) sa vyprodukovali v masových inštanciách tínedžerské formy hororového výkladu, ktoré síce nedisponujú náročným všeobecným požiadavkám komplexnosti zážitkov, ale vytvárajú zvláštneho ducha atmosféry, fantázie (transformácia času a priestorov). Phantasm rozhodne nie je medzníkom žánru, ale ponúka množstvo nápaditosti a zaujímavých atmosférických štylistík hrôzy. Akoby išlo všetko o falošné obavy vlastného vnútra? Či to, čo si nevšímame stojí za pozornosť? Nie je tento počin parafrázou na nočnú moru a strach ako taký, ktorý je medzi ľuďmi úplne bežný? A prečo som sa do deja vtiahol naplno až ku strhujúcemu záveru? 7 z 10. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Fuck Yes - pohrebni ustav, ve kterem se deje neco zatracene divneho, dokonale atmosfericky oldschool horor s excelentni hudbou ala Carpenter, sex na hrbitove, totalne badass demonicky zaporak, scenar, ktery se kupodivu vyvaroval tradicnich klise a typicke finalni hysterie, naopak to ke konci jeste ziskava uplne nove rozmery a v prubehu se to vubec nezdraha pritlacit na pilu, ja jsem maximalne spokojeny a nejak nestiham jak je mozne, ze jsem takovou ocividne legendarni lahudku objevil az ted. "You play a good game boy, but the game is finished, now you die." 9/10 ()

Galerie (66)

Zajímavosti (49)

  • V roce 1980 byl film nominován na Saturn Award za Nejlepší hororový film. (Chatterer)
  • Koule navrhl Willard Green, který si za práci na filmu naúčtoval 1.100 dolarů, avšak zemřel krátce před premiérou, tak své dílo nikdy na plátně neviděl. (Chatterer)
  • Film vznikal ve zcela nezávislých podmínkách, z financí rodičů režiséra (jehož matka byla úspěšná spisovatelka). Natáčelo se téměř rok, většinou o víkendech, zatímco štáb a protagonisti chodili do normálních zaměstnání. (BoredSeal)

Související novinky

PHANTASM pokračuje

PHANTASM pokračuje

11.03.2005

Štúdio New Line Cinema chce nadviazať na kultovú hororovú sériu PHANTASM, a zrejme hneď trilógiou! Fanušíkovia však (prekvapivo) veľmi vysmiati nie sú - s Donom Coscarellim, "duchovným otcom" celej… (více)

Reklama

Reklama