Reklama

Reklama

Phantasm

  • USA Phantasm (více)
Trailer

Kultovní horor Dona Coscarelliho, ze kterého čerpalo inspiraci mnoho pozdějších tvůrců. Dva bratři, žijící v okolí městského hřbitova, se snaží vypátrat původ záhadných jevů, které je obklopují. Postupně objevují bizarní podzemní svět a pouští se do boje proti vetřelcům ze světa nadpřirozených sil, kteří na sebe berou stále rafinovanější podoby... (MIDO FILM)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (170)

Zayl 

všechny recenze uživatele

Phantasm je film se silnou atmosférou, který si ovšem nese na zádech slušný raneček naivity. Absurdita provázela celý děj, který byl navíc místy dost chaotický, na druhou stranu musím docenit celkovou nápaditost. Samozřejmě nelze opomenout vynikající hudební motiv, který dojem vylepšuje. Silnější tři hvězdy. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ja beriem Phantasm ako encyklopedickú záležitosť. Treba ho vidieť, ak chcete mať všeobecný prehľad o hororovej tvorbe. Je jedným z najvýznamnejších kultových hororov, ktorý štartoval série z počiatku 80tych rokov, na ktorých vyrastal nejeden teenager. Takže vek hlavného hrdinu nebude iba tak, cieľová skupina sa s ním môže ľahko ztotožniť. Mne chýbala prepracovanejšia mytológia výborného nápadu, ktorý nám náznakmi ukazuje, čo nás môže čakať po smrti a nie je to nič povzbudivé. Napätie aj strach sú poplatné dobe vzniku, fungujú dovtedy, kým vidíme iba okraje plášťa, zlovestný dom a počujeme podivné zvuky. Keď začnú trpaslíci útočiť a nastupujú béčkové rekvizity, dnešný divák strach asi nepocíti. Dilemu s hodnotením filmu, ktorý sa mi páčil, vyriešil lacný záver, ktorý je ale lacný tým, že sme ho už videli neskôr mnohokrát a Coscarelli za to nemôže. 70%. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak neviem, mňa tento "kult" nejak zvlášť neohromil. Nebolo to síce zlé, ale ani nemám nijak zvlášť euforický pocit. Pripadalo mi to také šedivé, nemastné-neslané a dosť naivné. Dejová linka, možno až na koniec, je hrozne nudná a nemá čo ponúknuť. Do toho ešte treba prirátať podpriemerné herecké výkony a aj na tú dobu dosť detinské trikové efekty. Snáď jediná postava, ktorá svojim zjavom a celkovým prejavom vynikla bola postava Tall Mana, dosť výrazne tento film potiahla. Na druhú stranu tu bola pri pár scénkach aspoň slušná atmosféra a perfektná muzika. Čistý priemer. 60/100 ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Atmosférická ujetá podivnost, kde nesmíte řešit dění na plátně. Musíte to prostě brát i s chlupama. Don Coscarelli totiž nevysvětluje, jen do vás pere jednu bizarnost za druhou. Celému filmu vévodí Angus Scrimm aka Tall Man. Dle mého skromného názoru jedna z nejlepších hororových postav vůbec. Navíc to ústřední hudební téma je perfektní a směle může konkurovat i Carpenterově melodii z Helouvýna. ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

Uchádzajúci horor s vcelku hutnou atmosférou a skvelou hudbou pripomínajúci Halloween krížený s Evil Dead. Problém by nastal, ak by som mal opísať o čom to vlastne bolo. Akési malé potvory s kapucňami terorizujú 13 ročného chalana a jeho brata v pohrebom ústave, nejakého uspokojivého vysvetlenia všetkých čudesností, ktoré sa vo filme odohrajú, sa prakticky nedočkáme. Jedlé béčko z konca 70tych rokov, kultom by som ho však nenazýval. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (49)

  • Auto Plymouth Barracuda 1971 vybral Coscarelli, protože na střední škole jednomu spolužákovi právě toto auto záviděl. Nikdo netuší, kam se automobil poděl po natáčení, v pokračováních hrají jiné modely. (Chatterer)
  • Mike (A. Michael Baldwin) na začiatku sleduje z veľkej diaľky pohreb ďalekohľadom, no počuje úplne všetko. Je absolútne nereálne, aby počul konverzácie medzi ľuďmi tak zreteľne, akoby stál priamo pri nich. (tXtX)
  • Rodiče Dona Coscarelliho a Reggieho Bannistera si zahráli komparz na pohřbu. (Chatterer)

Související novinky

PHANTASM pokračuje

PHANTASM pokračuje

11.03.2005

Štúdio New Line Cinema chce nadviazať na kultovú hororovú sériu PHANTASM, a zrejme hneď trilógiou! Fanušíkovia však (prekvapivo) veľmi vysmiati nie sú - s Donom Coscarellim, "duchovným otcom" celej… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno