Reklama

Reklama

Phantasm

  • USA Phantasm (více)
Trailer

Kultovní horor Dona Coscarelliho, ze kterého čerpalo inspiraci mnoho pozdějších tvůrců. Dva bratři, žijící v okolí městského hřbitova, se snaží vypátrat původ záhadných jevů, které je obklopují. Postupně objevují bizarní podzemní svět a pouští se do boje proti vetřelcům ze světa nadpřirozených sil, kteří na sebe berou stále rafinovanější podoby... (MIDO FILM)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (170)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Dva útoky stříbrných koulí, jeden vodotrysk krve a hromada dětské naivity, která zabíjí všechny slibné náznaky kvalitní podívané. Coscarelli má občas dobré nápady, ale celková atmosféra mu stále uniká hlavně díky dějovému chaosu. Malý klučina je protivný spratek, o to víc pak fandíte démonickému Tallmanovi, který si zasloužil víc času. Nadhled přehlušující chatrnou logiku vytuší spíše zběhlejší divák, tudíž prozatím 3 a ½ a za nějaký čas zase nazdar. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Fuck Yes - pohrebni ustav, ve kterem se deje neco zatracene divneho, dokonale atmosfericky oldschool horor s excelentni hudbou ala Carpenter, sex na hrbitove, totalne badass demonicky zaporak, scenar, ktery se kupodivu vyvaroval tradicnich klise a typicke finalni hysterie, naopak to ke konci jeste ziskava uplne nove rozmery a v prubehu se to vubec nezdraha pritlacit na pilu, ja jsem maximalne spokojeny a nejak nestiham jak je mozne, ze jsem takovou ocividne legendarni lahudku objevil az ted. "You play a good game boy, but the game is finished, now you die." 9/10 ()

Reklama

PKD 

všechny recenze uživatele

Booooooooooooy!!!! Tohle nikde jinde...prostě, nedáte/nemáte. Poněkud nesouvislý (a počkejte na další díly, hehe) a silně atmosférický (díky minimalisticky, geniální hudbě spolu s neskutečně chytlavým hl. motivem, jako ringtone na mobilu, cool, hehe, stejně jako Carpenterův Halloween) film, který na mě před 26 lety zapůsobil i přesto, že je vlastně o ničem a děj samotný, neposkytuje skoro žádné vysvětlení, co se týče vztahů mezi postavami+etc. což mi vadilo již tenkráte. Chodí ten kluk Míša vůbec do školy? Z celého filmu mám dojem, že se jen poflakuje po ulicích a vrtá se v autě, o kterém se zde tvrdí, že jde o auto Mikeova bratra Jodyho, aby pak od II nám Reggie následně tvrdil, že je jeho. Ech. Já vím, není to podstatné, ale mě to u prvních 2 dílů, dlouho zaráželo/nesedělo. A nejen toto. Pak jsem se na to vykašlal a posl. 10 let, si to užívám, tak jak je to podáno.;-) Angus Scrimm ve své dozajista...životní roli (zkoušel jsem mnohokráte to s tím levým obočím, ale bez úspěchu:( A. Michal Baldwin (nikoli a kupodivu z nekonečného klanů Baldwinů), který zde vypadá, jako docela pěkná dívka, aby se pak věkem od III dál, proměnil v jednoho z nejošklivějších herců, ve 20.st.;-) Což v této sérii, vůbec neva. No a taky nesmím zapomenouti na našeho zmrzlináře, který nás provází, věrně a neochvějně celou sérií, což asi nikdo v době 1.filmu, netušil. Special quest star...parádně vymyšlené stříbrné(?) petanque koule, které si Dlouhán (ve IV se dovíte jeho občanské jméno a tak) upravil s vizionářstvím sobě vlastním, na létající malé verze, kuchyňských robotů, které to výborně umí se zpracovávaním masa. Jen tu odsávačku krve, tam Dlouhán nějak nepřidal do výbavy. Jenže, to by pak byl houby krvavý efekt.;-) Ve dne to není špatné, ale věřte mi, že zvláště tento 1.díl, funguje nejlépe po 10té, večer. To si pak říkáte, ještě že je to jen film/sen/představa............ ,,Ne!......Není!´´ jak řekl Dlouhán. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Atmosférická ujetá podivnost, kde nesmíte řešit dění na plátně. Musíte to prostě brát i s chlupama. Don Coscarelli totiž nevysvětluje, jen do vás pere jednu bizarnost za druhou. Celému filmu vévodí Angus Scrimm aka Tall Man. Dle mého skromného názoru jedna z nejlepších hororových postav vůbec. Navíc to ústřední hudební téma je perfektní a směle může konkurovat i Carpenterově melodii z Helouvýna. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Tall Man, podivínský šéf Morningsideské márnice, jen na oko vypadá jako člověk. Ve skutečnosti je to démon. Uvnitř budovy hlídá vchod do jiné dimenze, po nocích oživuje mrtvé, kteří mu slouží jako otroci, a, jen tak mimochodem, vlastní stříbrné koule - létající odšťavovače lidských mozkoven. Proti němu se postaví malý Mike se starším bratrem Jodym... Coscarelli si podle svého scénáře natočil působivý, nesmírně atmosférický horor, který doplnil surrealistickými prvky a kapkou černého humoru. První Phantasm je mezi fanoušky hororů rozhodně kult jako prase, pro mě osobně ale teprve rozjezdem a odrazovým můstkem pro vychytanější dvojku. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (49)

  • Keď Mike (A. Michael Baldwin) prenasleduje brata Jodyho (Bill Thornbury) do kantíny, je absolútne nereálne, aby k nej dorazili obaja v rovnakom čase, keďže Jody išiel na aute a Mike pešo. (tXtX)
  • Písničku, kterou hrají Reggie a Jody 'Sittin' Here At Midnight', složil sám Bill Thornbury. (Chatterer)
  • Coscareli se inspiroval u E.A. Poa, který ve svých povídkách slovo Phantasm hojně používá. Scénář napsal během několika týdnů izolace od vnějšího světa na své chatě. (Chatterer)

Související novinky

PHANTASM pokračuje

PHANTASM pokračuje

11.03.2005

Štúdio New Line Cinema chce nadviazať na kultovú hororovú sériu PHANTASM, a zrejme hneď trilógiou! Fanušíkovia však (prekvapivo) veľmi vysmiati nie sú - s Donom Coscarellim, "duchovným otcom" celej… (více)

Reklama

Reklama