Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Posádka podmorskej americkej výskumnej stanice nájde vo vraku ruskej lode Leviathan fľašku s alkoholom, jeden z jej členov sa z nej napije a začne sa geneticky meniť v slizkú príšeru. Popcornový, nízkorozpočtový klon Priepasti, Votrelca a Veci. (POMO)

Videa (1)

Trailer

Recenze (208)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Jde o solidní skloubení několika známějších filmů, kdy si tenhle kousek vždy vypůjčil to nejlepší a dokázal z toho celkem hodně vytěžit. Začátek je sice trošku vlažnější a napětí se zde rozjíždí dost pomalým tempem, ale jinak nemám větších připomínek skoro k ničemu. Monstrum vypadá dobře (všechny jeho fáze přemeny), herecké výkony jsou na hodně slušné úrovni (vždyť se zde sešla spousta skvělých herců), kamera i zvuk taktéž. Jen mě trošku sral ten český dabing. 7/10 ()

choze 

všechny recenze uživatele

V roce 1989 se Hollywood ponořil do hlubin oceánu. Začalo to tím, že čerstvě zlatý chlapec James Cameron, tvůrce veleúspěšného TERMINÁTORA a VETŘELCů, ohlásil jako svůj další projekt 60 milionovou podmořskou sci-fi PROPAST a než se nadál, konkurence v předstihu vyprodukovala dva béčkové příživníky, DEEP STAR SIX a LEVIATHANA (přiřazováni sem bývají ještě LORDS OF THE DEEP Rogera Cormana a o rok mladší THE RIFT). LEVIATHAN šel do kin v květnu, čtyři měsíce po DEEP STAR SIX (leden) a tři měsíce před PROPASTÍ (srpen) a narozdíl od nízkorozpočtové DS6 obsazené neznámými herci byl pojatý podstatně velkoryseji. S náklady 24 milionů dolarů (vydělal necelých 16) se blížil polovině rozpočtu PROPASTI a na palubě měl vedle solidního obsazení v čele s Peterem „Robocopem“ Wellerem a Richardem „plukovníkem Trautmanem“ Crennou i Stana Winstona a Jerryho Goldsmithe a za kormidlem pak zkušeného akčního lodivoda George Pana Cosmatose (RAMBO 2, COBRA), který už s Wellerem natočil psychologický horor ZLO NEZNÁMÉHO PůVODU. Příliš se bohužel nepředvedli jinak kvalitní scenáristé David Webb Peoples (BLADE RUNNER, NESMIŘITELNÍ, DVANÁCT OPIC) a Jeb Stuart (SMRTONOSNÁ PAST, UPRCHLÍK), kteří drze a primitivně splácali kdeco - z VĚCI vzali příšeru osvojující si vědomí svých obětí a regenerující se z jediné buňky, uzavřený prostor, odkud není úniku, demoralizovaného velitele a doktora ochotného zničit příšeru i za cenu smrti všech ostatních, z VETŘELCE zase korporaci obětující své zaměstnance pro své zájmy, final countdown a závěrečné znovuobjevení se příšery a - bůh je nezatrať – i její předchozí vyhřeznutí z hrudníku. Celou první půlku se film ukecaně rozjíždí, aby pak hrozně rychle, primitivně a s ultratvrďáckými hláškami na rtech skončil, přičemž monstrum je tuctové. Za herce, dobrou výpravu, pěkné plakáty a z nostalgie za tři. Pro úplnost dodejme, že Stan Winston pracoval na VĚCI a Jerry Goldsmith složil hudbu k VETŘELCI. ()

Reklama

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Aaaa 80's zradlo - bckovy horor v hlubinach ala The Abyss, herci Peter "Robocop" Weller, Richard "Rambo" Crenna, hudba Jerry "Alien" Goldsmith, masky Stan "The Thing" Winston, vsude spousta predpotopnich pipajicich pocitacu, prvotridni zvuky, ktere samploval napr. i Trent Reznor pro sve kultovni NIN album The Downward Spiral. Lahudka. Skoda jen, ze to trpi neduhem vetsiny podobnych filmu, tedy cim blize ke konci, tim vetsi hysterie, tim slabsi atmosfera a tim vetsi otrava. 7/10 ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Příběh těžební podmořské základny Tri Oceanik, kde jednoho dne najdou vrak ruské lodi Leviathan. Pří průzkumu je z lodi vyzvednuto několik bezpečnostních schránek z osobníma věcma mrtvé posádky. Mezi věcmi je i lahev vodky a ta je hlavním impulsem pro tento příběh. Stane se prostě osudná pro celou posádku. CITÁT - Je to vodka......... Lehká podobnosti z filmy Vetřelec a Věc není na škodu. Naopak smíchání těchto dvou snímků vznikl jeden docela originální a pěkný film. Podobnosti jsou v malém prostoru, chováním vetřelce, poukazování na smlouvy (stejně jako černoch ve Vetřelci) a další věci i z filmu Věc jako třeba zkouška krve. CITÁT - Organizmus neznámého původu. Žádná sranda. Všichni jsme nahraditelní........ Je to napínavé, dobrodružné a ikdyž to hodně opisuje z již uvedených příběhů, je to povedené a koukatelné. Škoda je jen toho konce. Tvůrci se tam snaží dostat víc napětí, ale tím že je triková stránka filmu nízká, to spíš kazí než zlepšují. Myslím, že z klidem dám čtyři hvězdy a na film se později ještě podívám. CITÁT - Teď už se cítím mnohem líp........ ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Uvedomuejm si, že ste si prešli peklom." - "Prešli?! Stále sme v ňom." Fuj to bolo. Na LEVIATHANA som sa veľmi tešil, keďže mám slabosť pre podmorské horory ako DEEP STAR 6 alebo SFÉRA. Plných 20 rokov (!) sa mi ho však nedarilo vystriehnuť o polnoci na Nove (a na DVD u nás nikdy nevyšiel). Nakoniec som si dávny detský sen splnil až v roku 2010 a musím neobjektívne skonštatovať spokojnosť. Má to síce béčkarský scenár (no aj tak by som rád videl prequel), ale nie béčkarských tvorcov. Režisér robil RAMBA II a COBRU, scenáristi napísali BLADE RUNNERA a SMRTONOSNÚ PASCU, Lawrence Gordon produkoval 48 HODÍN a skladateľa Jerryho Goldsmitha asi tiež predstavovať netreba. Plus božie herecké obsadenie. Peter Weller (ROBOCOP), Hector Elizondo, Ernie Hudson, Richard Crenna, Meg Foster, Daniel Stern, proste krása. K tomu silná atmosféra a miestami skutočne nechutné (to bola poklona) efekty/masky Stana Winstona (len ten koniec na hladine je úsmevný). Na VEC a VOTRELCA to nemá, ale i tak super. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (6)

  • Leviathan je ve skutečnosti mytologická mořská obluda ze Starého zákona. (Lajty)
  • Režisér George P. Cosmatos obdržel přes padesát kreslených návrhů, jak by měl netvor ve filmu vypadat. Výsledná podoba je kombinací všech těchto návrhů. (Holina)
  • Na začátku filmu, kdy Tony 'DeJesus' Rodero (Michael Carmine) začne lapat po dechu, Steven Beck (Peter Weller) ve snaze pomoct mu spustí monitor, na němž běží zmatečné 3D animace. Jednou z těch animací je 3D náčrt lampy s míčem, což je Luxo Jr. ze stejnojmenného krátkého filmu Luxo Jr. (1986), který je zároveň prvním 3D filmem natočeným pod hlavičkou studia Pixar. Nezbedná lampa se pak stala i logem tohoto studia. (Bertramm)

Reklama

Reklama