foto

Richard Crenna

  • nar. 30.11.1926
    Los Angeles, California, USA
  • zem. 17.1.2003 (76 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Richard Donald Crenna byl americký filmový, televizní a rozhlasový herec. Vidět ho můžeme ve válečném dramatu THE SAND PEBBLES (1966) se Stevem McQueenem a Richardem Attenboroughem (film byl osmkrát nominován na Oskara), ve slavném kriminálním thrilleru ČEKEJ DO TMY (1967) s Audrey Hepburnovou a Alanem Arkinem, V ŽÁRU VÁŠNĚ (1981), v populárním RAMBO – PRVNÍ KREV (1982), RAMBO II (1985) a RAMBO III (1988), KLUK Z EL FLAMINGA (1984) a ŽHAVÉ VÝSTŘELY 2 (1993).

Crenna je rodákem z Los Angeles, kde jeho matka Edith vedla malý hotel a otec Domenick Anthony byl lékárníkem. Má italské předky. Navštěvoval střední školu v Belmontu a Univerzitu Jižní Kalifornie v Los Angeles. Krátce po absolutoriu se oženil, ale vztah neměl dlouhého trvání. V roce 1959 si vzal Penni Sweenyovou, se kterou žil až do jeho smrti (mají dvě vlastní a jedno nevlastní dítě ).

Začínal jako rozhlasový herec, už jako jedenáctiletý se objevil ve hře Boy Scout Jamboree, ztvárnil stovky rozhlasových rolí až byl nakonec obsazen jako Walter Denton do - pro něj přelomové - Our Miss Brooks. Roli v posledně jmenované sérii totiž ztvárnil i po jejím převedení na televizní obrazovky - OUR MISS BROOKS (1952), stala se hitem a Crenna se pomalu zařazoval mezi hvězdy. Jakmile se v seriálu ale objevila herečka Eve Ardenová, změnila se také programová struktura a postava Dentona byla ze scénáře vypuštěna. Tehdy se Crenna jako Luke připojil k THE REAL McCOYS (1957) kde jeho mladou ženu - Kate McCoyovou - hrála Kathleen Nolan a ve které žili na kalifornské farmě s dědečkem Amosem (asi nejznámější role Waltera Brennana ).

Crenna hrál pohostinně i v I LOVE LUCY (s Janet Waldoovou ) a jako státní zástupce udával tón sérii SLATTERY´S PEOPLE (1964-1965), která jej definitivně zařadila mezi dramatické herce a vůdčí typy. Cenu Emmy Crenna obdržel za titulní roli v televizním dramatu THE RAPE OF RICHARD BECK (1985). Nejvíce si jej ale asi spojujeme s postavou bývalého velícího důstojníka, plukovníka Trautmana, v prvních třech snímcích akční série s vietnamským veteránem Johnem Rambem. Svého plukovníka z Ramba pak Crenna úspěšně parodoval v komedii ŽHAVÉ VÝSTŘELY 2.

Na sklonku života Crenna trpěl rakovinou slinivky, zemřel však v 76ti letech na srdeční selhání, kdy ještě účinkoval v televizní sérii SOUDKYNĚ AMY. Po jeho reálné smrti pak úpravou scénaře umírá spolu s ním i jeho postava. Na Hollywoodském chodníku slávy, na prominentním místě, hned naproti Čínskému divadlu a kousek od Stalloneho, má svoji hvězdu i Richard Crenna, který je zmiňován dokonce v jedné epizodě sitkomu “Přátelé”, kdy Phoebe skládá narozeninovou píseň pro Rachelinu dceru Emmu a vymýšlí rýmy a přichází na spojení Emma - Crenna. Svým provedením je Crennovi také velmi podobná například postava Roye Campbella ze série “Metal Gear”. Jeho syn, Richard Anthony Crenna, je také hercem.

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

2003 Síla lidskosti (TV film)
2001 Zastřelte Reagana (TV film)
2000 The Real McCoys Reunion (TV film)
To je vražda, napsala: Smrtonosný příběh (TV film)
Za úsvitu (TV film)
1999 Sloužit a chránit (TV film)
Soudkyně Amy (TV seriál)
1998 Legendary Lighthouses (TV seriál)
Utopenec na útěku
1997 Cold Case (TV film)
Rodinná tajemství (TV film)
Srdce plné deště (TV film)
20 000 mil pod mořem (TV film)
1996 Texas Graces (TV film)
Závod s časem: Hledá se Sarah (TV film)
1995 Jade
Sabrina
Texaská tragédie (TV film)
Výbušná lovestory
1994 Detektiv Janek: Dům smrti (TV film)
Detektiv Janek: Utajené vzpomínky (TV film)
Dokonalé spiknutí (TV film)
1993 Nechci být sám (TV film)
Žhavé výstřely 2
1992 Detektiv Janek: Vraždy na trati č. 9 (TV film)
Narušitelé (TV film)
1991 Parťáci (TV seriál)
Pravdu zná jen moře (TV film)
1990 Detektiv Janek: Sedmkrát vražda (TV film)
Detektiv Janek: Vražda v černobílém (TV film)
Last Flight Out (TV film)
Montana (TV film)
1989 Leviathan
Stuck with Each Other (TV film)
Škrtiči z Hillside (TV film)
1988 Detektiv Janek: Dvojí odhalení (TV film)
Detektiv Janek: Vnitřní záležitosti (TV film)
Rambo III
1987 Plaza Suite (TV film)
Police Story: The Freeway Killings (TV film)
Tyhle děti (TV film)
1986 On Wings of Eagles (TV seriál)
Případ neoprávněného zabití (TV film)
The High Price of Passion (TV film)
1985 Rambo II
Rape of Richard Beck, The (TV film)
Vydařená dovolená
1984 Flamingo Kid
Passions (TV film)
Squaring the Circle (TV film)
1983 Stůl pro pět
1982 Day the Bubble Burst, The (TV film)
It Takes Two (TV seriál)
Rambo: První krev
1981 Look at Us (TV seriál)
The Ordeal of Bill Carney (TV film)
Žár těla
1980 Death Ship
Fugitive Family (TV film)
1979 Dobrodružství lodi Mayflower (TV film)
Stone Cold Dead
Wild Horse Hank
1978 Centennial (TV seriál)
Devil Dog: The Hound of Hell (TV film)
Evil, The
First, You Cry (TV film)
Smrtící kometa (TV film)
1977 War Between the Tates, The (TV film)
1976 All's Fair (TV seriál)
1975 Breakheartský průsmyk
Girl Named Sooner, A (TV film)
1974 Double Solitaire (TV film)
Honky Tonk (TV film)
Nightmare (TV film)
Shootout in a One-Dog Town (TV film)
1973 Double Indemnity (TV film)
Hombre llamado Noon, Un
Racek Jonathan Livingston
1972 Footsteps (TV film)
Policajt
1971 Catlow
Deserter, The
Doctors' Wives
Red Sky at Morning
Thief (TV film)
1969 Midas Run
Zajati vesmírem
1968 Star!
1967 Čekej do tmy
1966 Made in Paris
Strážní loď Sand Pebbles
1965 John Goldfarb, Please Come Home!
Made In Paris
1964 Slattery's People (TV seriál)
1957 The Real McCoys (TV seriál)
1956 Our Miss Brooks
Over-Exposed
1955 Matinee Theatre (TV seriál)
1952 It Grows on Trees
Our Miss Brooks (TV seriál)
Red Skies of Montana
The Pride of St.Louis
1950 Let's Dance

Dokumentární

2003 The Desilu Story (TV film)
2002 Afghanistan: Land in Crisis
Darkness at High Noon: The Carl Foreman Documents
Drawing First Blood
Guts & Glory
We Get to Win This Time
2001 I Love Lucy's 50th Anniversary Special (TV film)
2000 Shirley MacLaineová (TV film)
1999 Celebrity Profile: Patty Duke (TV film)
1998 Steve McQueen: The E! True Hollywood Story (TV film)
1997 Atlantis: In Search of a Lost Continent
1996 Real Las Vegas, The (TV seriál)
1994 Silver Star!
1989 Mort Sahl: The Loyal Opposition (TV film)
1982 Making of 'First Blood', The (TV film)
1978 CBS: On the Air (TV seriál)

TV pořady

2003 75. Annual Academy Awards (TV pořad)
1990 Circus of the Stars #15 (TV pořad)
1989 The Pat Sajak Show (TV pořad)
1985 The 37th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1981 Musical Comedy Tonight II (TV pořad)
1973 Lily Tomlin Show, The (TV pořad)
1970 The Virginia Graham Show (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)
1962 The Match Game (TV pořad)
1961 Password (TV pořad)

Režijní filmografie

1979 Better Late Than Never (TV film)
Turnabout (TV seriál)
1978 Grandpa Goes to Washington (TV seriál)
1977 Lou Grant (TV seriál)
1976 The Cheerleaders (TV film)
1974 The Rockford Files (TV seriál)
1964 No Time for Sergeants (TV seriál)
1963 Vacation Playhouse (TV seriál)
1960 The Andy Griffith Show (TV seriál)
1957 The Real McCoys (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace